Prøv avisen
Boguddrag

Succesforfatter: Det gode liv afhænger ikke af, hvad du gør, men hvad du undgår

Når jeg stiger ind i cockpittet på mit gamle enmotorsfly, har jeg ingen planer om at flyve en så spektakulær tur som muligt. Jeg forsøger blot at undgå at styrte ned, skriver den schweiziske forfatter Rolf Dobelli.

En stor del af det gode liv går ud på at holde sig væk fra dumhed, tåbeligheder og modestrømninger i stedet for at stræbe efter den ultimative lykke, skriver den schweiziske forfatter Rolf Dobelli. Læs her uddrag af hans bog "Kunsten at leve godt".

”Der er gamle piloter, og der er dristige piloter, men der er ingen gamle, dristige piloter.” Som amatørpilot bliver jeg af og til mindet om denne sentens. Tanken om engang at blive en af de gamle piloter kan jeg godt lide – den er klart bedre end alternativet.

Annonce: Køb bogen her

Når jeg stiger ind i cockpittet på mit gamle enmotorsfly (årgang 1975), har jeg ingen planer om at flyve en så spektakulær tur som muligt. Jeg forsøger blot at undgå at styrte ned. Årsagerne til et styrt er velkendte: at flyve i dårligt vejr, at flyve uden tjeklister, at flyve i overtræt tilstand og at flyve uden at have brændstofreserver nok.

I forbindelse med investeringer drejer det sig ikke ligefrem om at overleve, men alligevel om mange penge. Investorer taler tit om ”upside” og ”downside”. Ved upside forstår man alle mulige positive resultater af en investering (som for eksempel et afkast over gennemsnittet), ved downside alle tænkelige negative resultater (som for eksempel en konkurs). Disse begreber kan også overføres til flyvningens område: Før og mens jeg flyver, er jeg overopmærksom på downside. Jeg forsøger for enhver pris at forhindre den. Derimod tænker jeg næsten ikke på upside.

Hvor majestætisk sneen ligger på Alperne lige nu, hvilke skyformationer man kan beundre, hvordan min sandwich smager oppe i højden – alt det skal jeg nok finde ud af. Når downside er slået fra, dukker upside op helt af sig selv.

Investoren Charles Ellis anbefaler det samme princip til alle amatørtennisspillere: I modsætning til de professionelle tennisspillere, som næsten kan placere enhver bold, hvor de selv vil have det, laver amatørerne hele tiden fejl: De slår bolden i nettet, slår for langt, for højt, i de forkerte felter. Professionel tennis er et helt andet spil end amatørtennis: Professionelle vinder point, amatører taber point. Så hvis du spiller mod en amatør, bør du koncentrere dig om at undgå fejl; spil konservativt, og hold bolden i spil så længe som muligt. Såfremt din modstander ikke også bevidst spiller konservativt, vil han lave flere fejl end dig. I amatørtennis bliver kampe ikke vundet, men tabt.

At koncentrere sig om downside i stedet for upside er et nyttigt tankeredskab. Grækerne, romerne og middelalderens filosoffer havde et navn for denne fremgangsmåde: negativ teologi – den negative vej, afkaldets, udeladelsens, begrænsningens vej. Mere konkret: Man kan ikke lige, hvad Gud er; man kan kun sige, hvad Gud ikke er.

Overført til vores emne: Man kan ikke sige, hvad der garanterer et godt liv. Man kan kun sige, hvad der forhindrer et godt liv – og det kan man sige med sikkerhed.

Faktum er: I 2500 år har filosoffer, teologer, læger, sociologer, økonomer, psykologer, hjerneforskere og reklamefolk forsøgt at finde ud af, hvad der gør mennesket lykkeligt. Udbyttet af deres erkendelser er forbløffende ringe. Sociale kontakter er vigtige, hedder det. Det hjælper at have en mening med tilværelsen. Sex kan ikke skade, ej heller moralske handlinger. Javel, men det kunne vi også selv tænke os frem til, ikke? Resultaterne kunne ikke være mindre præcise. Hvad angår de konkrete lykkefaktorer – altså netop lykkens upside – famler vi stadig i blinde.

