Prøv avisen
Global debat

Tillid til tysk efterretningschef vakler: Tager han højrenationalisters parti?

Den tyske efterretningschef Hans-Georg Maassen har vakt bestyrtelse, efter at han fredag såede tvivl om, at beretninger om højreekstrem vold i den østtyske by Chemnitz er pålidelige. Foto: Ritzau Scanpix

Chef for den tyske efterretningstjeneste bør afskediges efter at have sået tvivl om hetz mod udlændinge i den østtyske by Chemnitz, mener tyske medier. Minister kræver bevis for hans omdiskuterede udtalelser

PÅ HJEMMESIDEN FOR den tyske indlandsefterretningstjeneste Verfassungsschutz præsenterer efterretningschef Hans-Georg Maassen sig selv som en ”demokratiets tjener”, hvis rolle er at ”afværge skader på vores stat, på den frie demokratiske grundorden og på befolkningen”. Men det er snarere det modsatte billede, der tegner sig af den tyske efterretningschef, skriver tyske medier.

Hans-Georg Maassen har vakt bestyrtelse, efter at han fredag såede tvivl om, at beretninger om højreekstrem vold i den østtyske by Chemnitz er pålidelige.

Ifølge tyske medier udøvede højreradikale grupper hetz mod tilfældige mennesker i byen, som så fremmede ud, efter drabet på en tysk mand, muligvis begået af to asylansøgere. Men efterretningstjenesten har ”ingen pålidelig information om, at sådan en hetz skulle have fundet sted”, sagde Hans-Georg Maassen til avisen Bild og såede også tvivl om autenticiteten af en video på internettet, der angiveligt viser mennesker blive jagtet i gaderne.

TYSKLANDS INDENRIGSMINISTER, Horst Seehofer, fra det bayerske konservative CSU indkaldte i går Hans-Georg Maassen til møde med krav om, at efterretningschefen fremlægger bevis for sine omdiskuterede udtalelser. Stadig flere toppolitikere sår samtidig tvivl om, hvorvidt han er egnet til embedet.

”Når folk i Chemnitz indberetter, at de er blevet intimideret og angrebet, hjælper det ikke at sætte spørgsmålstegn ved den kendsgerning, at det skete,” siger familieminister Franziska Giffey fra det socialdemokratiske SPD til Süddeutsche Zeitung.

SPD-formand Andrea Nahles tvivler også på Hans-Georg Maassen evner til at ”beskytte vores grundlov og dermed vores demokrati”, siger hun ifølge Tagesspiegel.

Efterretningschefen er allerede stærkt omdiskuteret for sin kontakt til medlemmer af det højrenationale Alternativ for Tyskland (AfD), som indkaldte til demonstration i kølvandet på drabet i Chemnitz for 14 dage siden. I sidste måned kom det frem, at han havde holdt møde med AfD’s medformand, Alexander Gauland, som ikke harmonerede med ”almindelig praksis”, og en ny bog beskriver, at Maassen for tre år siden mødtes med AfD’s daværende partiformand, Frauke Petry, og gav hende råd om, hvordan partiet kunne slippe for at blive overvåget af efterretningstjenesten.

Kontakten har fået tyske medier til at spekulere i, om hans bånd til det højrenationale parti er for tætte.

Hans aktuelle kommentarer udfordrer også den tyske forbundskansler Angela Merkel, som på et pressemøde i Berlin onsdag sagde, at billederne fra Chemnitz ”meget klart” har vist ”had og dermed også forfølgelse af uskyldige mennesker”.

TYSKE MEDIER SPEKULERER I, om Hans-Georg Maassen forsøger at gøre livet surt for den tyske kansler, men det afviser indenrigsminister Horst Seehofer, som stadig har fuld tillid til efterretningschefen, men som også ”forventer en begrundelse, som han baserer sin tese på”, som Seehofer har udtalt til tv-stationen ARD.

Kontakten til AfD-politikere og kommentarerne om optøjerne i Chemnitz åbenbarer imidlertid, at efterretningschefen har en ”mærkværdig og vildfaren forståelse af embedet”, skriver professor Heribert Prantl, medlem af chefredaktionen ved Süddeutsche Zeitung. Jobbet som efterretningschef kræver en ekstraordinær klar bevidsthed om at forholde sig politisk upartisk – kun derved kan han nyde offentlighedens tillid, understreger han.

”Tillid afhænger af, om autoriteten har et ry for objektivitet eller ej. Den kendsgerning, at dette omdømme i øjeblikket overhovedet drøftes, har at gøre med efterretningschefens egne handlinger og taler i forbindelse med AfD og det yderste højre,” skriver Heribert Prantl.

Indlandsefterretningstjenesten er i forvejen en skandalehistorie, mener journalist Alan Posener for avisen Die Welt i en kommentar.

8 ud af 13 chefer måtte tage deres hat og gå på grund af alt fra inkompetence til korruption. Problemet ligger i selve efterretningstjenestens struktur, hvor man ”nødvendigvis mister blikket for det væsentlige”, når man skal overvåge alt og alle, mener Posener:

”70 år efter dens oprettelse behøver Forbundsrepublikken Tyskland ikke en holdningssniffende myndighed, men en fokuseret indenrigs-efterretningstjeneste til at afværge reelle trusler mod demokratiet. Med en chef, der ved, hvornår man skal holde munden lukket.”