En piges kamp mod en verdenssygdom

Bimala Joshi er 17 år og går i skole. Og så underviser hun en hel landsby i, hvordan man beskytter sig mod den potentielt dødelige hiv-virus, som har bidt sig fast i Nepal

Trods sine kun 17 år underviser Bimala Joshi beboerne i sin landsby i, hvordan man beskytter sig mod hiv. –
Trods sine kun 17 år underviser Bimala Joshi beboerne i sin landsby i, hvordan man beskytter sig mod hiv. –. Foto: Klaus Bo.

Den sølvgrå, håndholdte radio skratter. Bimala Joshi holder den tættere op mod øret, mens hun kigger ud over terrasserne med korn neden for hendes landsby, Kapri Gaun.

Radioen sender en lokal nyhedsudsendelse. Bimala Joshi er glad for det interview, som er i gang. Fra hjælpeorganisationen Care fortæller projektleder Chiranjibi Nepal, at Care netop har været med til at etablere en ny klinik i den nærliggende by, hvor landsbyboerne fremover kan blive testet for hiv. På den måde slipper de for de flere dages rejse til provinshovedstaden, som indtil nu har været eneste testmulighed. Og det er en god nyhed for Bimala Joshi, som på trods af sine kun 17 år underviser landsbyens beboere i, hvad det vil sige at være smittet med hiv, og hvordan man beskytter sig. At der nu kommer en testklinik tættere på landsbyen betyder, at hun vil have lettere ved at overtale landsbyboerne til at lade sig teste.Test er altafgørende for indbyggerne i både Kapri Gaun og de hundredvis af andre landsbyer i det vestlige Nepal. Herfra rejser titusinder særligt mænd hvert år til Indien i jagten på arbejde, for gennem generationer har folk i samfundene oparbejdet en forståelse af, at lykken gøres i Indien.For nogen lykkes det at finde arbejde, mens andre kommer hjem uden en øre på lommen, men fælles for begge grupper er, at en betragtelig del kommer hjem smittet med hiv.

LÆS OGSÅ: Manden, som ikke gik på bordel

Virussen samler de op ved ugentlige besøg på slumbordeller, hvor hiv-virussen spreder sig i samme omfang, som de nepalesiske mænd ankommer til byerne.Derfor er hiv-problemer en del af Bimala Joshis hverdag. Godt nok er hun ikke selv i risikogruppen, da hun endnu ikke er gift og derfor heller ikke har haft sin seksuelle debut, men i Kapri Gaun-landsbyen er flere smittet med hiv. Hun forsøger derfor at forklare både unge og gamle mænd samt hustruerne til de mænd, der netop nu er i Indien, hvordan de beskytter sig. Og hun indskærper over for kvinderne, at de skal opfordre deres mænd til at lade sig teste, når de vender hjem.Ægteskab er ikke aktuelt lige nu for mig, jeg vil gøre min uddannelse færdig, men når jeg bliver gift, er jeg nødt til at passe på. Jeg vil ikke smittes, så jeg vil insistere på, at både min mand og jeg lader vores blod teste, siger Bimala Joshi.

Mens hun fortæller, klapper hun en lille plastickasse med små rum ud. Kondomer, et termometer, sårrensningsvæske, hovedpinepiller og bandager ligger sirligt side om side.

Kassen er Bimala Joshis hiv-kit, som hun har med, når hun går rundt mellem landsbyens huse.Kondomerne er selvsagt til beskyttelse mod hiv-smitte ved samleje, mens de andre effekter er til behandling og måling af de komplikationer, som kan opstå hos personer smittet med hiv.Hiv-kassen er betalt med danske bistandskroner gennem hjælpeorganisationen Care Danmark, som via lokale samarbejdspartnere har stablet det hiv-netværk på benene, som Bimala Joshi er en del af.Og godt nok er hun ung, men hun taler hurtigt og vidende om de hiv-problemer, som er til stede i landsbyen og i regionen.Jeg har ondt af de mænd, som får hiv i Indien. De er fattige, og derfor er de nødt til at rejse for at finde arbejde. Men de får dårlige venner, går på bordel og bliver smittet. Først er én smittet, men pludselig er alle smittede, fortæller hun.Ifølge de officielle nepalesiske statistikker er kun 0,5 procent af landets 28 millioner indbyggere hiv-positive, men det tal er for lavt sat, vurderer Care. Et andet officielt tal vidner dog bedre om problemets omfang: Blandt tidligere migrantarbejdere og deres familier og blandt nepalesiske sexarbejdere er antallet af hiv-smittede minimum 5-10 procent.Bimala Joshi oplever, at landsbyboerne har fået lettere ved at tale om hiv-problemerne, men mændenes næsten automatiske arbejdet og pengene er i Indien-overbevisning er indtil videre urokkelig. En hæmsko for mange nepalesiske samfund, mener hun.Hvis det fortsætter med, at så mange tusinde mænd tager til Indien hvert år, vil Nepal til sidst ikke være værd at leve i. Vi skal have bedre muligheder for uddannelse og arbejde, så mændene ikke føler, de er nødt til at tage til Indien.

Det er dog ikke kun mænd, som jagter lykken i udlandet. Kvinder rejser også ud, og blandt dem, som er en smule bedre stillet end landsbyboerne, går turen ofte mod De Forenede Arabiske Emirater. Her frister bedre lønnede husholdningsjob, men virkeligheden er sjældent så gylden, som mellemmændene, der arrangerer opholdene, lover.

Alene de ni dage, hvor Kristeligt Dagblads udsendte opholdt sig i Nepal, beskrev de nepalesiske aviser Kathmandu Post og The Himalayan, at nepalesiske kvinder havde begået henholdsvis selvmord i Kuwait og var kommet i fængsel i Qatar. Et billede på, at den nepalesiske overbevisning om, at pengene og lykken venter i udlandet, langtfra er så overbevisende endda.De udenlandske forhold for migrantarbejderne kan Care ikke stille noget op over for, men organisationen kan gøre noget ved hiv-situationen i Nepal, mener Chiranjibi Nepal, projektlederen, som skrattede i Bimala Joshis radio.Vi arbejder med at udbrede viden og med at teste for hiv, for rigtig mange migranter kommer hjem med sygdommen uden at vide det. Herude har 80 procent af familierne medlemmer, som er rejst til Indien for at arbejde. Der er flere arbejdsmuligheder, men der er også højrisiko for at blive smittet med hiv.Chiranjibi Nepal medgiver, at der er umådelig lang vej til at udrydde hiv-smitten i Nepals vestligste egne, men han glæder sig over de fremskridt, han ser.Hiv er stadig tabubelagt, men de sidste par år har vi alligevel kunnet se, at flere står frem. Det er vigtigt, for tidligere stod ingen frem, og det betød, at de hiv-smittede blev diskrimineret. Mange tror, at hiv smitter bare ved at røre ved hinanden, og derfor er undervisning vigtig, siger han.

Kristeligt Dagblad var inviteret til Nepal af Care Danmark.