Der er ikke flere partier for Naser Khader

Politisk er Naser Khader endt mere ensom end alle andre løsgængere i Folketinget. Der er alt for mange sager over alt for mange år til, at han kan håbe på en fremtid hos for eksempel Nye Borgerlige

Naser Khader slår fast, at han nu må tage sin kamp alene. Det tør siges. Politisk er han den mest ensomme af de efterhånden mange, borgerlige politikere, der har brudt med deres parti siden folketingsvalget og er blevet løsgængere.
Naser Khader slår fast, at han nu må tage sin kamp alene. Det tør siges. Politisk er han den mest ensomme af de efterhånden mange, borgerlige politikere, der har brudt med deres parti siden folketingsvalget og er blevet løsgængere. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Så fik Folketinget endnu en løsgænger.

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, måtte onsdag morgen fortælle folketingsmedlem Naser Khader, at han ikke længere kunne være medlem af Det Konservative Folkeparti. Den interne advokatundersøgelse, partiet har fået gennemført, viste, at syv kvinder over en lang årrække er blevet seksuelt krænket af Naser Khader, og krænkelserne var blevet bevidnet over for advokaterne af 17 andre personer, oplyste Søren Pape Poulsen på et pressemøde i Fredensborg, hvor partiet holdt sit årlige sommergruppemøde. Undersøgelsen konkluderede desuden, at man ikke havde set nogen tegn på kontakt eller koordinering i forklaringerne fra de syv kvinder. Naser Khader selv skrev i et opslag på Facebook, at han er ”chokeret over, at udokumenterede beskyldninger (om de seksuelle overgreb, red.) kan komme med så høj en pris”. Han skriver også, at han er overbevist om, at ingen af sagerne holder i retten, og at tiden vil vise det. Underforstået, at han vil rejse injuriesager mod nogle af kvinderne.

Naser Khader slår fast, at han nu må tage sin kamp alene. Det tør siges. Politisk er han den mest ensomme af de efterhånden mange borgerlige politikere, der har brudt med deres parti siden folketingsvalget og er blevet løsgængere. Det er i hvert fald vanskeligt at få øje på, hvordan han på nogen måde skulle kunne fortsætte sin politiske karriere på Christiansborg.

Da han for godt en uges tid siden meldte sig rask og lagde et fotografi af sig selv i bar overkrop på sin Facebook-side, blev han ønsket velkommen tilbage af Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund. Det førte til spekulationer om, at han kunne være på vej til hendes parti. Nye Borgerlige har længe signaleret, at det ikke bryder sig om MeToo-bevægelsen, og med partiets hårde udlændingepolitik kunne det ligne et oplagt parløb.

Af flere grunde kommer det dog ikke til at ske. Naser Khader har allerede været medlem af fire partier – De Radikale, Ny Alliance, Liberal Alliance og De Konservative. Den rejse viser, hvad man i Nye Borgerlige opfatter som en politisk opportunisme, partiet ikke har brug for.

Pernille Vermund har i dag ret godt styr på sit parti og har ikke brug for andre markante profiler, der kunne bringe slør i kommunikationen, det være sig for eksempel Naser Khader eller Inger Støjberg.

Dertil kommer, at beskyldningerne mod Naser Khader har et helt andet omfang og en anden karakter end de MeToo-sager, mandlige politikere ellers har været involveret i de seneste år. Han har ret i, at han aldrig er blevet politianmeldt for noget, men står kvindernes forklaringer, hvoraf nogle tidligere er givet til DR og Berlingske, til troende, ville de efter alt at dømme kunne føre til straf.

Khader henviser selv til, at nogle af forholdene går 21 år tilbage, men ifølge De Konservatives formand stammer den seneste sag fra 2017. Netop det, at sagerne strækker sig over så mange år og vedrører syv kvinder, gør, at Naser Khader står med et meget alvorligt forklaringsproblem. Så alvorligt, at selv ikke Nye Borgerlige kan se bort fra det.

Det er blevet glemt lidt, men Naser Khader sygemeldte sig i foråret på grund af andre anklager end dem, advokaterne fra Plesner har undersøgt. De handlede om, at han havde truet personer, som var kritiske over for ham, med at klage over dem til deres arbejdsgivere. I nogle tilfælde gjorde han alvor af truslerne.

I et større perspektiv handler sagerne om, hvad det vil sige at være borgerlig. Ordet ordentlighed blev i går centralt i både Søren Pape Poulsens og Naser Khaders udlægninger.

Poulsen brugte det om det forhold, at partiet undlod at gribe ind på baggrund af de rygter, man allerede havde hørt flere år tilbage. Samt om, at man af hensyn til kvinderne ikke ville offentliggøre detaljer om advokatundersøgelsen.

Mens Khader netop føler sig dømt på baggrund af ”påstande, rygter og sladder” og efterlyste ordentlighed og retfærdighed i sit Facebook-opslag.

Ordentlighed handler dog også om andet end de retspolitiske dilemmaer. For eksempel om, hvordan mænd og kvinder bør omgås hinanden. De voldsomme episoder, kvinder har beskrevet offentligt i medierne, falder klart uden for, hvad man i en traditionel borgerlig sammenhæng ville kalde ordentligt.

For De Konservative kan den klare reaktion vise sig at blive en styrke, blandt andet fordi man fremover kan fokusere på det politiske arbejde. Beslutningen om at bryde med Khader fik enstemmig tilslutning fra folketingsgruppen og forretningsudvalget, så man undgår, at det fører til endnu en af de fløjkrige, der ellers har været så mange af gennem årene.