Unicef Danmark: Voksne skal opdrages af børn. Og der findes tusinder af Greta’er

Hvis vi lytter efter, har helt almindelige børn og unge i Danmark også et par vigtige opsange til deres voksne, skriver børn- og ungechef i Unicef Danmark

”Man kunne ønske, at vi blev bedre til at høre efter,” skriver Anne-Mette Friis fra Unicef og nævner som vigtige børnestemmer blandt andre Sophie Cruz fra USA (billedet) og syriske Yusra Mardini, som nu bor i Tyskland.
”Man kunne ønske, at vi blev bedre til at høre efter,” skriver Anne-Mette Friis fra Unicef og nævner som vigtige børnestemmer blandt andre Sophie Cruz fra USA (billedet) og syriske Yusra Mardini, som nu bor i Tyskland. Foto: Joshua Roberts/Reuters/Ritzau Scanpix.

Greta Thunberg blev modtaget som en rockstjerne, da hun i weekenden gæstede Danmark – og godt det samme, for hendes sag er vigtig. Desværre er det, som de fleste – især voksne – synes at lægge mest vægt på det, som i virkeligheden er mindst bemærkelsesværdigt ved hende, nemlig at hun er et barn med holdninger. Der findes tusinder af Greta’er, der er værd at høre på.

Lad mig nævne nogle af dem: Sophie Cruz fra USA, der allerede som seksårig kæmpede for migranters rettigheder. Og syriske Yusra Mardini, der som 17-årig svømmede tre timer på åbent hav for at redde 20 andre flygtninge. I dag er hun selv i sikkerhed i Tyskland, men kæmper videre for andre flygtninges rettigheder.

Eller hvad med nobelpristagende Malala, der kæmper for pigers ret til uddannelse. Eller den tidligere børnesoldat Michel Chikwanine, der bruger sin stemme til at tale for fred.

Ingen bør komme med velmente sammenligninger med den lille dreng fra ”Kejserens nye klæder”.

Og fri mig for ordsprog om ”børn og fulde folk”. Børn og unge taler ikke fra et naivt, uplettet eller barnligt sted. De er skarpe debattører i deres egen ret. De har hårde og vigtige pointer, som er værd at lytte til. Deres styrke er ikke barnlig naivitet. Tværtimod. Børnene er blevet opdragere – mennesker, der forsøger at skabe orden i en verden, hvor voksne ikke altid udstikker den bedste retning for fremtiden.

Og børn behøver ikke være internationale berømtheder eller have en frygtelig personlig lidelseshistorie for at være værd at høre på. Hvis vi lytter efter, har helt almindelige børn og unge i Danmark også et par vigtige opsange til deres voksne.

En ny interviewundersøgelse, som Unicef Danmark har gennemført sammen med YouGov blandt 12-17-årige, viser, at hele 70 procent af dem mener, at politikerne ofte eller indimellem taler grimt til hinanden og skændes for meget.

Som en del af undersøgelsen blev de unge bedt om at give politikerne i Folketinget et råd. ”Ti så stille og lyt”, lyder et af dem. ”Tal pænt, vær lyttende, nysgerrige. Der er altid to sider af samme sag”, lyder et andet, mens en tredje skriver: ”Politikerne skal vise, at de godt kan snakke ordentligt sammen. For hvis de ikke gør det, hvordan skal det så smitte af på andre?”. En fjerde skriver kort og godt: ”Stop med at opføre jer som små børn.”

Børnene kalder deres voksne til orden og ønsker at skabe et samfund for alle. Hos Unicef Danmark genkender vi mønsteret fra vores arbejde på Danmarks 35 rettighedsskoler, hvor FN’s børnerettigheder er en aktiv del af alle hverdagens gøremål.

Børnene er ekstremt optagede af, at skabe et miljø, der giver alle mulighed for at være en del af fællesskabet. Når vi taler med dem, ekkoer budskabet om, at man ikke kan regne med at blive hørt, hvis ikke man vil høre på andre.

Børn er begyndt at tage opdragelsen af de voksne på sig. Det er dejligt, at så mange lytter til Greta, men vid, at helt almindelige gennemsnitlige børn og unge også er værd at lytte til. Man kunne ønske, at vi blev bedre til at høre efter.

Anne-Mette Friis er børne- og ungechef i Unicef Danmark.