Prøv avisen

Rystende TV 2-dokumentar. Hvordan kunne Sarah blive ”for dansk”?

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Marcus Knuth og Naser Khader

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

TV 2 har netop dækket en forfærdelig sag, hvor den 17-årige Sarah Alsandi er bortført og tilbageholdt af sin familie i Irak, fordi hun i deres øjne var blevet ”for dansk”. Det er helt absurd, mener skribenterne

Igen er der grund til at være målløs over den ekstremistiske adfærd, der bliver udvist i muslimske parallelsamfund her i Danmark.

TV 2 har netop dækket en forfærdelig sag, hvor den 17-årige Sarah Alsandi er bortført og tilbageholdt af sin familie i Irak, fordi hun i deres øjne var blevet ”for dansk”.

Det er helt absurd. Hvordan kan man være ”for dansk”? Det er to ord, der ganske enkelt ikke giver mening af sætte i forbindelse med hinanden. At være dansk er indbefattet med stolthed og det at være del af vores samfund.

Den holdning deles tydeligvis ikke i de problemfyldte parallelsamfund. Tænk, at man som forældre med lovligt ophold har samvittighed til at rive sin ellers velfungerende datter ud fra den vante danske omgangskreds, og at man kan komme dertil, hvor man mener, at hun er blevet ”for dansk”.

De burde være stolte i stedet. Endda bortførte forældrene til Sarah hende under påskud af at skulle besøge en syg bedstemor i Irak. Tænk, at man kan være så ondskabsfuld over for sin datter.

Heldigvis er vi mange danskere, der tager skarp afstand til ”genopdragelsesrejser”. Regeringen i 2018, som Det Konservative Folkeparti var en del af, fremlagde en plan, der netop skulle modvirke parallelsamfund. Her var der også skitseret konkrete initiativer direkte målrettet mod sådanne forskruede genopdragelsesrejser.

Dengang i 2018 foreslog vi blandt andet, at myndighederne skulle have mulighed for at tage passet fra børn, som var i fare for at blive sendt på genopdragelsesrejser. Det vil have en vigtig præventiv virkning.

Derudover ville vi afskaffe bestemmelsen om, at et barns opholdstilladelse i Danmark bortfaldt efter tre måneders ophold i udlandet. Og vi foreslog en strafferamme på op til fire års fængsel og naturligvis udvisning af Danmark.

På grund af folketingsvalget i 2019 blev mange af initiativerne ikke gennemført, og siden den nye regering tog over, er der ikke sket meget.

Vi har brug for at gøre noget her og nu, hvis vi skal komme genopdragelsesrejserne til livs.

Der er nu faldet dom over faderen til Sarah, og den lød på sølle fire måneders fængsel. Derudover blev han udvist af Danmark i blot seks år.

Det vil sige, at om seks år kan sådan en mand stå i Danmark igen, en mand der åbenbart hader vores kultur og værdier så meget, at han sender sin datter på genopdragelsesrejse, fordi hun er blevet ”for dansk”. Han har i vores øjne intet at gøre i Danmark på noget som helst tidspunkt.

Alt imens sidder Sarah stadig i Irak og håber på at vende tilbage til Danmark.

Vi skal have udryddet genopdragelsesrejserne gennem hårdere straffe og sanktioner – også når det kommer til udvisningsdomme. Det er afgørende, at forældrene bliver straffet. Ellers rammer det paradoksalt børnene meget hårdt.

Vi har ikke mere tid at spilde, og regeringen er nødt til at tage det her seriøst. Det skal være slut med genopdragelsesrejser. At være dansk indgyder til stolthed, og man kan aldrig blive ”for dansk”.

Marcus Knuth er politisk ordfører for Det Konservative Folkeparti. Naser Khader er værdiordfører for Det Konservative Folkeparti.