Seks gode råd: Det kan du gøre ved dødslejet

Der findes ikke et særskilt ritual til brug ved dødslejet, men en række hospicepræster foreslår følgende for at gøre livets afslutning lettere

Er den døende stadig ved bevidsthed, kan man bede en præst om at holde nadver, lyder et af rådene fra hospicepræsterne.
Er den døende stadig ved bevidsthed, kan man bede en præst om at holde nadver, lyder et af rådene fra hospicepræsterne. Foto: Shutterstock/Ritzau Scanpix.

Velsignelse: Ritualet er en del af den almindelige søndagshøjmesse, ligesom det anvendes ved dåb, vielse og begravelse og i øvrigt kan bruges i blandt andet sjælesørgeriske sammenhænge. Man kan bede en præst lyse velsignelsen ved et dødsleje, hvis man ønsker det. Ordene lyder: ”Herren velsigne dig og bevare dig! Herren lade sit ansigt lyse over dig og være dig nådig! Herren løfte sit åsyn på dig og give dig fred!”.

Bøn: Fadervor står bag i Den Danske Salmebog, hvor også andre bønner til brug ved dødslejet kan findes.

Nadver: Er den døende stadig ved bevidsthed, kan man bede en præst om at holde nadver.

Tekstlæsning: Det kan styrke og trøste at læse tekster fra Bibelen, digte eller anden litteratur.

Sang: Når egne ord slipper op, kan salmer og sange være et sted at søge trøst. Ofte synger pårørende sange, som den døende har holdt af gennem livet. Når døden er indtrådt, kan man, med eller uden en præst, lave en udsyngning, mens den døde stadig er synligt til stede i rummet.

Lystænding: Det kan skabe nærvær at tænde et lys i et rum, hvor et menneske er tæt på at dø.

Johannes Værge er teolog, Ole Hansen er hospicepræst ved Hospice Fyn i Odense, Liselotte Hornemann Kragh er teolog og Ingeborg Kastberg Nielsen er præst ved Hospice Sønderjylland i Haderslev.