Prøv avisen
Digitalt

Sådan kan din smartphone hjælpe dig til at blive mere stresset

Foto: Peter M.

Vil du også være moderne og med på stress-modebølgen, er der godt nyt: Din smartphone er et glimrende redskab til at blive urolig, utilpas og ukoncentreret

Stress er in. Alle taler om det, alle har det. Ifølge Stressforeningen har 430.000 danskere stort set symptomer på alvorlig stress hver dag.
 
Heldigvis findes der talrige undersøgelser, som kan guide en til at følge moden. Den optimale måde at blive stresset på er ifølge forskningen at have for travlt på jobbet og kaos i familielivet. Men har du det for godt, er der hjælp at hente i lommen: For en smartphone er ikke kun smart til at ringe, net-surfe og sms’e. Den er også smart til at stresse; bare man bruger den rigtigt.

Det første, man skal gøre, er ret oplagt: Sluk aldrig telefonen. Stressforskere og speciallæger råder folk til sætte telefonen på lydløs under sport og slukke den på ferier for at undgå forstyrrelser. Gør det omvendte: Hav den altid tændt og brug en lang og irriterende ringetone (bonustip: man kan købe ringetoner baseret på ABBA-sange). Giv dit telefonnummer til alle nødhjælpsorganisationer, aviser og analyseinstitutter, der beder om det, så du bliver ringet oftere op. Måske endda om natten. Det er effektivt. 

Tjek telefonen for nye meddelelser så ofte som muligt. Ericsson lavede i 2013 en undersøgelse blandt svenskere i Stockholm, som viste, at de mest aktive brugere interagerede med deres smartphone hvert syvende minut. Eller 150 gange dagligt. Hvis det lyder som meget at leve op til, så bare rolig: Al forskning viser, at man helt automatisk bliver afhængig af det, når først man er kommet i gang. Leder af Center for Stress og Trivsel Thomas Milsted kalder det for ”være på-afhængighed”. Og det lyder jo smart – ligesom stress.
 
Man kan indstille telefonen til at bippe eller vibrere både ved opkald, sms, facebook-notifikationer og på e-mails. Gør det og svar altid på alle henvendelser med det samme. En undersøgelse fra Syddansk Universitet sidste år viste, at 72 procent af alle gymnasieelever svarer på en sms inden for fem minutter. 30 procent finder det ”dårlig stil”, hvis de har sendt en sms og først får svar senere end det. Det tynger dem altså. Og den slags stresser. Så gak til gymnasieeleven og overbevis dig selv om, at du skal reagere med det samme.

Tilmeld dig samtidig alverdens reklamekampagner, facebookgrupper og nyhedsbreve, så du forstyrres oftest muligt. Undersøgelsen fra Syddansk Universitet viser nemlig også, at 73 procent af dem, der varsles af telefonen, hver gang der er en henvendelse, har svært ved at koncentrere sig. Manglende koncentrationsevne er første og bedste tegn på stress.

Brug telefonen til at sove mindre. Søvnmangel fører til stress (og andre kroniske helbredsproblemer som nedsat immunforsvar, diabetes og hjerte-kar-sygdomme – men pyt nu med det). Det kunstige lys fra smartphone-skærmen er ifølge forskere særligt effektivt til at forstyrre biologien i vores døgnrytme. Skærmlyset minder om dagslys og hæmmer hormonet melatonin, der er søvndyssende. Så tag altid telefonen med dig i seng.
 
Endelig kan du bede din arbejdsgiver om en firmatelefon. Ifølge en Megafon-måling foretaget for Politiken er to ud af tre ansatte næsten altid tilgængelige på mobil-telefonen eller på e-mail for deres arbejde i fritiden. Igen er det et område, hvor de fleste allerede er med på bølgen. Det er ikke for sent for dig at være med.
 
Stress udgør det næststørste arbejdsrelaterede sundhedsproblem i Europa. Altså kun det næststørste. Det største er rygsmerter. Her kan en smartphone desværre ikke hjælpe specielt meget, men bind den eventuelt fast om en mursten.

Læs ogsåFølg med i klummen om det digitale liv her