Krigen er slut men uroen ulmer fortsat

En urolig fred uden et retsopgør er indtil videre, hvad Sri Lanka har fået ud af den næsten 30 år lange borgerkrig

Ødelagte huse ligger langs vejene i den sydlige del af Jaffna by og uden for centrum. De står som monumenter over den mere end 25 år lange borgerkrig mellem tamiler og singalesere, de to største befolkningsgrupper på Sri Lanka, der krævede op mod 100.000 ofre. - foto: Anna Klitgaard.
Ødelagte huse ligger langs vejene i den sydlige del af Jaffna by og uden for centrum. De står som monumenter over den mere end 25 år lange borgerkrig mellem tamiler og singalesere, de to største befolkningsgrupper på Sri Lanka, der krævede op mod 100.000 ofre. - foto: Anna Klitgaard.

Krigen blev udkæmpet mellem oprørsgruppen De Tamilske Tigre og regeringshæren og krævede op mod 100.000 menneskeliv, men alligevel holder den nuværende regering i Colombo igen med at få den helt afsluttet og rydde op i beskyldningerne om folkemord og unødvendig brutalitet i slagets sidste måneder.

Det er militæret og politikernes egen involvering i krigen, der gør, at de ikke er ivrige efter at stille nogen til ansvar og dæmme op for Vestens krav om en undersøgelse. Men manglen kan føre til mere uro, mener forfatteren og historikeren Mikkel W. Kaagaard.

LÆS OGSÅ: Stilheden hænger tungt over Jaffna

Den nuværende regering har ingen interesse i et retsopgør. Det var jo fra den, at ordrerne kom. Desuden har den støtte fra Kina og Rusland, og derfor vil det blive svært for FN at tvinge regeringen i Colombo til at undersøge krigen nærmere, selvom især USA og England stadig presser på. Der er ingen tvivl om, at militæret begik grove handlinger, det er vist på optagelser fra krigens sidste dage, men alligevel tror jeg ikke, der vil ske noget, med mindre der kommer et regeringsskifte.

Den situation har tamilerne i nord delvist accepteret, tilføjer Mikkel W. Kaagaard, der har skrevet bogen Sri Lanka fra selvstændighed til selvmordsterrorisme. De er nemlig krigstrætte, og De Tamilske Tigre er så godt som udslettet, så der er ikke nogen kræfter tilbage på øen til at føre krigen videre.

Alligevel regner Mikkel W. Kaagaard med, at der vil komme en periode med uroligheder i det nordlige Sri Lanka, for lokale opgør er stadig ikke afklarede.

Jeg tror, man vil komme til at se politisk uro og interne tamilske opgør i fremtiden. Tigrenes ledelse var kendt for at slå hårdt ned på folk, de ikke var enige med, og den tendens vil nok fortsætte lidt endnu. Men det bliver ikke til borgerkrig igen, for et er, at befolkningen er krigstræt, og tigrene næsten udslettet, noget andet er, at støtten fra Indien til de tamilske grupper ikke eksisterer mere.

Der er heller ingen formel diskrimination af tamilerne længere i forhold til sprog og adgang til universiteterne. Nogle få hundrede tamiler er endog blevet optaget i po-litiet. Men ifølge forfatteren vil der gå lang tid, før konflikten er helt slut. Mange tamiler føler sig ikke som srilankanere, og det bliver næppe bedre, før krigsforbryderne i militæret og regeringstoppen dømmes for deres forbrydelser.