Prøv avisen

Fem gode råd: Sådan sikrer du din digitale arv

"Gem billeder, videoer og dokumenter på en ekstern harddisk uden kode. Så kan dine pårørende åbne harddisken og gemme det, der er relevant på deres egen computer," lyder et af rådene. Modelfoto.

Når vi går bort i den fysiske verden, efterlader vi os en digital arv. Det kan være en god ide at tage stilling til, hvad du rent faktisk vil have, der skal ske med dine oplysninger på nettet, når du dør. Forbrugerrådet Tænk giver her fem gode råd

1. Få et overblik over hvilke informationer der findes om dig på nettet, og skriv en liste med en oversigt over dine profiler og konti. Brugernavne og koder kan skrives ned og gemmes i en lukket kuvert, som først må åbnes, når du dør. Læg kuverten et sikkert sted sammen med dine personlige papirer, og fortæl dine pårørende, hvor den er. Husk at opdatere, hvis du skifter koder. Vær dog opmærksom på, at dine oplysninger kan gå tabt ved brand eller indbrud, hvor du kan miste dine personlige papirer. Dine oplysninger kan også komme i hænderne på fremmede, som så kan få adgang til personlige og følsomme oplysninger.

2. Cloudtjenester som Dropbox, iCloud, Google Drive og OneDrive kan bruges til løbende at dele billeder, videoer og dokumenter med dine nærmeste. På den måde har du en sikkerhedskopi, som pårørende har adgang til, selvom du dør.

3. Gem billeder, videoer og dokumenter på en ekstern harddisk uden kode. Så kan dine pårørende åbne harddisken og gemme det, der er relevant på deres egen computer.

4. På Google kan du tilføje kontaktpersoner, der kan få adgang til din konto, hvis du dør. De kan få slettet din Google-konto og få adgang til indholdet. På e-Boks kan du også tilføje en person, der kan få adgang til dine dokumenter, inden du dør.

5. På Facebook kan du tilføje kontaktpersoner, der kan få adgang til dine data. Ikke dine private beskeder, men for eksempel dine billeder. Du kan også vælge, at din profil lukkes, når du dør, eller du kan vælge, at den laves om til et mindesmærke.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk