Tysk efterretningstjenestes ”ekstremist”-stempel til højrenational stjerne vækker debat

Den tyske efterretningstjeneste betegner nu politiker Björn Höcke og hans cirka 7000 tilhængere på den yderste højrefløj i det indvandringskritiske AfD som ”ekstremister” og vil overvåge grupperingen. Men det er en risikabel stempling af et parti, mener tysk medie

Björn Höcke, en af Alternativ for Tysklands mest magtfulde politikere og partileder i delstaten Thüringen, vil nu blive overvåget af den tyske efterretningstjeneste. – Foto: Karina Hessland/Imago/Ritzau Scanpix.
Björn Höcke, en af Alternativ for Tysklands mest magtfulde politikere og partileder i delstaten Thüringen, vil nu blive overvåget af den tyske efterretningstjeneste. – Foto: Karina Hessland/Imago/Ritzau Scanpix.

I takt med at det højrenationale Alternativ for Tyskland har fået stadig større magt, har iagttagere troet, at partiet ville blive mere moderat. Det er ikke tilfældet. En af AfD’s mest magtfulde politikere er partileder i delstaten Thüringen Björn Höcke, og hans cirka 7000 tilhængere i partiet har faktisk bevæget sig så langt ud på den yderste højrefløj, at de skal betegnes som ”ekstremister”. Det meddeler den tyske indenrigsefterretningstjeneste, som fremover vil overvåge Höcke og en lang række andre AfD-politikere.

”Dette er en advarsel til alle fjender af demokratiet,” sagde lederen af efterretningstjenesten, Thomas Haldenwang, forleden på et pressemøde i Berlin om den såkaldte ”fløj”, en gruppering på partiets yderste højrefløj, som foruden Höcke repræsenteres af Andreas Kalbitz, parlamentarisk leder for AfD i Brandenburg.

Efterretningschefen taler om en ”påviselig ekstremistisk bestræbelse mod den frie demokratiske grundorden”, og Höcke og Kalbitz er ”højreekstremister”.

Den hemmelige tjeneste kan nu med loven på sin side overvåge Höcke og hans tilhængere, herunder aflytte telefonsamtaler og dermed ”erfare, hvem der planlægger hvad og hvordan for at omstyrte vores system og afskaffe vores demokrati”, skriver Der Spiegel.

Höcke er blevet en superstjerne i sit eget parti, efter at han i sidste måned agerede kongemager for en regeringsleder i Thüringen og dermed nedbrød det politiske etablissements mantra om at holde det indvandringskritiske parti uden for indflydelse. Ifølge efterretningstjenesten hører cirka 20 procent af de cirka 35.000 AfD-medlemmer til ”fløjen”.

Efterretningstjenestens beslutning er ”en god nyhed og en rigtig beslutning”, skriver Der Spiegel.

”Dette er absolut nødvendigt i tider, hvor højreorienterede agitatorer baner vejen for ugerninger som i Hanau,” skriver magasinet og henviser til, at en bevæbnet højreekstremist i sidste måned angreb to vandpibebarer og dræbte ni mennesker med indvandrerbaggrund i den vesttyske by Hanau.

Massemordet i Hanau ligger i forlængelse af angrebet på en synagoge i tyske Halle i oktober sidste år og mordet på den vesttyske politiker Walter Lübcke sidste sommer. Ifølge den tyske efterretningschef næres de voldelige handlinger af et radikaliseret sprog fra AfD’s yderfløj. Efterretningstjenesten har udarbejdet en rapport om ytringer fra Höcke og hans fløj, som tæller adskillige udtalelser og standpunkter, der krænker ”den menneskelige værdighed”, og som til dels også afslører en ”forbindelse med ideologiske aspekter af nationalsocialismen”, konkluderer den hemmelige tjeneste.

AfD har et medansvar for det hadefulde klima i det tyske samfund, som har ført til vold og mord, men man skal være varsom med at betegne politiske partier som ekstremistiske, skriver internetmediet Deutsche Welles journalist Marcel Fürstenau i en kommentar.

”På trods af den åbenlyse forbindelse (til voldshandlinger, red.) er og forbliver det risikabelt at klassificere politiske partier – det være sig blot enkelte strømninger – som genstande for overvågning. Der skydes undertiden gråspurve med kanoner, og det viste sig med Venstrepartiet,” skriver han med henvisning til udløberen af DDR-regeringspartiet SED, som efter den tyske genforening blev overvåget af efterretningstjenesten.

”Den angivelige fare, som det parti udgør for den frie demokratiske grundorden, har ført til, at en overivrig efterretningstjeneste i årevis overvågede så absolut ikke-mistænkelige politikere som Bodo Ramelow,” skriver han om Thüringens nyvalgte ministerpræsident, der er mere socialdemokratisk end socialistisk.

Det ville være krænkende at sammenligne Ramelow med en ”kyniker” som Höcke, skriver journalist Marcel Fürstenau.

”Men samtidig kan man ikke tilskrive Höcke-typer, som er udbredt i AfD, en mere eller mindre konkret planlægning af voldelige handlinger,” påpeger han.

Björn Höcke har dog flere gange rykket grænsen for, hvad man kan tillade sig at sige og mene i den tyske offentlighed, der stadig lever i smertelig erindring om nazitidens forbrydelser. Under en tale for AfD’s ungdomsparti i Dresden i 2017 kritiserede han holocaustmindesmærket i Berlin som et ”monument af skam” og efterlyste en ”180-gradersvending” i Tysklands ”latterlige” erindringspolitik, som har givet tyskerne selvforståelsen af at være et ”fuldstændigt besejret folk”.

Björn Höcke har også skabt røre ved at omtale kristendom og jødedom som hinandens ”modsætninger” og ved at advare om, at afrikanerne føder alt for mange børn, så længe vi er villige til at tage imod deres overdrevne befolkningstilvækst.

Selvom Höckes fløj stadig udgør et mindretal i AfD, tegner den partiet i offentligheden, påpeger professor i statskundskab Wolfgang Schroeder over for det politiske magasin Cicero.

”I den forstand er AfD Höckes parti,” siger han.

Der Spiegel mener, at Höcke de facto har overtaget magten i AfD: Ingen tør kritisere hans ”fløj”, fremtrædende stillinger er fyldt med ”fløj”-folk, og han fordømmer sine interne modstandere som ”fjendtligt pak”.

Partiformand Alexander Gauland, som har omtalt de 12 år under Hitler som en ”fugleklat” i tysk historie, betegner Höcke som værende ”i midten af partiet”.

Ifølge Der Spiegel vil efterretningstjenestens dom skræmme nogle AfD-politikere væk fra den yderste højrefløj.

”Men der vil også være dem, der nu rykker sig endnu tættere sammen, kaster sig ind i offerrollen og nu først rigtigt bryster sig af deres ’fløj’: dristige, højreekstreme og endda stolte af det. Sådanne mennesker kan ikke længere kalde sig konservative, ikke engang højreorienterede.”

”Man behøver heller ikke tale med dem eller tage deres såkaldte bekymringer alvorligt. De, der står ved siden af Höcke og hans lige, er fjender af demokratiet – og skal som sådan bekæmpes,” skriver magasinet.

Björn Höcke afviser efterretningstjenestens dokumentation og mener, ifølge Der Spiegel, at den er taget ud af sin rette sammenhæng og ”svarer til 30 sekunders sammenfatning af en 90 minutter lang fodboldkamp”.