Prøv avisen

"De stjal min nyre"

Den 26-årige, arbejdsløse egypter Sayed Mahmud Abu Dief blev franarret sin ene nyre og har siden anlagt sag – uden held. – Foto: .

Sayed Mahmud Abu Dief er en 26-årig arbejdsløs egypter, som for tre år siden fik tilbudt et job i Libyen af en mand, der udgav sig for at være forretningsmand. Han skulle blot igennem et helbredstjek på Kairos hospital

Abu Dief fortæller, at han fik et sovemiddel og vågnede flere timer senere med en akut smerte i højre side. Han opdagede så, at han havde mistet en nyre. Den undselige Abu Dief er tynd og mørk, og han talte med Reuters i Kairo om sin sag. Han løftede op i skjorten for at vise et langt, tykt ar i venstre side.

Dette er hans historie

Manden overhørte mig spørge til en ledig stilling som tjener på en café. Han sagde: Jeg kan skaffe dig et job i Libyen, men du skal have taget nogle røntgenbilleder og nogle prøver først. Jeg gik med min ven Ala hen til mandens kontor, som han delte med en forretningspartner.

Jeg fik taget nogle prøver, og så sagde manden, at jeg skulle blive i en lejlighed inde i byen og vente på det endelige hjertetjek. Han bad mig møde op på et hospital, hvor jeg mødte en læge, som lagde mig under det, han kaldte en hjertetestemaskine, og gav mig et sovemiddel.

Jeg vågnede senere og mærkede en akut smerte. Jeg kastede op og græd. En sygeplejerske, som stod ved min side, udbrød: Gud være lovet, indgrebet gik godt. Jeg spurgte hende: Hvilket indgreb?, og hun fortalte mig, at jeg lige havde fået fjernet en af mine nyrer.

Der stod en stol ved siden af mig. Jeg samlede den op og slog sygeplejersken oven i hovedet med den. Så rejste jeg mig op og smadrede vinduet, som også var tæt på mig. Jeg ved ikke, hvordan det lykkedes mig at rejse mig op. Sygeplejersken besvimede, og det samme gjorde jeg.

Jeg ringede til manden og fortalte ham, at jeg aldrig vil lade ham være i fred. Han gav mig besked om at mødes med ham, og da vi mødtes, sagde han: Du havde et problem med din nyre, og jeg fik den fjernet for dig. Du burde takke mig. Så gav han mig det, der svarer til 700 dollar, og sagde: Du har ikke noget bevis på, at jeg har gjort det her mod dig.

Jeg tog min far med hen og anmeldte manden til politiet. Retsmedicinerne kunne se, at jeg havde mistet en nyre, men jeg havde ikke noget papir på, at de her folk havde gjort det mod mig. Hospitalet benægtede, at jeg var blevet opereret hos dem.

Sagen har ligget hos den offentlige anklager lige siden. Mændene, som jeg anklager, benægter at have gjort noget kriminelt.

Jeg har været arbejdsløs lige siden, fordi jeg ikke kan magte en lang arbejdsdag. Min far giver mig penge til at leve for, men han har ikke råd til også at betale for min medicin. Min eneste nyre fungerer kun 85 procent.

Jeg har stadig håb. Men jeg vil gerne sige, at den egyptiske regering er uretfærdig, for den har slet ikke hjulpet mig. Hvorfor kan regeringen ikke yde mig retfærdighed? Er det meningen, at jeg skal kræve min ret med egne hænder? Det er jeg villig til at gøre, hvis ikke regeringen vil hjælpe mig.

Jeg tog op til præsidentpaladset for tre måneder siden for at tale med præsidenten. Jeg tog min skjorte af og viste vagterne mit ar. De sagde bare: Gå din vej, eller vi anholder dig. Reuters

Oversat af Sara Høyrup