Prøv avisen

Danmarks ledere fastholder 118 børn i fangenskab: Sjælsmark er et betændt sår i vores samfund

"Den umenneskelighed, som hersker på Udrejsecenter Sjælsmark, risikerer at sprede sin uhyggelige betændelse i resten af samfundet. At mennesker ikke er lige meget værd. At kun danske borgere har ret til medmenneskelighed," skriver Isabella Arendt, som er næstformand for Kristendemokraterne. Foto: Jens Welding Øllgaard

Isabella Arendt

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Den umenneskelighed, som hersker på Udrejsecenter Sjælsmark, risikerer at sprede sin uhyggelige betændelse i resten af samfundet. Det sender et skræmmende signal om, at mennesker ikke er lige meget værd, skriver næstformand for Kristendemokraterne Isabella Arendt

Der bor 118 børn på Udrejsecenter Sjælsmark. De lever under forhold, som ingen forældre ville byde deres egne børn. Vi blev alle vidne til det, da en lille dreng på bare fem år ikke måtte få et stykke kartoffel, da han var sulten. Det var imod reglerne. Vi har skabt et betændt sår i Danmark, hvor regler har erstattet medmenneskelighed. Hvor et barns bøn om en kartoffel bliver overhørt, fordi vi nægter børnene tålelige forhold at vokse op i.

118 børn vokser op uden fornemmelse for, hvad en barndom er. De må ikke lave mad med familien og får ikke lov at dele den oplevelse med deres forældre.

Forældrenes rolle i deres liv er taget ud af kraft og erstattet med vagter, indhegning og systemer. Forældrene er modløse og bange. De ved, de svigter deres børn – men de kan ikke gøre noget ved det.

118 børn ser tomheden i deres forældres øjne. De ser deres mor sygne hen i depression og deres far blive stille med sin angst og sine bekymringer. De ser deres søskende mistrives og blive syge. De bliver selv syge. At byde børn de forhold på Udrejsecenter Sjælsmark er en skændsel i et land som Danmark. Vi har underskrevet børnekonventionen og bryder den hver dag. Vi har bygget vores land på kristne værdier og bryder med dem hver dag. Vi har bygget vores retssystem på lighed for loven – men ser loven mere end ligheden.

I dag har vi en regering, der sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet stemmer for at beholde Sjælsmark og alle 118 børn i mistrivsel. I weekenden meldte Mattias Tesfaye (S) ud på vegne af ”børnenes statsminister” og sagde, at problemet ikke er systemet, men forældrene. Hvis ikke forældrene kan sikre deres børns trivsel, skal børnene fjernes med tvang! Men hvorhen?

Hvilken chance har forældrene for at være forældre, når vi ikke engang vil give en far en kogt kartoffel at give til sin sultne søn? Han må ikke tjene penge til sønnen, må ikke lave mad til sønnen og må ikke vise sønnen Danmark uden for hegnet. Hvordan skal han så være en god far?

Der er ikke brug for mure og utålelighed. Der er brug for hjerte og medmenneskelighed. Børn skal ikke bo på et udrejsecenter, medmindre der er konkrete planer for at sende dem hjem. Familierne skal have lov at vente på udrejse i det civile Danmark, hvor de kan skabe sig et liv. Selvom de lever her midlertidigt, skal de have lov at leve helt. Og tåleligt. De er mennesker, som du og jeg og skal behandles sådan. De har drømme og ønsker som os.

De skal have lov at leve sammen uden at risikere deres mentale sundhed. Forældrene skal have lov at give deres børn en barndom, ligesom du og jeg ville gøre. Nogle af dem kommer måske aldrig tilbage til deres eget land. Hvis børn har boet her i otte år eller mere, skal de have lov at bo her permanent. Efter otte år kan vi ikke længere fortælle dem, at de skal vente i ingenmandsland. Så skal de have lov at slå rødder sammen med os andre og leve deres liv her. Ét er systemer, noget andet er mennesker. Mennesket skal altid komme først.

Den umenneskelighed, som hersker på Udrejsecenter Sjælsmark, risikerer at sprede sin uhyggelige betændelse i resten af samfundet. At mennesker ikke er lige meget værd. At kun danske borgere har ret til medmenneskelighed. At vores næste kun er vores næste, hvis de også har dansk pas. Det er skræmmende.

Jeg græder med børn og forældre på Udrejsecenter Sjælsmark, gyser ved synet af de kolde hjerter i statsministerpartierne og håber i sidste ende, at næste valg kan gøre en ende på 118 børns fangenskab på Udrejsecenter Sjælsmark. 118 børn er 118 børn for mange.

Isabella Arendt er næstformand for Kristendemokraterne.