Udsatte unge er pressede til det yderste. Lad højskolerne komme dem til undsætning

Regeringen bør give unge økonomisk støtte til at komme på højskole, mener skribenten

Højskoletilbud hjælper udsatte unge, og flere bør have mulighed for at benytte sig af højskolerne, skriver Mogens Sommer Madsen
Højskoletilbud hjælper udsatte unge, og flere bør have mulighed for at benytte sig af højskolerne, skriver Mogens Sommer Madsen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Højskolen er for hele folket. Der er højskoler, der specielt henvender sig til de unge, vi kalder 4. g’erne. De studievante og privilegerede unge, som trænger til en pause fra studierne, og som har råd til selv at betale egenbetalingen til et højskoleophold.

Men højskolerne er der også for en ungegruppe i den anden ende af spektret. Siden de første højskolers tid i midten af 1800-tallet har højskolerne været skole for almuen. De uuddannede og udannede bønderkarle og -piger fandt på højskolerne et fristed, så de kunne indtage en plads i det samfund, som var på vej.

Også i 2020 er højskolerne et tilbud til vore dages almue: de udsatte unge.

Brande Højskole har årelang erfaring i at holde god højskole for de økonomisk og socialt ikke-privilegerede unge. Vore elevers situation er helt anderledes end de privilegerede unges. De har hverken personlige eller familiemæssige ressourcer og økonomi til selv at kunne betale for et højskoleophold. De er udelukket fra at bruge den højskolemulighed, som deres privilegerede jævnaldrende har.

På lige fod med andre højskolers elever blev Brande Højskoles elever sendt hjem i corona-isolation. For mange er isolation en ny oplevelse – men ikke for vore elever. De er udsat for en dobbeltisolation, sendt tilbage til den isolation, de tog på højskole for at slippe væk fra.

De udsatte unge har evnerne, men på grund af mobning og stigmatisering eller misbrug i hjemmemiljøet har de ikke fået lov til at vise, hvad de dur til. De har typisk selvisoleret sig i en tidlig alder. På en højskole tager de kvantespring fremad, så de, som tilfældet var med unge fra landbofamilierne i 1800-tallet, nu kan indtage deres retmæssige plads i samfundet og uddannelsessystemet.

Brande Højskole – sammen med Folkehøjskolernes Forening – opfordrer regeringen til at sammensætte en hjælpepakke, som giver disse unge økonomisk mulighed for at komme på højskole. Den skal dække dele af elevernes egenbetaling og give de udsatte unge dispensation fra betalingsloven.

De udsatte unge er pressede til det yderste. De må have hjælp nu!

Mogens Sommer Madsen er forstander på Brande Højskole.