Papir er godt for hjernen: Her er 6 grunde til hvorfor

En dybere forståelse og højere hastighed er nogle af årsagerne til, at papir er at foretrække, når man skal læse en tekst. Her er seks grunde til at lade skærmen vige til fordel for papiret

Man er mere tilbøjelig til at miste overblikket over en tekst, hvis man læser på en skærm frem for på print. Der skal scrolles, måske trykkes på knapper, og derfor fjerner man fokus fra læsningen, der kræver fordybelse.
Man er mere tilbøjelig til at miste overblikket over en tekst, hvis man læser på en skærm frem for på print. Der skal scrolles, måske trykkes på knapper, og derfor fjerner man fokus fra læsningen, der kræver fordybelse. . Foto: Syda Productions.

De stadig flere muligheder for at læse tekst på digitale apparater som mobiltelefonen og computeren har flere gange betydet, at avisen og bogen på print er blevet spået en hurtig død.

Men i dag nyder mange fortsat godt af tekst på papir, og meget tyder da også på, at det ikke er en helt dum ide. Her er seks grunde til at læse artikler og bøger på gammeldags manér.

1. Vi sanser (historien) bedre på papir

Når man læser en fysisk avis eller en bog i papirform, får man såkaldt fysisk feedback, i modsætning til hvis man gør brug af det digitale alternativ. Det bakkes op af et forsøg af Anne Mangen, professor på Universitetet i Stavanger i Norge, der fik 50 personer til at læse enten på papir eller en e-bogslæser.

Manglen på papir gjorde, at læserne huskede indholdet af teksten dårligere. Når man læser på papir, mærker man, hvordan siderne bliver flere til venstre og færre til højre. Fremskridtet bliver sanset i stedet for at ske visuelt, hvilket aflaster hjernen, der kan holde fokus på teksten.

2. En dybere forståelse af indholdet

Læser man i eksempelvis en trykt bog, husker man i højere grad bogens handling og karakterer.

72 elever fra 10. klasse blev i forbindelse med forskning på Universitetet i Stavanger bedt om at læse en faglitterær og skønlitterær tekst enten i en fysisk bog eller på en skærm. Efterfølgende blev eleverne stillet en række spørgsmål om teksten, og de, der havde læst teksten på print, gav mere korrekte svar blandt i forhold til blandt andet tid og kronologi.

3. Papir fremmer læsehastigheden

60 canadiske elever i 5. klasse blev i forbindelse med et forsøg sat til at læse en tekst enten på print eller på en computerskærm. Udover at børnene, der havde læst teksten på papir, bedre kunne genfortælle indholdet af teksten, læste de den også hurtigere end dem, der læste den på en skærm. Skulle de have samme forståelse for indholdet af teksten som papir-læserne, skulle de således bruge længere tid.

4. Man lader sig ikke forstyrre

Rastløsheden er større og tålmodigheden mindre, når man læser på en skærm. Man skal i højere grad være i stand til at multitaske, hvis man læser tekst på en digital enhed, viser et amerikansk studie. 41 procent af dem, der læste på print, var tilbøjelige til at multitaske, hvorimod 67 procent af de personer, der i stedet greb telefonen eller computeren, multitaskede.

Undersøgelser peger desuden på, at læseren forbinder den traditionelle bog med fordybelse, mens den digitale version i højere grad bliver associeret med søgbarhed og effektivitet.

5. Mindre fysisk belastende

I samme amerikanske studie som det ovennævnte svarede næsten halvdelen af personerne, der læste digitalt, at de oplevede ”eyes burn” (ondt i øjnene, red.), når de læste i flere timer. Det forklares blandt andet med, at man ikke blinker lige så ofte, når man læser på en skærm, hvorfor øjnene tørrer ud og gør ondt.

6. Nemmere at skabe sig et mentalt overblik

Forsøg blandt skoleelever har blandt andet vist, at man er mere tilbøjelig til at miste overblikket over en tekst, hvis man læser på en skærm frem for eksempelvis en bog. Der skal scrolles, måske trykkes på knapper, og derfor fjerner man fokus fra læsningen, der kræver fordybelse.