Sognepræst: I år er kirkens påskebudskab at blive hjemme

Påske plejer at betyde gudstjenester og koncerter, som her i Sakskøbing Kirke. Men i år må fejringen udskydes, mener sognepræst. – Foto: Paw Gissel.
Påske plejer at betyde gudstjenester og koncerter, som her i Sakskøbing Kirke. Men i år må fejringen udskydes, mener sognepræst. – Foto: Paw Gissel.

Det gør ondt på rigtig mange danskere ikke at kunne samles i kirken til påske. Det er kristendommens vigtigste højtid, og derfra evangeliet flyder med bud om håb i krisen. For faste kirkegængere er det salt i såret, at supermarkederne får tilladelse til at holde ekstra åbent påskedag. Vi kan samles i Bilka, men ikke i kirken.

Men netop i år ligger folkekirkens forkyndelse i, at vi ikke samles. Herning er blevet hotspot for coronasmitte i provinsen efter et meget omtalt hestestævne med 50.000 deltagere. Det har faktisk betydning for epidemien, om vi samles eller ej, og vi bliver på landsplan i hundredtusindvis i kirkerne i påsken, hvis de åbnes.

Bilka forkynder grådighed, når butikskæden vil holde åbent påskedag i en tid, hvor regeringen vil have os til at købe ind få gange om ugen. Folkekirken forkynder omsorg, solidaritet og næstekærlighed ved at holde kirken lukket til årets største højtid. Forkyndelse er ikke kun ord, det er også handling.

Det har været livgivende de seneste uger at være vidne til, hvordan evangeliet finder vej midt i krisen. Præster og sogne har genopdaget de sociale mediers muligheder for at få menigheden i tale. Selv har jeg også kastet mig ud i online gudstjenester. Dem skal vi selvfølgelig også fejre i påsken. Sammen hver for sig. Som det lyder i en forårssalme af Simon Grotrian: ”Ene er vi flere”.

En del af vores kristne tro er, at religiøse regler ikke er over mennesker. Det understreger Jesus flere gange, blandt andet når han helbreder på en sabbat. Med det i baghovedet spørger jeg: Kan man ikke holde påske to gange på et år? En gang online – alene og dog sammen – og næste gang, når kirkerne åbnes igen for gudstjenester efter coronakrisen?

Kirkeårets og dets datoer har jo gennemgået en historisk udvikling. De er til for os. For at give vores kristenliv rytme og indhold. Men hver søndag er også en fejring af opstandelsen. Derfor må det kunne lade sig gøre, at vi fejrer påskedag i alle landets kirker første gang dørene åbnes igen. Med ekstra musik, påskesalmer og stor opstandelse. Det vil være en smuk gestus og have betydning for rigtig mange. Man kan sige det på den måde, at fastetiden bliver forlænget i år.

Ligesom når familien ikke kan samles til jul og i stedet samles senere til fejring, skal den kristne familie i krisetiden udskyde den fysiske fejring af påske, indtil faren er drevet over. I mellemtiden kan vi samles herhjemme i bøn for vores land, de syge og det sundhedspersonale, som står midt i prøvelserne.

Glædelig forskudt påske!

Christian Roar Pedersen er sognepræst i Hals og Hou.