Studerende: Coronakrisen har forstærket min glæde ved litteratur

Enhver bog bliver personlig for den, der læser den, fordi vi alle har vores egen forestilling og forståelse af dens indhold. Måske er det værd at overveje at støve den gamle bogreol af og fiske en af de bøger ned fra hylden, man har villet læse i evigheder, mens der stadig er ekstra tid hjemme til det, skriver medicinstuderende i debatindlæg

Måske er det værd at overveje at støve den gamle bogreol af og fiske en af de bøger ned fra hylden, man har villet læse i evigheder, mens der stadig er ekstra tid hjemme til det, foreslår medicinstuderende Frida Elisabeth Vermehren. – Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Måske er det værd at overveje at støve den gamle bogreol af og fiske en af de bøger ned fra hylden, man har villet læse i evigheder, mens der stadig er ekstra tid hjemme til det, foreslår medicinstuderende Frida Elisabeth Vermehren. – Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Det er svært at vænne sig til en ny hverdag, når det meste pludseligt og uventet går i stå, og Danmark lukker ned. Går jeg ned gennem en næsten tom gade, kan det føles, som om hele verden omkring mig er gået i stå. For mig er en af de ting, der ikke har ændret sig, styrken ved en god bog. At læse og fordybe sig fuldstændigt kan føre os langt væk fra de stille dage.

Hvis jeg ikke har læst i en periode, kan det være nemt at glemme, hvor meget en bunke papirer overhældt med ord kan betyde for mig.

Gennem anderledes tider har muligheden for at læse og drømme sig til et andet sted altid været en styrke og trøst for mange, og nu, hvor en del af os står med mere tid, end vi havde forventet, er der blevet mulighed for at dyrke nogle af de interesser, der måske ikke normalt har været så meget tid til.

Med langt flere timer hjemme og ringe mulighed for at se andre kan behovet for at stimulere hjernen på en anden måde godt presse sig på som en voksende sult efter ikke at leve sit liv statisk.

Noget af det, der virkelig kan få mig til at føle, jeg lever, er at læse. Den amerikanske forfatter George R.R. Martin skrev på et tidspunkt:

”A reader lives a thousand lives before he dies (…) The man who never reads lives only one.”

Det er netop dét, der er med litteratur. Man ved aldrig, hvor man ender, og en god bog kan føre en gennem et væld af følelser og måske endda lade en opdage nye, man ikke kendte til tidligere.

Det kan nogle gange virke uoverskueligt at gå i gang med en bog. Lidt som at skulle begynde en ny rejse, men der er ingen, der siger, at man skal kaste sig ud i en længere roman, eller at man ikke kan stoppe igen, hvis den valgte ikke lige umiddelbart falder i ens smag.

På samme måde som med andre situationer i livet er det nogle gange egne forventninger, der afholder os fra overhovedet at begynde på noget nyt, fordi vi føler, at det skal gennemføres til fulde.

Ofte sker der det, at jo mere du læser, jo flere bøger får du efterhånden tilføjet til listen over dem, du kunne tænke dig at læse i fremtiden. Men hvorfor egentlig læse? Det tager ofte lang tid, og er det tid, man kunne have brugt på en masse andet? Det er op til dig selv at vurdere, men hvis du spørger mig, findes der altid et væld af gode grunde til at læse.

At læse kan lære os så meget om hinanden og ikke mindst om os selv. Det er noget, der kan give en forståelse af den menneskelige natur og få utrolig stor indflydelse på ens eget liv og vise, at noget fremmed ikke nødvendigvis er farligt. En pointe, vi altid kan lære meget af at forsøge at tage til os.

Læsning skaber forståelse og viser verden fra en anden synsvinkel, man måske aldrig havde forestillet sig. Øvelsen i at se verden gennem andres øjne kan få stor betydning for, hvordan man lever sit liv, og hvilke valg man træffer. Det kan give en forståelse af, hvordan de omkring os tænker og måske opfatter forskellige situationer anderledes end vi selv.

Det er især i en tid som nu, at mange bliver mindet om, hvor meget læsning kan betyde. Derfor rammer en nyhed som den om den gamle kæde Arnold Buscks konkurs også hårdt for dem, der elsker litteratur.

At læse kan skabe et tilflugtssted, når andet er svært, og kan – i hvert fald med den rette bog – vise at man ikke er alene. Især i en tid som nu, hvor de fleste forbereder nogle mere utraditionelle sommerferier uden de sædvanlige rejser, kan bøger tage os med på eventyr og rejser langt længere væk.

På samme måde kan bøger og en god historie skabe håb og vise os, at alt er muligt, hvis man tør. Det kan være med til at give troen på os selv og udvikle fantasien og drive os fremad. For selvom litteratur kan føre os til mange steder mentalt, ville vi ikke komme nogen vegne uden evnen til at forestille os det først.

En bog er i mange tilfælde ligesom en tillidserklæring fra en forfatter, der har valgt at lukke op og føre sine tanker ned på papir til ære for netop dig og mig. Det er noget personligt, et kunstværk, bestående af en tankestrøms fine tråde.

Det er ikke svært at forstå, hvordan det at læse har fulgt os gennem utallige generationer og spillet en vigtig rolle for historiens udvikling. Helt tilbage til grækernes Homer, til Shakespeare, Virginia Woolf og H.C. Andersen, der alle har sat deres præg på den verden, de levede i, og den verden, vi lever i i dag.

Forfattere skaber i mange tilfælde situationer og personer, man som læser kan relatere sig til og både lære af og finde trøst hos. På samme måde besidder en bog en helt unik evne, man ikke kan finde andre steder som for eksempel i film og lydbøger.

Enhver bog bliver personlig for den, der læser den, fordi vi alle har vores egen forestilling og forståelse af dens indhold. Derved forvandler en læser hver gang en bog til sin egen – linje for linje. Måske er det værd at overveje at støve den gamle bogreol af og fiske en af de bøger ned fra hylden, man har villet læse i evigheder, mens der stadig er ekstra tid hjemme til det.

H.C. Andersen skrev: ”At rejse er at leve.” Det at læse kan føre os til alle verdener, så måske er pointen med at læse i virkeligheden ikke så langt fra det, der blev skrevet af manden med den høje hat. At opleve og udvide sin horisont, er at leve.

Frida Elisabeth Vermehren er medicinstuderende på Syddansk Universitet.