DF kalder minister i samråd om Huda-sag: Kræver en udredning af hjemrejseordning

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) går nu ind i sagen om den dræbte Huda Ali Ahmad. Ministeren vil ændre loven, så hjemvendte flygtninge, der begår grov kriminalitet, ikke modtager hjemrejsebonus. Loven skal gælde med tilbagevirkende kraft, mener DF, der kalder ministeren i samråd

Dansk Folkeparti kalder udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i samråd om Huda Ali Ahmad-sagen. DF vil have en udredning af repatrieringsordningen og sikre sig, at drabssigtet syrer ikke får flere penge af den danske stat.
Dansk Folkeparti kalder udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i samråd om Huda Ali Ahmad-sagen. DF vil have en udredning af repatrieringsordningen og sikre sig, at drabssigtet syrer ikke får flere penge af den danske stat. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Den såkaldte repatrieringsordning – en hjemrejsestøtte til udlændinge, der frivilligt forlader Danmark – skal endevendes.

Det mener Dansk Folkeparti oven på Kristeligt Dagblads dækning af drabet på den herboende syriske flygtning Huda Ali Ahmad. I fredags kunne Kristeligt Dagblad fortælle, at Huda Ali Ahmads mand, Hussein Abbas, samlet set får godt 215.000 kroner i hjemrejsebonus af den danske stat.

”Det er helt utilgiveligt, at han først har fået 100.000 kroner, og så til næste år får 100.000 igen. Han må ikke få de penge. Det må ikke ske,” siger udlændingeordfører Pia Kjærsgaard.

Hun vil have udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til at granske sagen.

”Jeg har nu kaldt udlændinge- og integrationsministeren i samråd. Den næste udbetaling på 100.000 kroner skal stoppes. Og så vil vi have en udredning af hele repatrieringsstøtten. Ordningen er grundlæggende fornuftig, men det her er helt uacceptabelt,” siger Pia Kjærsgaard.

Pengene kommer til Hussein Abbas i to rater.

Den første på lidt over 100.000 kroner blev udbetalt i februar i år. De resterende penge udbetales til februar 2021, når han har været bortrejst fra Danmark i et år. Det viser lækkede dokumenter fra Nyborg Kommune, hvor Hussein Abbas indtil februar var bosat.

Huda Ali Ahmad ville blive i Danmark, men tog med Hussein Abbas Syrien fordi hun troede, at hendes mor var syg. Parrets tre børn tog også med, og familien forlod Danmark den 13. februar.

Ni dage senere slog Hussein Abbas Huda Ali Ahmad og parrets otte-årige søn Azad ihjel i et æresdrab.

Hussein Abbas har tilstået drabene over for det kurdiske politi Asayish, men er endnu ikke dømt. Han sidder i øjeblikket varetægtsfængslet i den kurdiskkontrollerede del af Syrien.

Udlændinge- og integrationsministeriet oplyser over for Kristeligt Dagblad, at den nuværende repatrieringslov ikke gør det muligt at stoppe anden rate af hjemrejsebonussen, hvis den hjemrejste begår alvorlig kriminalitet.

På den baggrund gik Mattias Tesfaye fredag aften ind i sagen.

”Det er helt, helt uholdbart. Jeg kan slet ikke forstå, at den danske stat skal betale penge til en mand, der stener sin kone og søn,” sagde ministeren.

Han nu vil lave reglerne om.

”I første omgang har jeg bedt kloge jurister om at gå i lovværkstedet. Vi skal skrue nogle regler sammen, så der ikke udbetales penge til folk, der slår en kone og otteårig dreng ihjel.”

Hvornår kommer regelændringerne i stand? Kommer de, inden en mand som Hussein Abbas modtager anden rate om lidt under et år?

”Det tør jeg ikke sige. Og jeg tør heller ikke sige, om det ville have nogen konsekvenser for hans anden rate, hvis ændringerne bliver vedtaget inden. Men det er helt klart, at hvis man på nogen som helst måde kan forhindre, at han får de her penge – hvis ellers han bliver dømt – er det værd at forfølge,” siger Mattias Tesfaye.

Dansk Folkeparti kræver dog en garanti for, at den drabssigtede Hussein Abbas ikke får udbetalt en krone mere fra den danske stat.

”Den her lov skal ændre hurtigst muligt. Hvor svært kan det være? Jeg håber virkelig, at ministeren allerede er i fuld gang på baggrund af det, der nu har været fremme i den her sag,” siger Pia Kjærsgaard.

Hun vil også have ministeren til at undersøge, om Huda Ali Ahmad-sagen er blevet håndteret godt nok af de danske myndigheder og Kerteminde Kommune, som hun var bosat i.

”Kvinden er blevet udsat for en masse social kontrol i Danmark – kunne myndighederne have gjort mere? Der er sket ting, som vi ikke kan se gennem fingre med,” siger Pia Kjærsgaard.

I 2019 vendte 502 flygtninge tilbage til deres hjemland som en del af repatrieringsordningen. Heraf var syrerne med 100 hjemvendte den største befolkningsgruppe.