Prøv avisen

Tør du overlade dit barn til en 20-årig uden forudsætninger?

Andelen af pædagoger i dagsinstitutionerne bør være langt højere, mener pædagog Kim Them Simonsen. Foto: Modelfoto/Iris/Ritzau Scanpix

Kim Them Simonsen

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

En højere pædagogandel vil skabe de bedste forudsætninger for vores børns udvikling og læring. Det er en god investering, skriver pægagog

Lad mig begynde med at stille dig et spørgsmål:

Vil du lade en 20-årig – hvis eneste uddannelsesmæssige kompetence er, at han har gennemført gymnasiet – tappe dit blod på et hospital eller lade ham ordinere dig medicin, hvis du var syg?

Hvis dit svar er nej, bliver jeg nødt til at spørge: Vil du så overlade ham dit kæreste eje – dit barn – og lægge ansvaret for dets udvikling og læring i hans hænder?

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at andelen af pædagoger i de danske daginstitutioner i en gennemsnitskommune er 57 procent og i nogle kommuner helt ned til 41 procent.

Jeg mener, at andelen af pædagoger i de danske daginstitutioner skal være højere.

Pædagoger er uddannet til at se og forstå, hvad børn har brug for, så de kan udvikle sig til hele, dannede mennesker med stor nysgerrighed på livet. En højere pædagogandel vil skabe de bedste forudsætninger for vores børns udvikling og læring. En god investering, kort sagt.

Jeg skaber som pædagog aktiviteter, der gør, at lille Oluf ikke står alene i et hjørne på legepladsen og græder, men bliver inkluderet i fællesskaber, der medvirker til at udvikle hans sociale kompetencer. Sociale kompetencer, han kan bruge resten af livet – dem har jeg blik for.

Jeg tager på ture i parker, hvor Asta kan klatre i træer og gå på line, fordi jeg ved, at det er vigtigt at udvikle børns motorik, så de fremadrettet får lyst til at bruge deres krop til fysisk aktivitet. Jeg arbejder med Lasses sproglige udvikling, fordi han har svært ved at udtale bestemte ord og har et lille ordforråd. For Lasse skal sikres de bedst mulige sproglige forudsætninger, når han starter i skole. Jeg har gennem min uddannelse til pædagog fået en teoretisk og praktisk indsigt. Den indsigt gør mig i stand til at arbejde med og udvikle børn.

Heldigvis er det blevet moderne for politikere at ville noget for børnene – senest illustreret ved formanden for Socialdemokratiet, Mette Frederiksens, vision om at ville være børnenes statsminister. Men som tallene fra Danmarks statistik viser, kræver de gode intensioner på børnenes vegne, at politikere fra venstre til højre handler nu.

Så Mette Frederiksen og alle jer andre: Lad os være visionære sammen. Lad os sammen sætte et mål, der hedder, at andelen af pædagoger i de danske daginstitutioner som minimum rammer de 80 procent, som Bupl anbefaler.

Sørger I for at komme i mål med vores nye fælles vision, lover jeg jer, kære politikere, at de børn, der i fremtiden vil nyde godt af at se en pædagog oftere, end de gør nu, vil få langt bedre forudsætninger for at skabe sig et godt liv, og som pædagog og far til en lille pige vil jeg være enormt taknemmelig.

Kim Them Simonsen er pædagog og tillidsrepræsentant.