Tre humaniora-studerende: Derfor blokerer vi universitetet

Studerende på Københavns Universitet blokerer på fjerde uge en del af det humanistiske fakultet, så dekanen ikke kan komme ind på sit kontor. Det skyldes fakultetets nye målplan, hvor mindre fag kan sammenlægges for at lave bredere uddannelser. Kristeligt Dagblad har spurgt tre studerende, hvorfor de er med i blokaden

Studerende på Københavns Universitet blokerer i disse dage en del af det humanistiske fakultet. - Fotos: Julie Meldhede Kristensen
Studerende på Københavns Universitet blokerer i disse dage en del af det humanistiske fakultet. - Fotos: Julie Meldhede Kristensen.

Frederik Schack, 23 år, studerer klassisk arkæologi

"Jeg har savnet en mere aktivistisk linje i studenterpolitik. Jeg synes, at det har været ret passivt, hvor det har været noget med at stå med et skilt eller holde en tale, og så er man alligevel endt med at blive trumlet af ledelsen på universitetet og medlemmerne inde på Christiansborg. Jeg tror, at en blokade er et vildt effektivt redskab, fordi det er en ikke-voldelig måde at få folk til at tage stilling. Nu, hvor vi har den her blokade, bliver ledelsen nødt til at tage stilling til vores krav. Vi bliver ved til det sidste, selvom kampgejsten godt kan være lidt svær at holde oppe, når man har været herude mange dage og er lidt træt. Jeg tog hjem i går og sov i 13 timer, og så kommer man tilbage fuld af energi og kampgejst."

Harald Toksværd, 22 år, studerer religionsvidenskab

"Jeg har været herude praktisk taget alle mine vågne timer og været med til de forskellige aktioner. Jeg har aldrig været med til en aktivisme, der er så velorganiseret, udramatisk og hvor folk er så gode til at passe på hinanden. Vi bruger enormt meget energi på at sørge for, at der er god mad, vi spiser sammen tre gange om dagen, holder filmaftener, spiller spil og sørger for, at hvis der er nogle, der har sovet her fire dage i træk, sender vi dem hjem og sove. Selvfølgelig er det hårdt at ligge på en sofa, der er halvt så lang som mig, men stemningen er rigtig god."

Olivia Winkler Kagstrup, 23 år, studerer engelsk

"Jeg synes, at det er uacceptabelt, den måde ledelsen har afvist det såkaldte demokrati, der skal være her på fakultetet. Vi vil rigtig gerne i dialog med ledelsen, men når de afviser det, så er vi nødt til at blokere. Det er det eneste, vi har tilbage i vores værktøjskasse, så vi kan prøve at lave forbedringer for de kommende generationer, og dem, der lige er startet på universitetet. Det er dem, det kommer til at gå ud over. Der er kommet en støtte erklæring fra nogle af dem, der deltog i studenteroprøret i 1968, som siger, at de synes, det er sejt, det vi laver. Det er vi så glade for. Jeg har virkelig fået en interesse for studenterpolitik og lært så mange mennesker at kende fra andre fag. Det er en god oplevelse."