Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Debat

Jurist: Sæt pris på din frihed til at bestemme, for i morgen kan den være taget fra dig

Mit mismod skyldes, at aftalen om tvungen vuggestue giver næring til en principiel bekymring i forhold til regeringen og dens støtteparti Dansk Folkeparti, skriver jurist. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Jeg er bekymret for, at helt grundlæggende borgerlige og liberale værdier – i dette tilfælde forældres ret til at bestemme over deres egne børn – synes at være under opløsning, skriver jurist

DET ER IKKE en konkret bekymring for småbørnsfamilierne i de danske ghettoer, der gør, at jeg er overvældet af mismod over børne- og socialminister Mai Mercados (K) forslag om obligatorisk vuggestue i disse boligområder.

For de etårige, som forslaget får betydning for, skal nok klare vuggestuelivet, endskønt det er oplagt at spørge sig selv, om vi nu virkelig også har fat i den lange ende med vores verdensrekord i tidlig vuggestuestart. Nej, mit mismod skyldes, at aftalen om tvungen vuggestue giver næring til en principiel bekymring i forhold til regeringen og dens støtteparti Dansk Folkeparti. En bekymring over, at helt grundlæggende borgerlige og liberale værdier – i dette tilfælde forældres ret til at bestemme over deres egne børn – synes at være under opløsning.

DEN SLAGS VÆKKER BEKYMRING, når man som jeg altid har været grundfæstet i troen på, at man her til lands kan leve i tryg tillid til, at ens private domæne er ens eget, og at borgerlige og liberale folkevalgte i særlig udpræget grad vil værne om dette. For kan man nu vide sig sikker på, at dette også vil være tilfældet i fremtiden?

Jeg bifalder regeringens ønske om at bekæmpe parallelsamfund og opløse ghettoområder, for det er hævet over enhver tvivl, at det er nødvendigt at stramme op på indsatsen vedrørende dette, hvis vi skal redde det, der heldigvis stadig kan genkendes som Danmark.

Jeg er enig i, at børn fra ghettomiljøer bør lære dansk så tidligt som muligt. Det siger sig selv, at gode sprogkundskaber er helt afgørende, hvis disse børn skal integreres. Men i iveren for at gelejde småbørn ud af hjemmene og ind i vuggestuerne, endnu før de kan sige ”mor” på deres modersmål, må man ikke glemme, at det at være dansk langtfra kan reduceres til at handle om sproglige færdigheder og traditioner med juleklip i børnehaven.

For det at være dansk er også det at være vokset ind i en tradition for at tænke og tale frit og for at bestemme over egne private anliggender. Derfor bør alle alarmklokker ringe, når selv borgerlige og liberale folkevalgte fratager forældre selvbestemmelsen over egne børn.

DET ER NEMLIG EN FARLIG KURS, man sætter, når man lader målet (integration) hellige et bestemt middel (statens indblanding i familiernes selvbestemmelse), som man under normale omstændigheder ville afsværge. For hvor meget tror man så på sine egne værdier, når alt kommer til alt? Og hvornår kan man så rokkes næste gang?

Hvis de borgerlige og liberale politikere er villige til at tilsidesætte egne grundværdier, fordi et fåtal af børn med udenlandsk baggrund ikke kommer i daginstitution, må man spørge sig selv, hvor lang vej der er igen, før SF’s forslag om automatisk opskrivning af alle børn til vuggestue bliver en realitet?

Pointen er naturligvis, at vejen er uhyggeligt kort, og dén tanke forstærker mit mismod. Derfor, kære dansker i verdens vidunderligste land: Sæt pris på din frihed til selv at bestemme over det, der ligger dit hjerte nært i dag, for i morgen kan den frihed være taget fra dig.

Louise Kobbernagel er jurist.