Prøv avisen

Det ved Facebook om dig – også selvom du ikke har en konto

Facebook registrerer data om dig, hver gang du besøger en hjemmeside, der bruger en af Facebooks tjenester. Foto: Adrian Wyld/Ritzau Scanpix

Selv hvis du er logget ud eller slet ikke har en profil på det sociale medie, indsamler Facebook data om dig

Kontaktoplysninger, kortoplysninger, dine likes og hvem du er venner med. Det er nogle af de oplysninger, Facebook har adgang til, når du opretter en konto. Men selv hvis du ikke har oprettet en profil på det sociale medie, får Facebook adgang til en række data om dig. Det skriver David Baser, der er ansvarlig for data i Facebook, i et blogindlæg.

For hver gang du går ind på en hjemmeside eller app, er der stor sandsynlighed for, at siden bruger et af Facebooks værktøjer, så de nemmere kan skræddersy reklamer til dig. Det kunne blandt andet være et af disse værktøjer:

Når du besøger en hjemmeside, herunder Kristeligt Dagblad, eller bruger en app, sender din internetbrowser en række oplysninger videre til hjemmesiden. Det gælder blandt andet din IP-adresse, hvilken internetbrowser du bruger, og om hvilket styresystem du benytter dig af på computeren eller mobilen. Dine cookies fra din browser bliver også delt, så administratorerne af hjemmesiden eller appen kan se, om du har besøgt siden før, og hvad du har benyttet dig af på hjemmesiden. Hvis hjemmesiden eller appen bruger en af Facebooks tjenester, vil de oplysninger automatisk blive sendt videre til Facebook, uanset om du er har en profil eller ej, og også selvom du er logget ud af din profil. Hjemmesiden kan ikke se, hvorvidt du har en Facebook-profil, og derfor bliver alle dine oplysninger sendt videre, forklarer David Baser.

De oplysninger, Facebook modtager om dig, bliver blandt andet brugt til at målrette de annoncer, du ser. Hvis du for eksempel klikker ind på litteratursider, registrerer Facebook det, og så er det sandsynligt, at du efterfølgende vil modtage reklamer om bøger - både på Facebooks hjemmeside, men også på andre hjemmesider, hvor Facebook har reklamer.

Du kan ikke undgå, at Facebook modtager disse oplysninger om dig, uanset om du har en Facebook-profil eller ej. Men har du en Facebook-profil, kan du til en vis grad styre de annoncer, du modtager fra Facebook.

Du kan se, hvilke annoncer du får, baseret på de hjemmeside og apps du har brugt, og slå de annoncer fra, som du ikke har lyst til at se på dette link.