Prøv avisen
Global debat

Tillid til tysk efterretningschef vakler: Tager han højrenationalisters parti?

Den tyske efterretningschef Hans-Georg Maassen har vakt bestyrtelse, efter at han fredag såede tvivl om, at beretninger om højreekstrem vold i den østtyske by Chemnitz er pålidelige. Foto: Ritzau Scanpix

Chef for den tyske efterretningstjeneste bør afskediges efter at have sået tvivl om hetz mod udlændinge i den østtyske by Chemnitz, mener tyske medier. Minister kræver bevis for hans omdiskuterede udtalelser

PÅ HJEMMESIDEN FOR den tyske indlandsefterretningstjeneste Verfassungsschutz præsenterer efterretningschef Hans-Georg Maassen sig selv som en ”demokratiets tjener”, hvis rolle er at ”afværge skader på vores stat, på den frie demokratiske grundorden og på befolkningen”. Men det er snarere det modsatte billede, der tegner sig af den tyske efterretningschef, skriver tyske medier.

Hans-Georg Maassen har vakt bestyrtelse, efter at han fredag såede tvivl om, at beretninger om højreekstrem vold i den østtyske by Chemnitz er pålidelige.

Ifølge tyske medier udøvede højreradikale grupper hetz mod tilfældige mennesker i byen, som så fremmede ud, efter drabet på en tysk mand, muligvis begået af to asylansøgere. Men efterretningstjenesten har ”ingen pålidelig information om, at sådan en hetz skulle have fundet sted”, sagde Hans-Georg Maassen til avisen Bild og såede også tvivl om autenticiteten af en video på internettet, der angiveligt viser mennesker blive jagtet i gaderne.

TYSKLANDS INDENRIGSMINISTER, Horst Seehofer, fra det bayerske konservative CSU indkaldte i går Hans-Georg Maassen til møde med krav om, at efterretningschefen fremlægger bevis for sine omdiskuterede udtalelser. Stadig flere toppolitikere sår samtidig tvivl om, hvorvidt han er egnet til embedet.

”Når folk i Chemnitz indberetter, at de er blevet intimideret og angrebet, hjælper det ikke at sætte spørgsmålstegn ved den kendsgerning, at det skete,” siger familieminister Franziska Giffey fra det socialdemokratiske SPD til Süddeutsche Zeitung.

SPD-formand Andrea Nahles tvivler også på Hans-Georg Maassen evner til at ”beskytte vores grundlov og dermed vores demokrati”, siger hun ifølge Tagesspiegel.