Udviklingslande taber milliarder på skatteunddragelse

Multinationale virksomheders skatteflugt fra udviklingslande til skattely er mange gange større end udviklingsbistanden

Udviklingslandende rammes hårdt af multinationale virksomheders skattely, viser tal fra ActionAid.På billedet - Sukkerrørs plantage med kunstvanding i Zambia.
Udviklingslandende rammes hårdt af multinationale virksomheders skattely, viser tal fra ActionAid.På billedet - Sukkerrørs plantage med kunstvanding i Zambia.

Mazabuka er kendt som Zambias sødeste by. Her har Zambia Sugar koncentreret sin produktion af sukker i det afrikanske land. Grønne sukkerrørsmarker strækker sig, så langt øjet rækker, og rørene raffineres til sukker på en fabrik, som sidste år producerede 400.000 tons sukker, især til det europæiske og amerikanske marked.

Det er en god forretning. Zambia Sugar, der ejes af den britiske fødevarekoncern Associated British Foods, har siden 2007 indtjent trekvart milliard kroner i overskud. Det kunne også have været en god forretning for Zambia, der i princippet skal have selskabsskat af fortjenesten.

Men det er ikke tilfældet. Siden 2007 har Zambia Sugar stort set ikke betalt selskabsskat i Zambia, viser koncernregnskabet, som er blevet gennemanalyseret af en skatteekspert ved den britiske hjælpeorganisation Action-Aid.

Overskuddet er, viser regnskabet, blevet reduceret til nul, blandt andet fordi Zambia Sugar har betalt i dyre domme for kundekontakt fra en anden filial af koncernen baseret i Mauritius. Det har givet overskud i Mauritius, som stort set ikke har nogen selskabsbeskatning. Zambia, et af verdens fattigste lande, er derimod gået glip af 180 millioner kroner i skatteindtægter, skønner ActionAid.

180 millioner kroner er nok til, at 48.000 børn kunne komme i skole. Denne skatteunddragelse i Zambia er med til at holde Zambias befolkning fast i fattigdom og sult. Privat erhvervsliv kan være rigtig godt for Afrika, men det sker ikke, når virksomhederne ikke bidrager med en retfærdig del af skatten, siger Action Aids skatteekspert, Chris Jordan, som står bag rapporten om Zambia.

LÆS OGSÅ: Hvad vi i Nord kan lære af Syd

Associated British Foods er ikke det eneste firma, der slipper uden om selskabsskatten. I 2011 blev det Schweiz-baserede mineselskab Glencore beskyldt for at have solgt kobber udvundet i Zambia til under markedsprisen til en filial i udlandet, så mineselselskabet i Zambia gav underskud og slap for at betale skat.Det, Associated British Foods og Glencore gør i Zambia, kaldes profitflytning. Og for udviklingslandene er denne profitflytning særlig skadelig. Lande, som er afhængige af international bistand, mister penge, som ellers kunne investeres i skolegang og sundhed.Ifølge en rapport fra Verdensbanken tidligere på året flyder der hvert år 3000 milliarder kroner ud af u-landene. En del af disse penge er sorte og stammer fra illegale aktiviteter. Men 60 procent kommer fra legale aktiviteter, og en stor del stammer fra profitflytning, hvor en virksomhed overfakturerer ydelser fra filialer i andre lande for at flytte overskuddet til et land med lavere selskabsskat.

For hver dollar, der kommer ind i udviklingslandene, herunder fra udviklingsbistand, flyder der 10 dollar ud igen, ikke mindst via profitflytning. Det er med til at holde landene fast i underudvikling, for de får aldrig råd til at foretage de investeringer i sundhed og uddannelse, der kan hjælpe befolkningen ud af fattigdom, siger John Christensen fra Tax Justice Network, en koalition af blandt andet hjælpeorganisationer, der kræver en indsats mod profitflytningen.

Det samme gør OECD.

Mange udviklingslande har hverken lovgivningen eller kapaciteten til at tjekke, om multinationale virksomheders faktureringer af varer og tjenesteydelser til andre filialer er legitime, skriver OECD i rapporten Adressing Base Erosion and Profit Shifting.