Der er fortsat gang i USA's økonomi viser nøgletal

263.000 nye arbejdspladser i USA uden for landbruget var pænt over, hvad økonomer havde forventet.

Der blev i november skabt 263.000 arbejdspladser i USA uden for landbruget, viser tal fra arbejdsministeriet.

Det var et pænt stykke over, hvad der var forventet.

Et panel af økonomer havde over for nyhedsbureauet Reuters gættet på 200.000 nye arbejdspladser.

Det pæne jobtal er samtidig et varsel om, at den amerikanske forbundsbank stadig står klar til at hugge til med renteforhøjelser for at kunne tøjle jobvækst og inflation på samme tid.

- I en tid hvor vi vælter os i dårlige nøgletal, så er det virkelig positivt, at amerikanerne kan blive ved med at holde fart på beskæftigelsen. Flere amerikanere i beskæftigelse er et stærkt tegn for væksten i verdens absolut største økonomi, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Men det bliver nok ikke ved på samme måde i de kommende måneder. Høj inflation og rentestigninger vil slække tempoet.

- Den amerikanske centralbank er slet ikke færdig med at hæve renten. Der kommer en ny markant rentestigning på mødet her i december. Spørgsmålet er blot, om vi får en renteforhøjelse på 0,5 eller 0,75 procentpoint, siger Allan Sørensen.

Senioranalytiker i Danske Bank Bjørn Tangaa Sillemann siger, at lønningerne er steget med 0,6 procent sammenlignet med oktober.

Det svarer til en årlig lønvækst på over syv procent.

- Det er dobbelt så meget som ventet, og det rimer ikke ligefrem på et aftagende inflationspres. Løntallene er helt centrale for den amerikanske centralbanks forventninger til kerneinflationen, og det her indikerer, at prispresset vil være højt længe endnu.

- Samlet set giver det billedet af et fortsat meget stærkt arbejdsmarked, pointerer han.

- Arbejdsmarkedsdeltagelsen faldt tilmed, hvilket bidrager til et strammere arbejdsmarked. Det ser ellers ud til, at den amerikanske centralbank er lykkedes med at bremse økonomien, og oven på dagens tal skal man huske, at arbejdsmarkedet ofte er det sidste til at reagere, siger han videre.

/ritzau/