Kendte danskere fortæller: Sådan finder vi bedst ro i hverdagen

Egentlig skal der ikke så meget til for at finde ro, men det kan af og til knibe med tiden til at dyrke den. Vi kan nyde roen i et fredfyldt øjeblik eller dyrke den en hel gråvejrsdag med film i sofaen. Her viser 11 kendte danskere vej ind i roen

Sørine Gotfredsen, Morten Kirkskov og Helle Fagralid har alle forskellige steder og måder, hvor de dyrker roen. Læs, hvordan de og otte andre kendte finder ro i hverdagen. Fotos: Brian Rasmussen, Liselotte Sabroe og Christian Als.
Sørine Gotfredsen, Morten Kirkskov og Helle Fagralid har alle forskellige steder og måder, hvor de dyrker roen. Læs, hvordan de og otte andre kendte finder ro i hverdagen. Fotos: Brian Rasmussen, Liselotte Sabroe og Christian Als.


Det er ikke altid let at finde plads til dem. De små åndehuller i hverdagen, hvor vi lader skuldrene synke et hak ned og giver os tid til at dyrke roen.

Når det endelig sker, kan roen indfinde sig så forskellige steder som i et spontant moment foran kaffemaskinen, på en gåtur i stille regn eller når vi lader os rive helt med af små hverdagssysler med vores børn og familie.

Men roen findes også i højt tempo eller i mørket, når alle andre sover.

Herunder fortæller 11 kendte, hvordan de bedst finder ro i hverdagen.

Måske du selv kan finde inspiration til at få helt ro på.

Gråvejr har en beroligende effekt på Sørine Godtfredsen.
Gråvejr har en beroligende effekt på Sørine Godtfredsen. Foto: Brian Rasmussen


Præst, forfatter og samfundsdebattør Sørine Godtfredsen finder ro ved at gå i gråvejr:

”Noget af det mest vidunderligt afslappende er at spadsere gennem et mildt regnvejr. Gråvejr beroliger mit indre. Solskinnets uudtalte og ensrettende krav om livsglæde og udadvendthed er trængt væk, og i regnvejr kan man uforstyrret synke ind i egne tanker.

Afslappende er det også efter endt gerning at drikke hvidvin med mine venner på en café, være sammen med den, der er allermest nær, eller ligge på sofaen med aviserne og lidt senere se Sagen genåbnet på DR 2. Eller måske et enkelt afsnit af Sex and the City.”

De sene aftentimer er gode at finde ro i, synes skuespilchef Morten Kirkskov.
De sene aftentimer er gode at finde ro i, synes skuespilchef Morten Kirkskov. Foto: Liselotte Sabroe

Skuespilchef ved Det Kongelige Teater Morten Kirkskov finder ro i mørket:

”Det er som regel i aftentimerne mellem klokken 22.00 og indtil omkring klokken 01.00 Der er et eller andet over de timer, hvor jeg både føler mig ekstremt produktiv og i ro.

Blandt andet derfor er det ret sjældent, at jeg går tidligt i seng om aftenen.”

Lea Korsgaard fra Zetland elsker at tage det roligt med en god bog. Gerne en amerikansk en af slagsen.
Lea Korsgaard fra Zetland elsker at tage det roligt med en god bog. Gerne en amerikansk en af slagsen. Foto: Jan Jørgensen

Journalist, forfatter og partner i Zetland Lea Korsgaard finder ro ved at læse:

”Jeg tror, at det er det mest rolige og afslappende, jeg kan finde på at lave.

Jeg læser totalt usystematisk og uden retning, alt muligt, men for tiden er det rigtig meget af den bedste amerikanske non-fiktion: Alle Janet Malcoms bøger, Michael Lewis og David Foster Wallace.”

Kokken Nikolaj Kirk tager det helt roligt foran espressomaskinen.
Kokken Nikolaj Kirk tager det helt roligt foran espressomaskinen. Foto: Morten Germund

Kok og kogebogsforfatter Nikolaj Kirk finder ro ved espressomaskinen:

”Jeg kan ret godt lide at stå op om morgenen og lave en espresso. Jeg holder meget af min espressomaskine, som jeg kværner noget afrikansk kaffe i.

Så varmer jeg noget mælk i damperen, hælder kaffe stille og roligt i, så det skummer lidt. Og hvis det regner udenfor, er det selvfølgelig det allerbedste.

Så står jeg der ved sekstiden om morgenen og laver kaffe iført underbukser, mens naboerne sover, og der er stille og mørkt. Dér har jeg det godt.”

Havet er skønt, synes skuespiller Helle Fagralid. Også når man skal slappe af og finde ro.
Havet er skønt, synes skuespiller Helle Fagralid. Også når man skal slappe af og finde ro. Foto: Christian Als

Skuespiller Helle Fagralid finder ro ved havet:

”Der er et eller andet ved havet og vand, der er helende på samme måde som den ro, der er i naturen, er det.

Der er en storhed i naturen, hvor man pludselig føler sig meget lille, og så bliver problemerne også meget små. Naturen gør et eller andet, der sætter tingene lidt i perspektiv.”

