Stop op og sig fra! Hav modet til at vælge det vigtige

Alle har et valg. Så lad os bruge noget af vores dyrebare tid på at højne kvalitetstiden i vores liv og ikke bare gøre noget, fordi det er blevet en vane, eller fordi alle andre gør det, skriver lærer i debatindlæg

Stop op og sig fra! Hav modet til at vælge det vigtige
Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix.

DA JEG LØRDAG den 4. januar havde et indlæg i avisen, havde jeg ikke tænkt, det ville give så meget respons. Det, at jeg ville fokusere på det, der er vigtigt, er der åbenbart rigtig mange mennesker der kan sætte sig ind i. Det siger mig, at det er noget, vi er mange, der længes efter.

Jeg må indrømme, at det ikke er let. Jeg synes, det kan være svært ikke lige at tjekke et af de sociale medier eller dagens nyheder i overskrifter. Jeg kunne selvfølgelig vælge helt at slette alle apps fra min telefon, men det er på nuværende tidspunkt ikke aktuelt.

Det er virkelig svært at gå analogt. Jeg er som rigtig mange andre bange for at gå glip af noget. Der er endda et amerikansk udtryk for det, som hedder FOMO – fear of missing out, altså frygten for at gå glip af noget.

Jeg kan bare ikke rumme alt, og det er et kæmpestort dilemma, som er blevet skabt i takt med, at internettet og de sociale medier er rykket frem og nærmest fuldstændig har overtaget den rolle, vore medmennesker havde for bare et par årtier siden.

Jeg kan huske, at jeg en gang i slutningen af 1990’erne i København blev stoppet på gaden af en af dem, som laver diverse undersøgelser. Jeg blev spurgt, om jeg havde en mobiltelefon, og jeg husker tydeligt svaret, som var, at jeg ikke havde en mobiltelefon, for jeg var ikke interesseret i, at andre kunne komme i kontakt med mig hele tiden, uanset hvor jeg befandt mig.

Det har i dén grad ændret sig. Ikke bare for mig, men for stort set alle mennesker. Rigtig mange er tilgængelige hele døgnet rundt, og de er det helt frivilligt. Selv i situationer, hvor man kan tænke, at det er upassende at lade sig selv og sine medmennesker forstyrre, er der mange, som i dag helt naturligt synes, det er okay at bimle og bamle og forstyrre andre. Jeg tænker også, vi gør vore børn og unge mennesker en bjørnetjeneste ved at acceptere, at de bruger deres mobil så meget, som de gør.

Det er svært at stå uden for det digitale fællesskab, men jeg vælger at gøre forsøget i et vist omfang. Forsøger at være til stede med de mennesker, jeg rent fysisk er sammen med. Det er ikke et spørgsmål om at vende tilbage til stenalderen, eller bare før mobiltelefonen blev allemandseje. Men jeg savner nærheden, langsomheden og stilheden, og den vil jeg forære mig selv i det omfang, det er muligt for mig. Det handler om valg – også i de situationer, hvor man måske mener, man i forvejen er overbebyrdet med dagligdagens gøremål. Det føles, som om man bliver overhalet indenom af hverdagen og hamsterhjulet, og jeg er nået dertil, hvor jeg mener, det er for meget, og jeg må træffe et valg.

Jeg vælger at være den, der sidder ved roret i mit liv og står for kvaliteten, så derfor træffer jeg et valg. Alting kan ikke være en del af mit liv, men det, som gør mig glad, og som betyder noget, det vil jeg beholde og udbygge.

Alle har et valg. Så lad os bruge noget af vores dyrebare tid på at højne kvalitetstiden i vores liv og ikke bare gøre noget, fordi det er blevet en vane, eller fordi alle andre gør det. Vi må træne vores mod til at sige fra og til ikke hele tiden at være på og tilgængelige. Det er ikke en nødvendighed, at vi forholder os til alt hele tiden. Stop op, sig fra og hav modet til at vælge det vigtige.

Pia Juhl Jessen er lærer.