Prøv avisen

Jytte Hilden til læsermøde om depression: Vi kan godt klare at klare hinanden

Jytte Hilden talte for, at man skal være med til at bære hinanden. Når op mod hver femte får en depression, skal man indrette sig efter, at det er en del også af arbejdslivet at rumme syge kollegaer, argumenterede hun. Foto: Jens Welding Øllgaard

Op mod hver femte dansker får en depression. På læsermøde om depression lød der opfordring til at vise omsorg for den syge, selv om den syge ikke lader til at kunne tage imod

Jytte Hilden boede på kollegium, da hun fik sin første depression. Som en venlig opmærksomhed gav en mandlig beboer på kollegiet hende en buket blomster. Hun sagde ikke tak, og tynget af sygdommen fik hun aldrig sat blomsterne i vand, men da hun nogle måneder senere var gennem depressionen, takkede hun manden. Han reagerede med overraskelse, for han havde set, at der ikke var nogen reaktion, da han gav hende blomsterne.

Forhenværende minister, forfatter Jytte Hilden genfortalte episoden, da Kristeligt Dagblads redaktion i torsdags var ramme om et læserarrangement med overskriften ”Når livet går i sort”. De seneste uger har man i avisen kunnet læse flere artikler om depression.

Flere af kilderne fra spalterne medvirkede ved arrangementet, hvor et gennemgående tema var, hvordan man bedst er pårørende til et menneske med en depression. Jytte Hilden rundede fortællingen med blomsterne af med følgende opfordring:

”Ring, send et postkort. Langt inde i sjælden registerer man, at der er nogen, som ser én.”

For ni år siden fik socialrådgiver Ruth Legarths ægtefælle, Peter V. Legarth, en svær depression. Hun beskrev på mødet, hvordan hun gennem sygdomsperioden stræbte efter at vedblive at være ægtefælle og ikke glide over i en art behandlerrolle.

”Jeg stillede krav til ham. Da han var syg, cyklede han omkring 25 kilometer dagligt, og når jeg så kom hjem fra en arbejdsdag og så, at morgenmaden stadig stod på køkkenbordet, så kunne jeg nogle gange ikke lade være med at skælde ud.”

Psykiater Jørgen Due Madsen, Center for Psykiatri og Eksistens, har i mere end 30 år arbejdet med mennesker med depression og understregede, at det kunne være på sin plads at stille krav til sine nærmeste, selvom de var ramt af en depression.

”Hvis man brækker et ben, så blive det ikke genoptrænet ved, at man ikke går på det. På samme måde med psyken. Man må holde sig i gang og træne. Det er heller ikke sikkert, at det er den bedste løsning, at man sygemelder sig og er væk fra sit arbejde i en lang periode. Måske er det bedre, hvis man kan holde kontakt med arbejdspladsen og arbejde nogle få timer om ugen,” sagde han.

Mødet blev afrundet med mulighed for, at avisens læsere kunne stille spørgsmål til de tre oplægsholdere. Her blev der blandt andet spurgt ind til, hvad man kan gøre på arbejdspladser for at skabe en større rummelighed i forhold til mennesker med psykisk sygdom.

Jytte Hilden talte for, at man skal være med til at bære hinanden. Når op mod hver femte får en depression, skal man indrette sig efter, at det er en del også af arbejdslivet at rumme syge kollegaer, argumenterede hun.

”Ja, vi kan godt klare at klare hinanden,” sagde Hilden og høstede spontant bifald fra læserne.

Psykiater Jørgen Due Madsen (i midten) har i mere end 30 år arbejdet med mennesker med depression. Foto: Jens Welding Øllgaard
Jytte Hilden interviewes om depression af journalist Nanna Schelde. Foto: Jens Welding Øllgaard