Leonora Christina Skov finder bedst ro lige efter, at hun har afsluttet en deadline.
Leonora Christina Skov finder bedst ro lige efter, at hun har afsluttet en deadline. Foto: Simon Læssøe/ sils@berlingskemedia.dk

Forfatter og kritiker Leonora Christina Skov finder ro ved deadline:

”Mandag aften. Der har jeg nemlig afleveret ugens anmeldelse til Weekendavisen. Det er den eneste dag på ugen, hvor jeg føler, at jeg har leveret et færdigt stykke arbejde, så jeg kan holde fri med god samvittighed.

Den resterende tid arbejder jeg hen imod det færdige stykke arbejde, nemlig en roman, og jeg føler sjældent, at jeg har skrevet nok. Det er ren afslapning for mig at tilbringe tid med min kæreste, se mine venner, lytte til punkmusik, se gamle Hitchcock-film og shoppe på Trendsales.

Der er intet, der kan glæde mig, som en god handel. Jeg er også vild med at rejse, særligt til Asien, Mellemøsten og Afrika.”

Søren Espersen (DF) elsker roen oppe ved hans gamle gård fra 1778.
Søren Espersen (DF) elsker roen oppe ved hans gamle gård fra 1778. Foto: Jakob Dall

Folketingsmedlem Søren Espersen (DF) finder ro på sin gård:

”Her får jeg ro i sindet. Det er lidt som en engelsk tv-serie, jeg engang så, The Good Life, hvor et ældre ægtepar gik og ordnede og puslede i haven.

Vi har en kæmpe have, og det er nogle gange hyggeligt og dejligt, andre gange besværligt.

Jeg har lavet stier ind gennem skoven, og huset, der er et gammelt bindingsværkshus fra 1778, skal plejes og ordnes. Men det hører også med til det gode liv at have fingeren på pulsen og følge med i, hvad der sker politisk og i samfundet.”

Selv om der er fart på ved både vinterbadning og løb, kan manuskriptforfatter Maya Ilsøe sagtens finde ro ved netop de beskæftigelser.
Selv om der er fart på ved både vinterbadning og løb, kan manuskriptforfatter Maya Ilsøe sagtens finde ro ved netop de beskæftigelser. Foto: Liselotte Sabroe

Manuskriptforfatter Maya Ilsøe finder ro i tempo:

”Det er noget med at finde en form for ro, uanset hvilken situation jeg er i. Det er ret fundamentalt og ret tydeligt, hvornår der er ro, og hvornår der ikke er det.

Der kan jo også være fuldt tempo og gang i den og samtidig være ro. Jeg vinterbader og løber. Det er de to ting, jeg når, og som jeg er meget afhængig af. Jeg bader fra Helgoland på Amager, og dér får jeg nulstillet alt og får klaret hovedet og tanken, og det har jeg brug for, når jeg skriver. Jeg har to børn, og er også meget aktiv sammen med dem.”

Morten Thomsen Højsgaard kan sagtens føle sig mest rolig mens han er optaget af sit arbejde.
Morten Thomsen Højsgaard kan sagtens føle sig mest rolig mens han er optaget af sit arbejde. Foto: Kasper Palsnov

Redaktionschef for DR Historie og Tro ph.d. Morten Thomsen Højsgaard finder ro i jobbet:

”I min hverdag er afslapning og arbejde noget, der går hånd i hånd. Jeg forsøger at have en meget realistisk tilgang til tilværelsen og finder glæde, ro og behag i mit arbejde.

Jeg er dybt taknemmelig over at have et arbejde med dyb mening, som ikke står som en hindring i at slappe af.”

Når salmedigter Iben Krogsdal skal finde ro, tager hun hen på en kirkegård.
Når salmedigter Iben Krogsdal skal finde ro, tager hun hen på en kirkegård. Foto: Lars Aarø / Fokus

Salmedigter, foredragsholder og ph.d. i religionsvidenskab Iben Krogsdal finder ro på kirkegårdene:

”Frem for alt elsker jeg at gå aftenture på kirkegårde. Det beroliger mig helt ind i sjælen at gå blandt gravene og tænke på alt det liv, der har været før mig.

Det sætter alt i perspektiv, og jeg får nemmere ved at forlige mig med min egen tilværelse og det, jeg nu slås med.”

Sammen med familien finder kogebogsforfatter Trine Hahnemann mest ro.
Sammen med familien finder kogebogsforfatter Trine Hahnemann mest ro. Foto: Sara Gangsted / STF

Kogebogsforfatter Trine Hahnemann finder ro, når familien er samlet:

”Når jeg er sammen med min familie, min mand og to børn, så kan roen sænke sig over mig på en helt særlig måde. Jeg kan glemme tiden og nuet og bare være til stede.

I dag er mine børn voksne og flyttet hjemmefra, og den ene bor i London, så vi ses ikke så tit. Men når vi er sammen, er jeg i en tilstand, hvor jeg virkelig kan være mig selv.”