Svensk statsradio i stormvejr efter journalists relation til islamist

Flagskibsprogram på Sveriges Radio indleder nu intern undersøgelse, efter at radioreporters forbindelse til ”trussel mod rigets sikkerhed” er kommet frem. Samtidig modtager journalisten bag afsløringen trusler

En kvindelig journalist på Sveriges Radio, som dækkede sag om seks mænd, der blev idømt udvisning, udviklede undervejs en personlig relation til den ene af de seks udvisningsdømte.
En kvindelig journalist på Sveriges Radio, som dækkede sag om seks mænd, der blev idømt udvisning, udviklede undervejs en personlig relation til den ene af de seks udvisningsdømte. Foto: Sverige Radio.

”Med et budget på 9 milliarder burde Sveriges Television eller Sveriges Radio vel selv have afsløret denne skandale? Hvad holdes ellers hen i mørket af de statslige medier?” skrev den svensker politiker Lars Beckmann for nylig på Twitter.

Sagen, som Moderaternes rigsdagsmedlem reagerede på – og som i Göteborg-Posten blev kaldt ”noget af det mest alvorlige, svenske medier som institution har oplevet meget længe” – handler om Sveriges Radio, den blågule pendant til DR.

Tilbage i efteråret 2019 dækkede en journalist på Sveriges Radio sagen om seks mænd, der blev idømt udvisning, fordi de svenske myndigheder klassificerede dem som en trussel mod rigets sikkerhed. Men ifølge det undersøgende netmedie Doku, der fokuserer på jihadisme og islamisme i Sverige, udviklede journalisten undervejs en personlig relation til den ene af de seks udvisningsdømte – en islamist, som tidligere er dømt for dødstrusler mod en chefredaktør på Gefle Dagblad.

I februar sidste år henvendte journalistens mor sig desuden til to ministre med ansvar for sagen, hvori hun beklagede sig over mandens usikre retsstilling. Ifølge Doku flyttede den udvisningsdømte senere samme år sin adresse til journalistens mors lejlighed – en adresse, hvor han dog ikke boede. Det gjorde han nemlig hos journalisten fra Sveriges Radio, skriver mediet.

I løbet af forår og sommer 2020 publicerede Sveriges Radio tekster, hvor den kvindelige journalist dækkede sagen om de udvisningsdømte mænd – herunder manden, hun ifølge Doku havde en relation til, samt dennes far, en kendt imam. Ifølge den kvindelige journalist, der stoppede på Sveriges Radio i oktober sidste år, var relationen alene faglig i den tid, hun rapporterede om den udvisningsdømte.

Dækningen fik i sin tid både ros og ris, sidstnævnte blandt andet fra terrorforskeren Magnus Ranstorp, og nu har den ansvarlige redaktør på Sveriges Radio besluttet at gennemføre en intern undersøgelse af forløbet. Uanset, hvad undersøgelsen munder ud i, har sagen dog pustet til debatten om både islamisme og tilliden til landets public service-medier.

På Sveriges Radio fastholdt man indtil i sidste uge, at sagen var håndteret efter bogen. Men efter at Dagens Nyheter kunne afsløre, at den udvisningsdømte islamist havde fået i alt seks parkeringsbøder i området omkring journalistens lejlighed på det tidspunkt, hvor journalisten stadigvæk dækkede sagen, har man nu indledt en ny undersøgelse af forløbet. Det løser dog ikke problemet med stationens troværdighed, skriver Dagens Nyheter på lederplads.

”Oplysningerne om relationen har været kendt af SR siden efteråret 2020. Alligevel var det først efter Dokus afsløring, at Ekot (navnet på radioprogrammet) handlede, og det blot ved at tilføje reportagen, som stadig findes på hjemmesiden, en slags advarselstekst.”

Også internt på Sveriges Radio har sagen udløst ballade, og til Sveriges Television fortæller Pablo Dalence, viceordfører i de ansattes faglige klub, at der findes ”både bekymring og vrede” over situationen:

”Det svækker tilliden til os som nyhedsredaktion, det svækker tilliden til public service og hele journalistikken. Vi ved, hvilken prestige, der er forbundet med at arbejde på en stor og vigtig nyhedsredaktion.”

Ifølge Patrik Oksanen, der er forfatter og medlem af det kongelige svenske krigsakademi, er sagen dog udtryk for et mere generelt problem.

”Svenske medier har svært ved at håndtere komplicerede sikkerhedstrusler. Manglende kundskab, uvilje og mental blokering bidrager til det,” skriver han om sagen i Svenska Dagbladet.

Sagen har dog ikke alene haft konsekvenser for Sveriges Radios troværdighed.

Ifølge Sveriges Television har Sofie Löwenmark, der afslørede forholdet mellem journalisten på Sveriges Radio og den udvisningsdømte islamist, mærket stærke reaktioner på egen krop.

”Jeg fik en meget ubehagelig opringning fra nogen, der først ville vide, hvor jeg befandt mig, og som derefter sagde, at de vidste, hvor jeg befandt mig,” siger Löwenmark, som i forvejen lever med hemmelig adresse på grund af sit job.