Seks sognepræster: Forkyndelsesfriheden er truet

Det burde sige sig selv, at opstår der samarbejdsproblemer mellem præst og menighedsråd, så er det biskoppens ansvar straks at få klarhed over uoverensstemmelserne og hjælpe til med at få problemerne manet til jorden eventuelt med en myndig irettesættelse af de involverede parter, skriver seks præster

Det burde sige sig selv, at opstår der samarbejdsproblemer mellem præst og menighedsråd, så er det biskoppens ansvar straks at få klarhed over uoverensstemmelserne og hjælpe til med at få problemerne manet til jorden eventuelt med en myndig irettesættelse af de involverede parter, skriver præster.
Det burde sige sig selv, at opstår der samarbejdsproblemer mellem præst og menighedsråd, så er det biskoppens ansvar straks at få klarhed over uoverensstemmelserne og hjælpe til med at få problemerne manet til jorden eventuelt med en myndig irettesættelse af de involverede parter, skriver præster. Foto: Paw Gissel.

HAR MAN FULGT MED i avisernes dækning af urolighederne i to sønderjyske sogne, så har man også kunnet konstatere, at en farlig tendens ser ud til at have taget sin begyndelse. Nemlig den, at et menighedsråd mener at kunne true sig til en ny præst ved at proklamere sin afgang, i fald sognets præst ikke afsættes.

Vi har ikke kendskab til de nærmere detaljer i sagernes forhold, og vi forholder os ikke til skyldspørgsmålet i de verserende konflikter.

Men vi bekymrer os om det overordnede problem, som de har affødt, nemlig at vores forkyndelsesfrihed, såfremt biskoppen ikke holder stand mod disse revolvermetoder, selvsagt er truet.

For en sognepræst er ikke ansat af menighedsrådet, men af Kirkeministeriet. Et ansættelsesforhold, som skal beskytte vores embedsvirksomhed, herunder forkyndelsesfriheden, for således understreges det, at en sognepræst ikke er menighedsrådets underordnede, men skal forvalte et særligt embede, som er evangeliets forkyndelse i overensstemmelse med skriften. Ja, som er hans opfyldelse af præsteløftet, dette at han vil forkynde evangeliet rent og purt. Evangeliets forkyndelse, der ikke nødvendigvis er en forkyndelse, som falder i alles smag, for så vidt som sandheden ofte er ilde hørt og derfor ikke nødvendigvis trækker fulde huse.

DET BURDE SIGE SIG SELV, at opstår der samarbejdsproblemer mellem præst og menighedsråd, så er det biskoppens ansvar straks at få klarhed over uoverensstemmelserne og hjælpe til med at få problemerne manet til jorden eventuelt med en myndig irettesættelse af de involverede parter.

Men bliver samarbejdsproblemerne løftestang for en fyring af præsten, samarbejdsproblemer, som dybest set bunder i, at menighedsrådet ønsker sig en præst med en anden profil – vi kunne også sige, hvis menighedsrådene får held til at kyse biskoppen til at afsætte præsten, selvom der intet er at udsætte på dennes forkyndelse – da vil præsternes ansættelse for fremtiden være yderst usikker, fordi mindeligheden bliver den herskende ånd. En mindelighed, som ingen kan garantere, hvor ordet forkyndes rent og purt, men derimod nok skal indfinde sig, hvor menigheden tales efter munden.

En kirke, der således underlægger sig folkeånden og ikke Guds ånd, er ikke en evangelisk-luthersk kirke, men blot endnu et meningsfællesskab. Vi vil derfor opponere imod denne tendens og opfordrer alle andre præster til at gøre det samme.

VI VIL MED ANDRE ORD OPFORDRE til, at biskoppen tager sin tilsynspligt alvorligt, det vil sige at være den støtte for præsterne i stiftet, som han eller hun har lovet ved sin bispevielse, og derfor også minde om den formaning, der lød til vores tilsynsmand samme sted:

”Når verden foragter evangeliet, skal det være din trøst, at det er Guds gerning, du øver, ikke din egen, og at vor Herre Jesus Kristus har lovet at være med sin menighed alle dage indtil verdens ende, så hans tjenere kan røgte deres kald frimodigt og fuldende løbet med glæde.”

Sognepræst Elisabeth Krarup Jensen, Augustenborg Sogn.

Sognepræst Mads Jakob Thorlund Jakobsen, Sankt Marie Sogn.

Sognepræst Kitty Hovgaard, Egen Sogn.

Sognepræst Agnete Raahauge, Hørup Sogn.

Sognepræst Anders Raahauge, Sankt Marie Sogn.

Sognepræst Robert Landeværn Ryholt, Havnbjerg Sogn.

Alle ansat i Sønderborg Provsti, Haderslev Stift.