Prøv avisen
Debat

Forfatter til Pia K.: Dine negative forventninger stigmatiserer en stor gruppe medborgere

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Preben Brock Jacobsen

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Når Pia Kjærsgaard kalder forventninger om indvandrerunge for "forudsigelser", udspyr hun gift i samfundet, mener forfatter, tidligere lektor og konstitueret sognepræst i dette debatindlæg

JA, PIA KJÆRSGAARD (DF) havde, som hun skriver i et læserbrev i Kristeligt Dagblad den 12. juli, ret i, at nogle indvandrerunge deltog i det voldelige angreb mod studentervognen. Og ja, de var dermed blandt de ballademagere, der bør anses for hovedskurken i angrebet. Pia Kjærsgaard mener – hun kender mig for resten slet ikke – at jeg ”ikke har modet til at indrømme det”, men det gør jeg nu gerne.

Det var bare ikke det, min kritik i Kristeligt Dagblad den 10. juli handlede om. Den handlede om at dømme folk ud fra fordomme, hvor man for eksempel som ung indvandrer kan blive mødt af forventningen om, at man nok er kriminel, for sådan er indvandrerunge. Den slags brede, negative forventninger stigmatiserer en stor gruppe medborgere i Danmark. Det kalder jeg at udspy gift.

OG DET ER JO med sådanne forventninger, Pia Kjærsgaard mødte indvandrerunge straks efter angrebet. Da var der nemlig – ifølge B.T. og også Pia Kjærsgaard den 12. juli – til at begynde med kun forlydende fra politiet om, at danske unge var involveret. Pia Kjærsgaard havde altså ikke noget konkret at bygge sin mistanke til indvandrerunge på. Hun kalder da også selv sine forventninger for ”forudsigelser”, altså rene spådomme uden konkret belæg. Det kalder jeg at kaste mistanke på folk ud fra fordomme og ikke fakta.

At det så bagefter viser sig, at der også var unge indvandrere involveret, berettiger ikke Pia Kjærsgaard til at sige om mig, at ”hans anklager mod mig dermed er forkerte”. At det viste sig, at Pia Kjærsgaards fordomme i dette tilfælde holdt stik, berettiger hende ikke til at bygge kritiske holdninger til andre på fordomme. Hvordan er det mon at være ung indvandrer og blive mødt af forventningen om, at man nok er kriminel? Hvad med at tale de unge op og ikke ned?

Det er under alle omstændigheder ikke rimeligt at bedømme andre mennesker ud fra fordomme, ligegyldigt om fordomme om medborgere formuleres eksplicit som generelle udsagn om, hvor skrækkelige ”muslimer”, ”indvandrerdrenge” og så videre er, eller om fordomme – som i Pia Kjærsgaards tilfælde formuleres mere indirekte sådan her:

Siden denne gruppe unge i sit angreb på studenterne nu er så voldelig, må det være indvandrere, der står bag. Underforstået: for så voldelige er indvandrerne.

Preben Brock Jacobsen er forfatter, tidligere lektor og konstitueret sognepræst.