Trumps forbud på Twitter fremkalder international protest

Det sociale medie Twitter har blokeret den afgående amerikanske præsidents profil efter stormen på Kongressen. Uacceptabel og chokerende censur, lyder kritik fra mange sider

Som følge af stormen på Kongressen i Washington D.C. den 6. januar valgte Twitter at lukke først Donald Trumps Twitter-profil og siden 70.000 Twitter-profiler, som er knyttet til den konspirationsteoretiske bevægelse Qanon. – Foto: AP/ Ritzau Scanpix.
Som følge af stormen på Kongressen i Washington D.C. den 6. januar valgte Twitter at lukke først Donald Trumps Twitter-profil og siden 70.000 Twitter-profiler, som er knyttet til den konspirationsteoretiske bevægelse Qanon. – Foto: AP/ Ritzau Scanpix.

I fire år har USA’s præsident, Donald Trump, via sit foretrukne medie Twitter spredt et utal af usandheder og vilde anklager mod alle, der kritiserede ham, og i sidste uge var Trumps udgydelser ifølge iagttagere medvirkende til hans tilhængeres storm på den amerikanske Kongres.

Alligevel har det vakt international protest og fordømmelse, at Twitter har valgt at lukke Trumps Twitter-profil blandt andet som følge af stormen på Kongressen onsdag 6. januar, hvor præsidentens tilhængere afbrød den officielle godkendelse af Joe Biden som USA’s næste præsident.

”Donald Trumps forbud på Twitter er en uacceptabel handling af censur. Denne præcedens vil blive udnyttet af fjender af ytringsfrihed over hele verden. Også i Rusland,” skriver den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnij, en af præsident Vladimir Putins største kritikere, på Twitter .

”Den grundlæggende ret til ytringsfrihed er af fundamental betydning,” lyder det også fra den tyske forbundskansler Angela Merkels talsmand Steffen Seibert ifølge Reuters . Indgreb skal kun kunne foretages i overensstemmelse med loven og ikke ved en beslutning truffet af operatører af sociale medier, mener den tyske kansler. Det er derfor ”problematisk”, at den amerikanske præsidents konti nu er permanent blokeret.

Twitter har efter eget udsagn lukket præsidentens konto @realDonaldTrump ”på grund af risikoen for yderligere tilskyndelse til vold”. I lyset af de ”aktuelle spændinger” kan Trumps tweets ”mobilisere” forskellige målgrupper, skriver mediegiganten og henviser blandt andet til et tweet to dage efter stormen på Kongressen, hvor Trump skrev:

”Til alle dem, der har spurgt, jeg vil ikke deltage i indsættelsen den 20. januar,” skrev Donald Trump med henvisning til indsættelsen af Joe Biden.

Trump har gentagne gange givet udtryk for, at han ikke betragter valgresultatet som legitimt, og at han er den egentlige vinder af præsidentvalget. Facebook og Instagram har også midlertidigt blokeret for den afgående præsident, skriver AP . Men han skal ikke bortcensureres på sociale medier, lyder kritikken fra mange sider.

”Den progressive udrensning er begyndt,” skriver Wall Street Journal .

”Techkoncernernes storm mod det (politiske, red.) højre vil blot føre til mere populistisk vrede,” advarer den amerikanske avis.

Frankrigs økonomiminister Bruno Le Maire er ”chokeret” og forlanger, at den slags beslutninger for fremtiden ikke skal træffes af private virksomheder, siger han til radiokanalen France Inter . Reguleringen af internetbranchen ”kan ikke blive foretaget af de digitale oligarker selv”, siger han med henvisning til, at virksomheder som Google og Facebook er blevet milliardvirksomheder, som påvirker millioner af menneskers medieforbrug og adgang til information på internettet. Stormen på kongressen er et resultat af ”Hr. Trumps løgne” og ”et angreb på demokratiet”, siger Bruno Le Maire. Men samtidig er også techgiganterne en trussel mod ”stater og demokrati”.

”Ytringsfriheden er blevet fældet af røverne. Disse røvere forbliver røvere, også selvom de præsenterer sig for deres publikum som (barmhjertige, red.) samaritanere,” lyder kritikken af Twitter og de øvrige techvirksomheder fra den tyske forlægger og forfatter Gabor Steingart.

”De digitale virksomheder ønsker ikke at redde demokratiet, men deres egne forretningsmodeller ved at gøre Trump tavs,” skriver han på sin blog.

Men Twitters beslutning er ”nødvendig”, siger politikere og iagttagere til nyhedsbureauet Bloomberg . Ifølge den demokratiske senator Mark Warner fra Virginia er Twitters beslutning ”et meget forsinket skridt”, men det er godt, at man nu bekæmper ”et helt økosystem, der gør det muligt for misinformation og had at sprede sig ukontrolleret”.

Jessica González fra organisationen Free Press, som er del af en koalition af borgerrettighedsgrupper, roser Twitter og siger, at hun håber, at Facebook og Google vil følge trop.

”Det er på høje tid. Hvis det ikke står klart for dem nu, vil det aldrig stå klart for dem,” siger hun ifølge Bloomberg .

Bekymringen er de senere år vokset over den stigende magt hos techgiganter bag sociale medier såsom Twitter, Facebook og Google.

I 2018 blev Facebooks grundlægger, Mark Zuckerberg, afhørt i den amerikanske Kongres for det sociale medies lemfældige omgang med brugernes private data og dets rolle i udbredelsen af misinformation og propaganda op til det amerikanske præsidentvalg i 2016.