DF holder Messerschmidt i live i politik

Kristian Thulesen Dahl afgav tidligere på ugen vidneforklaring i Retten i Lyngby i sagen om mulig EU-svindel og dokumentfalsk mod Morten Messerschmidt. To forhold han fredag blev kendt skyldig i. Messerschmidt er dog stadig en del af Dansk Folkeparti på Christiansborg, siger Thulesen Dahl. (Arkivfoto)
Kristian Thulesen Dahl afgav tidligere på ugen vidneforklaring i Retten i Lyngby i sagen om mulig EU-svindel og dokumentfalsk mod Morten Messerschmidt. To forhold han fredag blev kendt skyldig i. Messerschmidt er dog stadig en del af Dansk Folkeparti på Christiansborg, siger Thulesen Dahl. (Arkivfoto). Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

Med dommen mod Morten Messerschmidt fredag er der kun sat et foreløbigt punktum i sagen.

Han ankede med det samme dommen på seks måneders betinget fængsel for EU-svig og dokumentfalsk.

Og netop det, at Messerschmidt har anket dommen, får flere DF'ere til fortsat at melde ud, at de støtter ham.

Det gælder blandt andet formand Kristian Thulesen Dahl.

- I vores land er man uskyldig, indtil det modsatte er bevist. Og når Morten har ønsket at anke til landsretten, er det først, når landsretten har vurderet sagen, at vi har et endeligt resultat.

- Derfor kan Morten selvfølgelig også fortsætte sit politiske arbejde i Dansk Folkeparti. Uanset at sagen således ikke kan afsluttes nu, går hverdagen videre, skriver Kristian Thulesen Dahl på Twitter.

Også transportordfører Hans Kristian Skibby ser stadig Messerschmidt som en vigtig del af DF.

- Serviceoplysning: Morten Messerschmidt er en hæderlig, dygtig og sympatisk DF-kollega og vil også fortsat være det - uanset en ufattelig langsom behandling fra EU og SØIK.

- Min tillid til Morten er 100 procent intakt, og jeg bifalder hans ankesag til landsretten, skriver Hans Kristian Skibby, transportordfører i DF, på Twitter.

Ender afgørelsen i landsretten med samme dom, tror politisk kommentator Hans Engell dog ikke på en fremtid i dansk politik for Messerschmidt.

- Et halvt år er en særdeles hård dom. Hvis det er det, der bliver stående, så vil Messerschmidt ikke kunne fortsætte som medlem af Folketinget.

Når et folketingsmedlem er dømt, kan Folketinget beslutte, at medlemmet er uværdigt til at sidde i Folketinget.

Men afgørelsen kan først træffes, når der er en endelig dom, forklarer Frederik Waage, professor i forfatningsret ved Syddansk Universitet.

- Nu er sagen jo anket, så det betyder, at vi må afvente landsrettens dom i sagen, siger han.

Og der kan gå flere år, før der er endelig afklaring i sagen, da den potentielt vil kunne ende i højesteret, vurderer han.

Det efterlader Dansk Folkeparti i en uafklaret situation med kun få måneder til kommunalvalget i november og dårlige meningsmålinger.

En af dem, der er lettet over sagens udfald, er tidligere DF-medlem Rikke Karlsson, der i 2015 meldte sig ud af DF i protest mod Morten Messerschmidts ageren som formand for EU-partialliancen Meld.

- Jeg er glad for, at der er blevet afsagt dom. Men jeg har hele tiden sagt, at det, der har været væsentligt for mig, ikke er, hvordan den her dom faldt ud, men det principielle i, at man ikke misbruger andres mandat, siger hun til TV 2.

/ritzau/

/ritzau/