Samsovning er både helt naturligt og vanvittig hyggeligt

Samsovning er ingen religion. Det er hverken raketvidenskab eller hokus pokus, men helt naturligt – og oven i købet vanvittig hyggeligt. Og så er det vores erfaring, at det rent faktisk øger trivslen hos hele familien, skriver indehaver af hjemmesiden samsovning.dk

De fleste forældre her i verden vælger at sove med deres børn i et eller andet omfang. Hvorfor? Fordi sådan er vi skabt, og det er ganske enkelt det nemmeste, skriver Karen Hedegaard Mortensen. Modelfoto.
De fleste forældre her i verden vælger at sove med deres børn i et eller andet omfang. Hvorfor? Fordi sådan er vi skabt, og det er ganske enkelt det nemmeste, skriver Karen Hedegaard Mortensen. Modelfoto. . Foto: Iris/Ritzau Scanpix.

I ET DEBATINDLÆG i Kristeligt Dagblad den 3. december påstår psykolog Finn Korsaa, at børn tager skade af at sove med deres forældre, og at samsovning giver øget risiko for, at forældrene bliver skilt.

Jeg har studeret samsovning nu i over 20 år, og vi har selv fem store børn i alderen 12-24 år, som alle har sovet i vores store familieseng. Det har de gjort, til de selv valgte at flytte i egne senge og på egne værelser.

Vores unge mennesker har ingen af de ”skader”, Korsaa advarer imod, og vi forældre skal snart holde sølvbryllup. Så slap nu lidt af! Som så ofte før, når det drejer sig om vores vidt forskellige familier, er der ikke kun én sandhed.

Samsovning er ingen religion. Det er hverken raketvidenskab eller hokuspokus, men helt naturligt – og ovenikøbet vanvittig hyggeligt. Og så er det vores erfaring, at det rent faktisk øger trivslen hos hele familien.

At det eneste sted at være sammen som par ifølge Korsaa skulle være i sengen, lyder både lidt kedeligt og er et temmelig unuanceret syn på, hvordan vi hver især kan vælge at arrangere vores familieliv.

Skulle Finn Korsaa have brug for lidt inspiration, kan jeg anbefale sexolog Maj Wismanns gode råd i artiklen ”Samsovning – hvad så med parforholdet?”.

De fleste forældre her i verden vælger at sove med deres børn i et eller andet omfang. Hvorfor? Fordi sådan er vi skabt, og det er ganske enkelt det nemmeste.

Finn Korsaas argumenter om, at børn skulle tage varig skade af at sove med deres forældre, virker mildest talt besynderlige. Jeg er meget interesseret i at se de studier, der underbygger din påstand.

Amerikanske forskningsresultater, blandt andet fra antropolog og samsovningsekspert James McKenna, viser, at samsovning mellem børn og forældre i de tidligere år gør børnene mere selvstændige senere i livet. Andre studier viser, at ældre, samsovende børn og teenagere er mindre angste, gladere for deres kroppe, mere tilpasse med at modtage og vise kærlighed, og at små børn har færre raserianfald og er bedre i stand til at være alene.

Skønt forskere kan være både for og imod samsovning, er alle dog enige om, at forældre selv må afgøre, hvordan de sover bedst i netop deres familie, og at det vigtigste i øvrigt er, at barnet generelt oplever forældrene som tilgængelige.

Tilgængelighed skaber tillid og trygge børn. Tryghed skaber selvstændighed.

Karen Hedegaard Mortensen er cand.arch. og står bag hjemmesiden samsovning.dk.