Prøv avisen

Børn bekymrer sig, når deres forældre deler billeder af dem

Børn bekymrer sig meget mere om, hvad deres forældre lægger ud på de sociale medier, end forældrene selv gør, viser nyt studie. Modelfoto

Børn bekymrer sig meget mere end deres forældre over den måde, som forældrene lægger billeder på de sociale medier. Forældre bryder ikke ind i et barns digitale identitet for at gøre skade, men fordi de ikke har overvejet konsekvenserne på forhånd, mener forsker

Det kan virke harmløst at skyde løs med kameraet og dele et sødt billede på Facebook, når Peter tager sine første skridt eller sidder i trip trap-stolen med hovedet fuld af kødsovs. 

I dag deler og liker mange mennesker dagligt billeder af alt fra restaurantbesøg til ferierejser og babyer på de sociale medier. Men det vækker ikke altid glæde, når motivet på billederne er børn, skriver The New York Times.  Et amerikansk universitet har spurgt 249 forældrepar og deres børn fra 40 forskellige stater i USA, om der bør være regler for, hvordan familier bruger og deler indhold om hinanden på de sociale medier.

Undersøgelsen viser overraskende, at børn bekymrer sig meget mere om, hvad deres forældre lægger ud på de sociale medier, end forældrene selv gør.

Hele tre gange så mange af de adspurgte børn i forhold til forældrene mener, at der bør være regler for, hvad forældre kan tillade sig at lægge ud på Facebook og Instagram. Og mange af børnene, som alle er i alderen 10-17 år, svarer, at de er meget bekymrede over den måde, forældrene viser børnene frem på de sociale medier, skriver avisen. 

Det er ikke mere end 12 år siden, Facebook gik i luften i USA, og i Danmark blev de første Facebook-profiler oprettet i 2006. Så sent som i 2010 fulgte det sociale medie Instagram.
Den hurtige udvikling betyder, at mange af de børn, som dagligt lægger ansigt til forældrenes virtuelle billeder, knap har nået teenagealderen. Derfor er det først nu, at man for alvor er begyndt at forske i børnenes egen opfattelse af det indhold, som forældrene flittigt deler af dem. 

Samtidig er børnene selv vokset op i den digitale tidsalder, og mange har derfor en klar holdning til, hvordan de gerne vil fremstå overfor venner og bekendte. De færreste børn kan ifølge studiet lide at se sig selv på billeder, hvor de sover, eller når de er vrede eller kede af det.

Når barnet opdager, at mor eller far alligevel har lagt et ærgerligt billede på Facebook, kan barnet føle, at det mister kontrol. Det forklarer professor Stacey Steinberg, som forsker i juridiske færdigheder ved University of Florida, til New York Times. 

"Forældre bryder ikke ind i et barns digitale identitet for at gøre skade, men fordi de ikke har overvejet den potentielle rækkevidde og levetiden af den digitale information, som de deler," siger Steinberg til avisen.

I sidste ende kan det få konsekvenser for det digitale selvbillede, som barnet selv forsøger at skabe. Også selvom forældrene sikkert havde de bedste intentioner, da de delte billedet.

Steinberg mener derfor, at der er behov for at finde en mellemvej, hvor barnet kan bevare sit privatliv samtidig med, at forældrene stadig kan dele deres egen historie, som barnet selvfølgelig er en vigtig del af, på de sociale medier.