Hvem er de fjendtlige og isolerede øboere, der har slået en amerikansk mand ihjel?

En 27-årig – angiveligt kristen missionær – er ifølge flere medier blevet slået ihjel, da han gik i land på øen North Sentinel. Øen er hjemsted for sentineleserne – en fjendtlig stamme, der insisterer på at leve i isolation fra omverden. Men hvem er de? Og hvordan kan de leve uden kontakt til det omgivende samfund?

Den indiske ø-stamme sentineleserne har slået en 27-årig amerikaner ihjel med bue og pil på øen North Sentinel. Det drejer sig om John Allen Chau, der ifølge flere internationale medier – herunder CNN – var rejst til øen for at omvende stammen til kristendommen. 
Den indiske ø-stamme sentineleserne har slået en 27-årig amerikaner ihjel med bue og pil på øen North Sentinel. Det drejer sig om John Allen Chau, der ifølge flere internationale medier – herunder CNN – var rejst til øen for at omvende stammen til kristendommen. . Foto: Gautam Singh/Ritzau Scanpix.

Den indiske ø-stamme sentineleserne har netop gjort det klart, hvorfor de er berygtede for deres manglende gæstfrihed.

I går kom det nemlig frem, at stammen har slået en 27-årig amerikaner ihjel med bue og pil. Det drejer sig om John Allen Chau, der ifølge flere internationale medier – herunder CNN – var rejst til øen for at omvende stammen til kristendommen.

Det er ikke første gang, at sentinelesernes voldelige fremfærd stjæler overskrifterne i internationale medier. I 2006 slog øboerne to fiskere ihjel, hvis båd ved et uheld drev ind mod kysten.

Men hvem er de fjendtlige øboere, der gerne griber til bue og pil, når de føler sig truet?

Sentineleserne er en isoleret stamme, der lever på øen North Sentinel i Det Indiske Ocean, som med sine knap 60 kvadratkilometer er på størrelse med Manhattan i New York.

Forlydener går på, at stammen består af alt mellem 40 og 500 mennesker, men den britiske avis The Guardian skriver, at tallet sandsynligvis er i omegnen af 100.

Øen North Sentinel i Det Indiske Ocean befinder sig mere end 1200 kilometer væk fra det indiske hovedland.

De lever af at gå på jagt og fiske, hvilket de blandt andet gør fra deres meget smalle kanoer, som kun kan anvendes i lavt vand, da de alene styres ved hjælp af en pind mod havbunden.

Der er typisk to måder, hvorpå sentineleserne bosætter sig: i større hytter – en slags kollektiv – hvor en række familier bor under samme tag og så mindre midlertidige bosteder med plads til én familie, der består af far, mor og børn.

Selvom sentineleserne i medierne ofte beskrives som et stenalder-folk, har det ifølge "We are Survival" – en global organisation, der kæmper for stammefolks rettigheder – meget lidt med virkeligheden at gøre. Intet tyder nemlig på, at stammen har levet på samme måde i titusindvis af år. Deres levevis har ændret sig løbende gennem historien. I dag benytter de sig eksempelvis af det metal, der skyller op på land, til udformningen af deres pilespidser.

Det er disse pilespidser, som stammefolket bruger til at skræmme ubudne gæster, og som altså nu er blevet brugt til at slå den amerikanske missionær ihjel.

Den form for manglende gæstfrihed afholder helt naturligt de fleste mennesker fra at besøge øen North Sentinel. Men den indiske regering gør også en aktiv indsats for at efterleve ø-samfundets ønske om ikke at blive forstyrret af det omgivende samfund.

Det er eksempelvis ved lov bestemt, at alle skal holde sig mere end tre sømil væk fra øen, hvilket svarer til omrent 5,5 kilometer. Sidste år tog regeringen mere drastiske midler i brug, da den forbød folk at tage billeder og optage video af øboerne.

Når regeringen gør en så ihærdig indsats for at afskærme øboerne fra omverden, skyldes det frygten for, at deres immunforsvar ikke engang kan håndtere almindelige sygdomme som influenza og mæslinger.

Den ikke-eksisterende kontakt til øen betyder også, at det bliver vanskeligt at finde gerningsmændene og stille dem til ansvar for mordet.

"Det er en svær sag for politiet. Man kan slet ikke arrestere sentineleserne," siger journalisten Subir Bhaumik, som i flere år har dækket øerne i området, til britiske BBC.

Til gengæld har den indiske regering ifølge BBC anholdt syv personer, herunder mindst fem fiskere, som skulle have hjulpet John Allen Chau med at komme ud på øen.

Kilder: BBC, The Guardian, Forbes og We are Survival.