Globaalt nyt

Kiksede postkort til MS

n Er du den lykkelige ejer af et eller flere besynderlige postkort fra fjerne verdensdele, så kan du sende det ind til Mellemfolkeligt Samvirkes (MS) blad Kontakt og deltage i en konkurrence. De mest kiksede og besynderlige kort bringes i de kommende numre af bladet. Det allermest kiksede kort præmieres med et gavekort på 1000 kroner til boghandelen Verdensbutikken i København, og der er også andre præmier. Send kortet til: Kontakt Internationalt Magasin, »Postkortkonkurrence«, Borgergade 14, 1300 Kbh. K. Sidste frist er på mandag 1. juli. Læs mere om konkurrencen på www.ms.dk/kontakt(KD)

En million landminer mindre

n Den private britiske organisation HALO Trust, der har base i London, oplyser, at den har ryddet en million landminer og anden ueksploderet ammunition, siden organisationen begyndte sit arbejde i 1988. HALO Trust, der har mere end 4500 mennesker ansat, begyndte med minerydning i Afghanistan i 1988. HALO Trust gør opmærksom på, at der stadig ligger et stort arbejde foran organisationen. Omkring 10.000 mennesker bliver på verdensplan årligt dræbt af landminer, mens mere end 30.000 invalideres. (AP)

Artiklen fortsætter under annoncen

Storbritannien bekymret over Nepal

n Storbritanniens regering er bekymret over stabiliteten i Nepal og opfordrer derfor det internationale samfund til at øge militærhjælpen til regeringen i det bjerg-rige land. Den britiske viceudenrigsminister, Mike O'Brien, sagde ifølge BBC på en konference i London for nylig, at de maoistiske oprørere i landet allerede kontrollerer en del områder i det midt- og vestlige Nepal og samtidig er tilstedeværende i alle af landets 75 distrikter. Mike O'Brien sagde samtidig, at kampen mod maoisterne skal ses som led i den bredere internationale »krig mod terrorisme«, men han sagde dog samtidig, at der ikke er beviser for at kæde de nepale-siske maoister sammen med terroristerne i al-Qaeda-netværket. (KD)

Kultursamarbejde for ny formand

n Udenrigsminister Per Stig Møller (K) har udpeget forhenværende kulturminister Grethe F. Rostbøll som ny formand for Center for Kultursamarbejde med Udviklingslandene, CKU, fra den 1. juli 2002 og frem til udgangen af 2003. Grethe F. Rostbøll afløser journalist Kirsten Jensen, der tiltræder som formand for Forbrugerrådet. Grethe Rostbøll var kulturminister i Schlüter-regeringen fra 1990 til 1993 og har været medlem af Folketinget for Det Konservative Folkeparti fra 1996 til 1998. I den periode var hun blandt andet medlem af udenrigsudvalget. Center for Kultursamarbejde med Udviklingslandene er et forum for udveksling af kunst og kultur mellem Danmark og udviklingslandene i Afrika, Asien, Caribien, Latinamerika og Mellemøsten. Centrets bevilling fra Udenrigsministeriet er 14 millioner kroner om året til og med 2003. (KD)

Indien øger riseksporten

n Indien har øget sin riseksport så kraftigt, at det folkerige land nu ser ud til at overhale Vietnam og dermed få den næststørste riseksport i verden efter Thailand. FN's organisation for fødevarer og landbrug, FAO, vurderer, at Indien i 2002 vil øge sin eksport med 100.000 tons ris til 3,6 millioner ton ris, og dette skyldes hovedsagelig, at Indien har formået at fastholde lave priser og har været heldig med regnen. Til sammenligning skønnes Thailand at få en rekordstor eksport af ris i 2002 på 7,6 millioner ton. (AP)