Burmesere flygter til Danmark

Flygtningestrømmen ud af Myanmar (Burma) er større end nogensinde. Nu kommer 156 burmesiske flygtninge til Danmark

De burmesiske flygtninge, der kommer til Danmark, hører under FN's kvoteflygtningeordning. Det vil sige, at de opfylder UNHCR's kriterier til flygtningestatus, som giver mennesker, der er forfulgte i deres hjemland, ret til at søge om asyl i andre lande.
De burmesiske flygtninge, der kommer til Danmark, hører under FN's kvoteflygtningeordning. Det vil sige, at de opfylder UNHCR's kriterier til flygtningestatus, som giver mennesker, der er forfulgte i deres hjemland, ret til at søge om asyl i andre lande. Foto: FREE BURMA RANGERS HANDOUT Denmark.

De rejser tusinder af kilometer for at undgå tvangsarbejde, voldtægt eller at deres børn skal ende som børnesoldater. Det er blot nogle af grundene til, at mange tusinder fra de etniske minoriteter hvert år vælger at flygte fra Myanmar (Burma). Første stop på rejsen er som regel Thailand eller Malaysia, men da ingen af de to lande officielt anerkender flygtninge, søger de fleste flygtninge om genbosættelse i lande som USA, Australien og altså også Danmark.

– Danmark er et ud af 10 hovedlande, som har genbosættelsesprogrammer for burmesiske flygtninge, og i forhold til landets størrelse tager Danmark et ret stort antal, oplyser Yante Ismail fra UNHCR's (FN's højkommissariat for flygtninge) kontor i Kuala Lumpur, som er dem, der tager sig af flygtningene, mens de stadig er i Malaysia.

De burmesiske flygtninge, der kommer til Danmark, hører under FN's kvoteflygtningeordning. Det vil sige, at de opfylder UNHCR's kriterier til flygtningestatus, som giver mennesker, der er forfulgte i deres hjemland, ret til at søge om asyl i andre lande. Langt størstedelen af flygtningene fra Myanmar er fra en af landets mange etniske grupper, som i årevis har været i væbnede konflikter med militærjuntaen, fordi de ikke har de samme rettigheder som etniske burmesere. Og forfølgelsen af de etniske minoriteter er blevet værre i de senere år.

– Etniske minoriteter i Myanmar står uden for rampelyset, og medierne kigger uundgåeligt mod Aung San Suu Kyi og hende parti NLD (National League for Democracy) som følge af det kommende valg. Derfor er det meget lettere for regimet at forfølge og undertrykke de etniske minoriteter, fordi de kan gøre det, uden det får den store opmærksomhed, sagde Benjamin Zawacki fra Amnesty International i sidste måned, efter at organisationen offentliggjorde en rapport netop om undertrykkelsen af Myanmars etniske minoriteter.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) blev i september kritiseret for at fravælge irakiske kvoteflygtninge og i stedet vælge burmeserne fra Malaysia. Ministerens svar var dengang:

– Når vi har valgt burmesiske flygtninge til genbosætning, så hænger det blandt andet sammen med, at vi har gode erfaringer med at integrere kvoteflygtninge fra Burma.

udland@kristeligt-dagblad.dk