Prøv avisen

Krisen ødelægger traditionelle værdier

”Moral er nem at nedbryde, men svær at opbygge,” siger Rakoto Endor Modeste, der leder Madagaskars lutherske kirke.– Foto: Morten Bonde Pedersen.

Præsidenten for Madagaskars lutherske kirke, Rakoto Endor Modeste, frygter, at det vil tage generationer at genoprette nedbrudte sociale normer

Rakoto Endor Modeste er fra den sydlige del af Madagas-kar, hvor den lutherske kirke traditionelt har stået stærkt blandt den fattige landbefolkning. Gennem ni år har han været overhoved for Madagaskars lutherske kirke, der blandt andet arbejder sammen med udsendte fra kirkelige organisationer i Danmark og Norge.

Som leder af Madagaskars anslået største kirke har Rakoto Endor Modeste været vidne til, at livet for almindelige madagaskere er blevet hårdere som følge af en skrumpende økonomi, et sundhedsvæsen i forfald, et retssystem, der reelt ikke fungerer, og et mere og mere korrupt forretningsliv.

I landets sydlige del, som han selv kommer fra, hærger kriminelle bander i en grad, så internationale økonomer nævner det som en hæmsko for landets økonomiske udvikling. Modest ser bandernes brutalitet som et af mange tegn på, at sociale normer de seneste år er blevet nedbrudt.

LÆS OGSÅ: Den globale krise er ikke økonomisk, men politisk

I madagaskisk kultur har man aldrig tolereret overgreb på kvinder. Selv røvere respekterede det. Sådan er det ikke længere. Nu bliver kvinderne voldtaget, når banderne hærger. Det har jeg aldrig set før end tidligere i år, siger han.

Rakoto Endor Modeste, der har læst teologi i USA, tøver ikke med at tale om et moralsk forfald. I sit daglige arbejde i kirken har han kunnet iagttage, hvordan menneskers liv de senere år har forandret sig til det værre, ikke kun på landet, men også i storbyen. Blandt andet er Madagaskar de seneste år gledet med ad korruptionsrangstigen og er i dag et af verdens 50 mest korrupte lande.

Korruptionen har altid været her. Men flere og flere mennesker har opgivet at gøre forretning på ærlig vis og forsøger nu med kriminalitet og korruption at stige op ad den sociale rangstige. Mange er desillusionerede over, at der ikke findes noget troværdigt retssystem. Love bliver lavet den ene dag, hvis det giver magthaverne en fordel, og ændret den næste, når magthaverne har draget nytte af den. Ingen ved, hvad de kan regne med. Det gør folk desperate, siger Rakoto Endor Modeste.

Desperationen blandt folk mærker medarbejderne i kirkens omfattende sociale arbejde også, siger han:

Vi hører om flere og flere tilfælde af vold i hjemmet. Det virker, som om mange mennesker bærer på vrede og desperation. Det går ud over dem, som er svagest: kvinderne og børnene.

Skønt der i dag holdes valg i Madagaskar, tror kirkepræsidenten ikke på snarlige fremskridt, selvom landet skulle få en demokratisk valgt regering og opbakning fra det internationale samfund:

Selvfølgelig kan det lette på problemerne, hvis vi får en ny politisk orden, og folk kan mærke, at de får lidt flere penge i dagligdagen. Men hvis man først har vænnet sig til at tage del i korruption eller at overskride den grænse, det er at slå konen og børnene, så lægger man det ikke nødvendigvis fra sig med det samme igen. Moral er nem at nedbryde, men svær at opbygge.