Forstå din skam og bliv klogere på stress

Bliver du ramt af skam, hvis du har glemt en vigtig arbejdsopgave? Eller kommer skammen især skyllende, hvis du bliver irettesat af chefen eller glemmer din mors fødselsdag?

Skam og stress er relaterede følelser. Men skam bliver ofte overset som en mulig forklaring, når medarbejdere melder sig syge med stress. Modelfoto.
Skam og stress er relaterede følelser. Men skam bliver ofte overset som en mulig forklaring, når medarbejdere melder sig syge med stress. Modelfoto.

Skam er en overset faktor i forhold til stress-relateret sygefravær. Det konkluderer ph.d.-studerende cand.scient.pol. Pernille Pedersen fra institut for ledelse, politik og filosofi på CBS, Handelshøjskolen i København.

Hun er ved at færdiggøre en afhandling, som prøver at finde en ledelsesløsning, som kan forebygge stress-relateret sygefravær. Efter to års forskning blev Pernille Pedersen opmærksom på den rolle skam spiller i forhold til stress.

”Skam er relateret til tanken om, at andre ikke kan lide mig eller kan påpege, at der er noget forkert ved mig. Skam har noget at gøre med at være elsket.

Den dybeste skam er smerten ved at se sig selv som et menneske, som ikke er værd at elske. Skadelig skam blokerer for medarbejderens evne til at modtage ros og anerkendelse. Ubevidst sætter man et filter op, som får rosende ord til at prelle af, og man tænker, ’det er bare noget, min leder siger’, for man kan ikke tage rosen til sig,” siger hun.

I sin forskning har hun set medarbejdere med to forskellige skamreaktioner. For den ene gruppe hænger skammen sammen med en opgave, som skal løses.

Her er skammen en angst for at præstere under idealet i forhold til konkrete opgaver. For den anden gruppe er skammen knyttet til samarbejdsvanskeligheder.

Læs mere og find ud af, om din skam er knyttet til præstationer eller relationer:

Kendetegn: Mennesker med skam knyttet til præstationer er typisk problemløsere med fokus på arbejdsopgaven.
Mennesker med skam knyttet til præstationer kan blive stresset af at skulle arbejde på en ny måde og ikke kunne præstere maksimalt.

Råd: Planlægning kan dæmpe stress hos mennesker med skam knyttet til præstationer.

Undgå: At diskutere problemer, som ikke kan løses, kan bidrage til yderligere stress for problemløseren.

Kendetegn: Mennesker med skam knyttet til relationer er følsomme over for signaler fra ledere og kollegaer.
Bliver der sagt godmorgen? Sender chefen en respons på medarbejderens mail?

Råd: Mennesker med skam knyttet til relationer kan dæmpe stress ved at tale om den. At blive lyttet til og give luft for bekymringer kan også lettet stressen for mennesker med skam knyttet til relationer.

Undgå: Mennesker med skam knyttet til relationer er følsom over for ledere, som ikke syntes at lytte eller irettesætter medarbejderen.