Sygeplejersker: Tomme hospicepladser peger på dybere problem med ulighed i sundhedsvæsenet

Vores erfaringer som sygeplejersker på medicinske afdelinger er, at patienter med andre sygdomme også kunne have gavn af den specialiserede palliative indsats, som et hospice kan yde. Det leder os videre til spørgsmålet om, hvem der har ansvaret for, at patienter med og uden en kræftdiagnose bliver henvist til hospice i tide, spørger sygeplejersker

Det kan undre os, at Svanevig Hospice føler sig nødsaget til at lave et Facebook-opslag, hvor de søger døende patienter til at fylde deres tomme sengepladser. Det er bemærkelsesværdigt, at der skal være tomme sengepladser på Svanevig Hospice, før der bliver sat fokus på, at palliation er for alle, uanset diagnose.
Det kan undre os, at Svanevig Hospice føler sig nødsaget til at lave et Facebook-opslag, hvor de søger døende patienter til at fylde deres tomme sengepladser. Det er bemærkelsesværdigt, at der skal være tomme sengepladser på Svanevig Hospice, før der bliver sat fokus på, at palliation er for alle, uanset diagnose. Foto: Ritzau Scanpix.

Svanevig Hospice har den 9. oktober skrevet et usædvanligt opslag på Facebook, hvor de søger palliative patienter til deres tomme sengepladser. Opslaget er sidenhen blevet delt knap 2000 gange.

I opslaget stiller Svanevig Hospice sig undrende over for de tomme sengepladser og sætter spørgsmålstegn ved, om det skyldes manglende kendskab til, hvad et hospice kan yde, eller om der mangler uhelbredeligt syge mennesker. Vores erfaring er imidlertid ikke, at der mangler patienter med behov for en specialiseret palliativ indsats i det danske sundhedsvæsen.

Ifølge Facebook-opslaget fra Svanevig Hospice er et hospiceophold for alle uhelbredeligt syge patienter og ikke kun for patienter med kræft. På trods af at hospice er for alle, undrer det os, at 95 procent af patienterne på Svanevig Hospice har en kræftdiagnose, hvilket fremkommer i et interview på TV ØST med hospicechef på Svanevig Hospice.

Dette afspejler også vores generelle opfattelse af patientfordelingen på hospicer andre steder i Danmark. For at blive henvist til hospice skal en læge sende en henvisning, hvori der skal angives diagnose, at patienten er uhelbredelig syg, samt hvilke symptomer, patienten oplever. I disse kriterier står der således ikke noget om, at patienter med kræft har førsteprioritet i forhold til at blive tildelt en plads på hospice.

Vores erfaringer som sygeplejersker på medicinske afdelinger er, at patienter med andre sygdomme også kunne have gavn af den specialiserede palliative indsats, som et hospice kan yde. Det leder os videre til spørgsmålet om, hvem der har ansvaret for, at patienter med og uden en kræftdiagnose bliver henvist til hospice i tide.

Et hospiceophold koster ikke noget for den enkelte patient, hvilket Svanevig Hospice også pointerer i deres Facebook-opslag. Hospice er en del af det danske sundhedsvæsen og bliver betragtet som en specialiseret hospitals-afdeling og finansieres derfor af det offentlige.

Det kan derfor undre os, at Svanevig Hospice føler sig nødsaget til at lave et Facebook-opslag, hvor de søger dø-ende patienter til at fylde deres tomme sengepladser. For det første er det bemærkelsesværdigt, at der skal være tomme sengepladser på Svanevig Hospice, før der bliver sat fokus på, at palliation er for alle, uanset diagnose. Dernæst kan det diskuteres, hvorvidt Facebook er det rette forum at søge døende patienter i.

Vi finder det uetisk og stærkt bekymrende, at det skulle være nødvendigt at søge efter døende patienter på de sociale medier.

Facebook er uegnet som medie til at søge efter mennesker, som befinder sig i livets sidste fase. Som sygeplejersker ser vi hellere et sundhedsvæsen, der etablerer teams omkring den palliative indsats. Det er sundhedsvæsenet, som burde stilles til ansvar for, at patienter, der ville have glæde af at komme på hospice og få en værdig død, bliver henvist dertil, og det burde kunne arrangeres uden om Facebook.

Facebook-opslaget er ifølge vores overbevisning en lappeløsning på et her og nu-problem, Svanevig Hospice oplever. I virkeligheden viser opslaget, at der er en ulighed i palliation, som bør sættes på den sundhedspolitiske dagsorden for at sikre, at alle patienter har let og lige adgang til sundhedsvæsenet.

Ditte Gertz Mogensen er sygeplejerske, stud.cur. ved Aarhus Universitet og Jóna Østerø er syge-plejerske, stud.cur. ved Aarhus Universitet.