Prøv avisen

Aids er da ikke noget man dør af

I den første sag af sin art i Sydafrika er en læge blevet indberettet for at angive dødsårsagen som aids på en dødsattest. Det er uprofessionelt og dårligt arbejde, siger familien

Sydafrikanere kan godt dø af tuberkulose eller lungebetændelse. Men på papiret kan de ikke dø af aids. For hvis de gør det, risikerer deres efterladte børn og ægtefælle at blive fordømt og udelukket af lokalsamfundet.

Så selvom der hvert år dør omkring 300.000 mennesker af aids i Sydafrika, optræder ordet ikke på dødsattesterne. I stedet bliver dødsårsagen angivet som en af infektionerne, der opstår som følge af aids, oftest lungebetændelse eller tuberkulose.

Men nu rejser en dødsattest debat i landet. Attesten adskiller sig fra andre, fordi lægen, som udskrev den ord-ret har angivet aids som årsagen til en ung kvindes død. Det er de efterladte så utilfredse med, at de har indberettet lægen til Sundhedsrådet med den begrundelse, at lægen ikke har undersøgt den døde grundigt nok til at kunne sige, at hun er død af aids.

Sagen er den første af sin art i Sydafrika og er blevet udlagt som et symbol på befolkningens tabubelagte forhold til sygdommen.

Talsmanden for oppositionspartiet Den Demokratiske Alliance, Gareth Morgan, kalder håndteringen af aids-patienter for "problematisk".

– Den nuværende politik på området, hvor man for enhver pris sætter diskretionen over for patienterne højest, kan være med til at skade den nationale kampagne, der forsøger at øge bevidstheden om aids. Ved at angive aids som selve dødsårsagen på attesterne vil vi bedre kunne overvåge pandemien og bedre kunne udrydde stigmatiseringen og fornægtelsen blandt patienternes familier og i regeringen, siger han til FN's informationsnetværk.

Der er mindst 5,3 millioner sydafrikanere, der anslås at være hiv-positive, og selvom sygdommen på den måde fylder meget i sydafrikanernes hverdag, bliver der stadigvæk set ned på de efterladte. Hvis en mor for eksempel mister sit barn på grund af aids, betyder det ofte, at hun selv er smittet, og derfor skjuler hun lige så ofte årsagen til barnets død.

Iagttagere af sagen om familiens indberetning af lægen mener, at den er et tydeligt eksempel på, hvordan familierne med alle midler forsøger at dække over virkeligheden.

Konsulent i hiv og aids hos nødhjælpsorganisationen Ibis, Morten Emil Hansen, peger på, at selvom det politiske system i Sydafrika er nået langt i demokratiseringsprocessen i forhold til mange af de omkringliggende lande, mangler der en fokuseret og korrekt hiv-oplysning til befolkningen. Sydafrikas tilgang til aids-pandemien er da også ofte blevet kritiseret fra international side.

– Det største problem er manglen på politisk lederskab. Hiv-smitten ramte for alvor landet på omtrent samme tidspunkt, som demokratiseringsprocessen gik i gang. Set i det lys er det en umulig opgave for et så nyt demokrati at tackle problemet på egen hånd. Desværre resulterer det i mangelfuld oplysning og anbefalinger af naturlægemidler, som for nylig, hvor regeringen bekendtgjorde, at rødbeder og olivenolie kan helbrede hiv, siger han.

bejer@kristeligt-dagblad.dk