Afrika risikerer at blive dobbelt ramt

U-lande bliver klemt mellem prisstigninger på fødevarer og brændsel, advarer økonomen Mthuli Ncube

Niels Helledie (t.v.) og Thomas Reinholdt Rasmussen har haft mange diskussioner og fælles overvejelser omkring arbejdet med bogen, hvor kunst og kristendom er tænkt sammen som i en meditativ skulptur. Samtidig får man her et indblik i Niels Helledies kunstneriske virke gennem 40 år. -
Niels Helledie (t.v.) og Thomas Reinholdt Rasmussen har haft mange diskussioner og fælles overvejelser omkring arbejdet med bogen, hvor kunst og kristendom er tænkt sammen som i en meditativ skulptur. Samtidig får man her et indblik i Niels Helledies kunstneriske virke gennem 40 år. -. Foto: Mthuli Ncube. Arkivfoto.

Stigende fødevarepriser kan ramme producenter i Afrika dobbelt, når de kombineres med en økonomisk nedgang i Europa og Kina, som mindsker den afrikanske eksport af olie og råvarer.

Det mener Mthuli Ncube, cheføkonom og næstformand for Den Afrikanske Udviklingsbank, som siger, at truslen om en kraftig prisstigning på fødevarer kaster skygger over ellers positive vækstudsigter for Afrika, som overgår resten af verdens.

LÆS OGSÅ: G20-lande overvejer topmøde om fødevarekrise

Der er god grund til bekymring, siger Ncube til Reuters og minder om, hvordan adskillige afrikanske lande i 2008 blev klemt mellem prisstigningerne på fødevarer og brændsel. Det udløste social uro og optøjer flere steder og påvirkede kontinentets vækst direkte.

Bankens og internationale institutioners fælles officielle forudsigelse for Afrikas vækst i år lyder på en styrket vækst på 4,5 procent mod 3,4 procent sidste år. Det viser en sund modstandskraft over for de hårde globale forhold p.t. Men Verdensbanken har advaret om, at en bekymrende prisstigning på korn udløst af alvorlig tørke i USAs Midtvesten ville skade verdens fattige. Også dem i Afrika, som er verdens mindst udviklede kontinent.

Det udgør en trussel, hvis fødevarepriserne bliver ved med at stige. Så får vi igen uroligheder, der vil true den økonomiske vækst i Afrika, siger Ncube.

En ny voldsom stigning i de globale fødevarepriser sætter de afrikanske fødevareimportører i klemme. Samtidig er der eurozonekrisen i Europa og en nedgang i Kinas vækst, som påvirker de afrikanske olieeksportører med flere negativt.

Afrika bliver ramt dobbelt, og det er farligt, påpeger Ncube.

Et fald på en procent i Europas fælles bruttoprodukt vil for eksempel føre til et fald på en halv procent i Afrikas vækst.

Ncube tilføjede imidlertid, at presset fra de stigende fødevarepriser måske vil være mindre slemt end i 2008, da stigningen faldt sammen med en prisstigning på olie og brændsel, øget brug af biobrændsler samt dårligt vejr. Det udløste voldsomme optøjer i blandt andet afrikanske lande som Egypten og Cameroun.

Ncube vurderer også, at regeringer og globale institutioner nu er mere bevidste og bedre forberedt på at håndtere en ny priskrise.

Verden ved, hvor galt det kan gå med fødevaresituationen. Der er et bedre kriseberedskab nu, siger han og påpeger, at Den Afrikanske Udviklingsbank står klar til at gribe til handling med økonomisk støtte til nødstedte regeringer.

Til trods for Afrikas relativt stærke økonomiske vækst bakkes den ikke op af øget beskæftigelse på kontinentet. Særligt er der en stor reserve af arbejdsløse unge, fortæller Ncube.

De unge udgør 60 procent af Afrikas arbejdsløse, og skønt kontinentet havde verdens største vækstrater 2000-2008, formåede det ikke at skabe job nok til at optage de 10-12 millioner stadig bedre uddannede unge, som hvert år kommer ud på arbejdsmarkedet.

Ncube gør opmærksom på, at en væsentlig hindring for en større jobskabelse er den fortsatte eksistens af ensidige økonomier, der eksporterer olie og råvarer frem for at skabe flere job inden for produktion, kommercielt landbrug og forarbejdning af landbrugsprodukter.

Det er et smertefuldt slid at variere, siger han.

Vi har brug for iværksættere til at gøre det. Vi må bruge den nødvendige tid på at opbygge en forretningskultur med entreprenører.

Ncube peger især på et effektivt kommercielt landbrug som en mulighed, Afrika ikke udnytter til trods for rigeligt med frugtbar jord. Indviklede samfundsmæssige og politiske forhold omkring ejerskab og skøder stiller sig stadig i vejen for udvikling af landbruget.

Afrika har ikke knækket den nød endnu, siger han.

Oversat af Sara Høyrup