Men hvis vi spørger, hvad det er, der svækker vores lykke massivt eller truer et godt liv, kender vi faktorerne nøjagtigt: alkoholisme, stofmisbrug, kronisk stress, larm, lang transport til arbejde, et job vi hader, arbejdsløshed, et ødelagt ægteskab, tåbeligt store personlige forventninger, fattigdom, gæld og økonomisk afhængighed, ensomhed, omgang med mennesker, der altid beklager sig, afhængighed af ydre bekræftelse, permanente sammenligninger med andre mennesker, offerrolle, selvhad, kronisk søvnmangel, depression, nervøsitet, vrede og misundelse. Det behøver vi ikke engang videnskaben til at fortælle os. Disse faktorer kan du selv iagttage – hos dig selv, dine venner og i dit nabolag. Downside er altid mere konkret end upside. Downside er som granit – hård, håndgribelig og konkret. Upside er derimod som luft.

Prøv derfor systematisk at holde downside ude af dit liv – så har du en reel chance for at få et godt liv. Naturligvis kan man altid blive ramt af skæbnen: En meteorit smadrer dit hus, en krig bryder ud, dit barn får en sygdom, dit firma går konkurs. Men skæbnen er en kategori, som du pr. definition ikke har nogen indflydelse på, så lad være med at tænke på det.

På listen ovenfor er der sikkert nogle kategorier, du savner: sygdom, fysisk svagelighed, skilsmisse. Utallige studier har dokumenteret, at eftervirkningerne af disse slag forsvinder hurtigere, end vi tror. Folk, der har fået en rygmarvsskade, koncentrerer sig i de første måneder efter ulykken udelukkende om deres skade.

Det kan man godt forstå. Og i samme omfang føler de sig ulykkelige. Men allerede efter få måneder normaliserer deres almindelige humør sig igen. Snart dukker almindelige hverdagsspørgsmål op i deres tanker igen, og de fysiske problemer træder i baggrunden. Det samme er tilfældet ved skilsmisser. Efter få år er man ude igen af tårernes dal. Men mennesket vænner sig ikke til alkoholisme, stofmisbrug, kronisk stress, larm, lang vej til arbejde og så videre – altså alle de ting, der stod på den første liste. Disse faktorer kan vi aldrig bare krydse af, de er altid til stede og forhindrer et godt liv.

Annonce: Køb bogen her

Investorer som Warren Buffett og Charlie Munger, der oplever langsigtet succes, arbejder med holdninger, mentale tricks og tankeredskaber, som på fremragende måde kan overføres til menneskelivet. Det vigtigste er: Undgå downside. Når Buffett og Munger foretager investeringer, er de især opmærksomme på, hvad man skal undgå – altså: hvad de ikke gør – før de kigger på upside. Buffett: ”Vi har ikke lært at løse vanskelige problemer i forretningsverdenen. Vi har lært at undgå dem.” Det behøver man ikke at være særligt dygtig for at gøre. Buffetts forretningspartner Charlie Munger: ”Det er forbløffende, at folk som os opnår sådan en langsigtet succes, for vi forsøger bare at lade være med at være dumme; vi prøver ikke at være dygtige.”

Facit: En stor del af det gode liv går ud på at holde sig væk fra dumhed, tåbeligheder og modestrømninger i stedet for at stræbe efter den ultimative lykke. Det er ikke det, du tilføjer, som gør livet rigt, men det, du undgår. Eller som Charlie Munger, der i hvert fald er dygtig til humor, engang sagde: ”Jeg vil især gerne vide, hvor jeg skal dø – så jeg kan holde mig væk fra det sted.”