Prøv avisen

Det ved Facebook om dig – og sådan sletter du oplysningerne

Facebook lover efter den omfattende lækage af personlig data bod og bedring, så det i fremtiden vil blive endnu lettere for brugerne at holde styr på, hvem der har adgang til deres data. Foto: Jeff Chiu / Ritzau Scanpix

Hvor omfattende er Facebooks viden om dig, og hvordan kan du slette den? Kristeligt Dagblad giver dig svaret her

I disse dage skal Facebooks stifter og øverste direktør Mark Zuckerberg stå skoleret over for den amerikanske kongres, efter det er kommet frem, at data fra 87 millioner mennesker er blevet brugt til at målrette politiske budskaber under det amerikanske præsidentvalg i 2017. Det skete som konsekvens af en massiv datalækage, som involverede firmaet Cambridge Analytica. Du kan se, hvorvidt dine data er blevet delt med dem, ved at klikke her.

Som konsekvens af skandalen sender Facebook i de kommende dage beskeder ud til deres 2,2 milliarder brugere under overskriften ”Beskyt dine oplysninger”. I beskeden vil de oplyse, hvem der har adgang til den enkelte brugers konto, og hvilke oplysninger de har.

Mens du venter på at høre fra Facebook, kan du her få et hurtigt overblik over, hvad Facebook ved om dig, og hvordan du sletter oplysningerne.

Facebooks brugerbetingelser
Siger du ja til at bruge Facebook, siger du automatisk også ja til, at mediet må få adgang til og bruge følgende oplysninger. Det er ikke muligt at være bruger af Facebook og nægte dem adgang til disse oplysninger.

Du kan læse de vilkår, som du har sagt ja til for at blive facebookbruger her.

Hvis du vil se alle de konkrete oplysninger, som Facebook igennem tiden har lagret på dig, er det muligt at downloade dataen.

Annoncering
Facebook tjener penge på annoncering, og på at den annoncering er så målrettet deres brugere som muligt. Derfor lagrer de en række oplysninger om dine interesser og bruger de oplysninger til at putte dig i en række kategorier.

Ønsker du ikke længere, at Facebook skal bruge dine oplysninger til at målrette annoncer til dig, kan du på samme side ændre det under dine annonceindstillinger.

Adgang for apps og hjemmesider, som ikke tilhører Facebook
Når man downloader en ny app, tager en quiz eller spiller et spil på Facebook, popper der som regel et lille vindue op, der spørger, hvorvidt man vil logge ind med Facebook.

Afhængig af hvilken app eller hjemmeside, det drejer sig om, giver du ved at trykke ja adgang til en række oplysninger.

Ønsker man, at det fremover ikke længere skal være muligt at logge ind på apps og hjemmesider med Facebook, er det muligt at slå indstillingen fra:

Sådan sletter du din konto
Ønsker man ikke længere at bruge Facebook, kan man slette sin brugerprofil ved at klikke her.

Her er, hvad Facebook skriver om at slette ens konto:

Hvis du ikke tror, at du vil bruge Facebook igen, kan du anmode om at få din konto slettet permanent. Vær opmærksom på, at du ikke vil kunne aktivere din konto igen eller hente eventuelt indhold, du har tilføjet. Før du gør det, er det en god idé at downloade en kopi af dine oplysninger fra Facebook. Hvis du efterfølgende ønsker at slette din konto permanent uden mulighed for at genoprette den, skal du logge på din konto og fortælle os om det.

Når du sletter din konto, vil andre ikke kunne se den på Facebook. Det kan tage op til 90 dage fra starten af sletteprocessen at slette alle de ting, du har slået op, f.eks. dine billeder, statusopdateringer eller andre data, der er lagret i backupsystemer. Mens vi sletter disse oplysninger, er de utilgængelige for andre brugere på Facebook.

Nogle af de aktiviteter, du foretager dig på Facebook, lagres ikke på din konto. En ven kan f.eks. måske stadig se beskeder fra dig, selv efter du har slettet din konto. Disse oplysninger findes stadig, efter du har slettet din konto.