Kåre Gade: Tropenætter og ferieramte unge i familiekollektivet

Vores hjem er fyldt med fest- og ferieramte unge fra hele verden. Det må være sådan, det er at drive hotel på Ibiza. Bortset fra, at det er os, der betaler. Læs et boguddrag fra Kåre Gades kogebog

Illustration: Bjørn Ortmann
Illustration: Bjørn Ortmann.

Jeg ligger nøgen i mørket og dehydrerer. Det er tropenat nummer syv i træk, og vores soveværelse er som en sauna.

“Din arm rører ved mig,” stønner jeg og skubber fruen over i den anden halvdel af sengen.

Jeg står op, åbner døren, og lægger mig igen. Er det indbildning, eller gav det lidt gennemtræk? Jeg glider ind i en urolig halvsøvn og vågner ved, at katten ligger på mit ansigt.

Jeg smider katten ud og styrer mod badeværelset for at drikke et par liter vand. I gangen støder jeg ind i en ung kvinde, som kun er en lille smule mere påklædt end mig.

Annonce: Køb bogen her

“Åh gud,” siger hun og skynder sig ind på den yngste søns værelse.

Jeg har glemt, at huset er fyldt med sønnernes kærester og venner. Fruen og jeg planlagde at arbejde i juli, fordi der ville være dejligt stille i byen. Vi tog ikke højde for:

1) resten af familiekollektivets planer, 2) den længste hedebølge siden sommeren ’76. Vores hjem er fyldt med fest- og ferieramte unge fra hele verden, som vi serverer mad for i haven, inden vi forsøger at falde i søvn til lyden af klirrende flasker, popmusik og højrøstede, natlige samtaler.

Det må være sådan, det er at drive hotel på Ibiza. Bortset fra, at det er os, der betaler.

Om morgenen tager jeg et langt, koldt brusebad. Så snart jeg har tørret mig, begynder jeg at svede igen. I køkkenet møder jeg den ældste, som fortæller, at hans kæreste er blevet syg.

Jeg kigger på striben af tomme flasker, der har hobet sig op på køkkenbordet, men han mener, det skyldes varmen. Hun er ellers fra Los Angeles, hvor 33 grader regnes for køligt.

Om formiddagen, da feriegæsterne sover, forsøger vi at passe vores arbejde. Jeg sidder ved computeren og kigger på et blankt word-dokument, da jeg opdager, at jeg kan mærke min hjerne.

Plejer man at kunne det? Jeg overvejer, om jeg har fået et hedeslag. Fruen kommer ind og kollapser i lænestolen, blank af sved og bleg af søvnmangel.

“Åh, her er meget køligere end på mit kontor. Varmerørene koger inde hos mig.”

“Virkelig? Jeg troede ikke, de kunne blive varme,” siger jeg.

“Det er om vinteren,” siger hun.

Jeg foreslår, at vi lukker for varmen, og ser et sjældent glimt af beundring i hendes ansigt. Hun ringer straks til oliefyrsmanden for at få instrukser. Han siger, at det er kompliceret. Det er ikke en manøvre, han tør overlade til civile.

Senere på dagen kommer han og tager os med ned i fyrkælderen. Rørsystemet ligner noget fra en Jules Verne-roman, og her er om muligt endnu varmere end i resten af bygningen.

Mine øjne løber i vand, mens han med en cigaret i mundvigen forklarer om frem- og tilbageløb og overtryksventiler og cirkulationspumper. Han må vide, hvad han gør, for i løbet af aftenen bliver varmerørene på fruens kontor lunkne.

Samtidig kommer regnen, og temperaturen falder. Om natten sover både de gamle og de unge de uskyldiges søvn. Jeg står op til den første kølige morgen i ugevis og går i bad. Vandet i den varme hane er iskoldt.

Vandmelon-gazpacho med chili og ingefær

Illustration: Bjørn Ortmann
Illustration: Bjørn Ortmann

4-6 personer

Intet læsker i varmen som vandmelon. Kombineret med stærk chili og salt feta er denne kolde suppe den perfekte tørstslukker. Lav den dagen før og lad den hvile i køleskabet natten over – eller fremskynd processen ved at sætte den i fryseren nogle timer.

Server den i dybe skåle som frokost- eller forret, eller som shots med isterninger i afkølede glas. Tilsat vodka bliver den til en alternativ Bloody Mary.

1 lille (eller 1/2 stor) vandmelon, skåret i grove stykker uden sten | 1 rødløg, grofthakket | 2 hvidløg, hakket | 1 stærk, grøn chili, hakket | 3 cm ingefær, revet | saften fra 1 citron eller lime | 1/2 dl olivenolie | 1/4 dl sherry-vineddike

Til pynt: Friskhakket mynte | agurk, skrællet, udstenet og skåret i små tern | fetaost i små tern 

Blend vandmelonstykkerne og tilsæt resten af ingredienserne. Blend så fint som muligt – afhængigt af blenderens størrelse kan det være nødvendigt at gøre det i flere omgange. Brug en grydeske til at presse suppen gennem en fin si.

Lad den trække og server den iskold med pynt af mynte, agurk og feta.