Dømt læge fortsætter praksis med hjælp til selvmord

Trods dom i Højesteret og fratagelse af autorisation hjælper tidligere læge Svend Lings lige nu en ældre kvinde med at forberede sit selvmord. Hans handlinger skriger til himlen, lyder det fra Det Etiske Råds formand

Den tidligere læge Svend Lings er dømt for at medvirke til selvmord. Alligevel fortsætter han sin ulovlige praksis.
Den tidligere læge Svend Lings er dømt for at medvirke til selvmord. Alligevel fortsætter han sin ulovlige praksis. . Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix.

Tidligere læge Svend Lings, 79 år, er dømt i by-, lands- og Højesteret for at medvirke til selvmord. Han er ekskluderet af Lægeforeningen, og han er frataget sin autorisation som læge.

Alligevel kan Kristeligt Dagblad i dag dokumentere, at han fortsætter sin praksis med at rådgive personer om, hvordan de kan tage livet af sig selv, og at han lige nu er ved at hjælpe en ældre kvinde med at planlægge sit selvmord.

Det fremgår af hans og kvindens e-mailkorrespondance, som Svend Lings har fremsendt til Kristeligt Dagblad. I korrespondancen rådgiver han kvinden om typen og mængden af medicin, hun skal tage for at ende sit liv. Medicinen kan købes – tilsyneladende uden recept – på internettet, og Svend Lings har gjort det for kvinden, som ikke selv ved, hvordan man handler på nettet.

Den seneste mail i korrespondancen er sendt tirsdag den 21. september. I den oplyser Svend Lings, at medicinen er på vej:

”Pillerne blev bestilt som aftalt, men hvornår de ankommer, er ikke godt at vide,” skriver han blandt andet til kvinden.

Præcis dødsrådgivning

Svend Lings blev landskendt i 2017, da han i en radiodebat fortalte, at han havde hjulpet adskillige mennesker til at tage deres eget liv ved at udskrive recepter på sovemidler og nøjagtigt forklare, hvad de skulle gøre for at dø. I 2019 stadfæstede Højesteret en dom over ham fra Østre Landsret på 60 dages betinget fængsel for medvirken til to selvmord og et selvmordsforsøg.

Siden har Svend Lings flere gange udtalt, at han fortsætter sin rådgivning af personer, der ønsker at dø, og det er denne påstand, han nu har dokumenteret over for Kristeligt Dagblad ved at videresende sin aktuelle korrespondance med kvinden. Her beskriver hun sin tilværelse: Hun er over 90 år og lider af en meget generende kronisk sygdom. Hun har smerter og tilbagevendende infektioner. Hun er deprimeret, hendes mand er død, og hendes familie bor langt væk: ”... det river hjertet ud ikke at være tæt og ses,” skriver hun blandt andet.

Hun skriver også, at ”mit sind er stået af”, at hun er ”rystende nervøs” og ”så parat. Jeg tror på livet efter døden”.

”Min tiltagende depression er frygtelig, og jeg forsumper,” forklarer hun.

Hun sender sit medicinskema til Svend Lings, som rådgiver hende til at samle til bunke af én bestemt type medicin. Men kvinden administrerer ikke selv medicinen og er ”lidt bange for med min dybe depression, at jeg ikke holder ud at vente så længe”, skriver hun: ” Er der ikke en fe, der kunne sende mig de (piller, red.)?”, slutter hun en mail.

Den fe er Svend Lings, som altså i tirsdags stadig ventede på at modtage medicinen. Kvinden har givet ham lov til at videresende korrespondancen til Kristeligt Dagblad, som også er bekendt med hendes identitet.

Svend Lings ved godt, at hans handlinger kan være strafbare, men hans hensigt med at dele korrespondancen er ifølge ham selv at gøre opmærksom på lidelsen hos de mennesker, der kontakter ham:

”Sagens kerne er hendes tydelige fortvivlelse,” skriver han til Kristeligt Dagblad.

Svend Lings vil ikke uddybe, om medicinen er modtaget, og hvordan den i så fald skal overdrages til kvinden. Foruden mailkorrespondancen har han også én gang talt i telefon med hende, oplyser han.

Du er dømt for medvirken til selvmord. Hvorfor fortsætter du din rådgivning?

”Hvad ville du gøre, hvis der kom mennesker til dig, der var dybt fortvivlede? Ville du bare sige: ’Nej, jeg vil ikke hjælpe dig, for så risikerer jeg 20 dages betinget fængsel’? Det er fuldstændig utænkeligt, det kan man ikke moralsk,” siger Svend Lings.

Kan du ikke arbejde ad lovlige kanaler for den lovændring, du ønsker?

”Det kan jo ikke nytte at blive ved at skrive artikler i aviserne og læserbreve og fortælle, hvad man synes. Vi kommer ikke ud af stedet, vi er nødt til at handle nu, og det er det, jeg gør. Jeg hjælper folk, der lider. Det er min opgave nu. Koste hvad det vil.”

Men Svend Lings handlinger ”skriger til himlen”, mener formand for Det Etiske Råd Anne-Marie Gerdes:

”Det er en helt uetisk fremgangsmåde. Det støder vores alle sammens retsfølelse, at han er dømt for noget og fortsætter med det, og det er ikke bare smårapserier, han er dømt for, det er alvorlige forbrydelser. Ud fra beskrivelserne, jeg har fået refereret, er kvindens tilstand så kompleks, at det skal håndteres af sundhedsprofessionelle sammen med hende, det skal jo ikke være i en e-mailkorrespondance, der rådgiver hende til at tage noget bestemt medicin i et omfang, så hun kan begå selvmord.”

Overlæge på klinisk farmakologisk afdeling på Bispebjerg Hospital Søren Bøgevig er desuden kritisk over for den medicin, Svend Lings anbefaler kvinden i det konkrete tilfælde. Han arbejder til daglig med Giftlinjen:

”Han vejleder hende til at tage en specifik mængde af et lægemiddel. Det er en markant overdosis, men det er på ingen måde en sikker vej til at dø. Man kan risikere at ligge i flere timer, hvilket kan gå ud over blodforsyningen til vigtige organer, specielt hjertet eller hjernen. Man risikerer, at den ældre vil komme i en tilstand efterfølgende, hvor hun bliver endnu mere hjælpeløs end i forvejen, med hjerneskade eller anden alvorlig organskade. Jeg har set personer, også ældre, overleve et markant farligere indtag end det lægemiddel, der bliver anbefalet her,” siger han.

Skærpende omstændighed

Det afviser Svend Lings dog selv:

”Der er ikke lavet videnskabelige forsøg, så sikker kan jeg aldrig være, men jeg har gennempløjet den videnskabelige litteratur i årevis. Og jeg finder hele tiden en dosis, som ingen har overlevet, og så lægger jeg 20-30 procent oveni, og det er de doser, jeg opererer med.”

Adjunkt Lene Wacher Lentz, der forsker i strafferet på Aalborg Universitet, vurderer, at det kan være en skærpende omstændighed, at Svend Lings fortsætter med samme praksis så kort tid efter, at han er blevet dømt for den. Det er i hvert fald tilfældet i andre sager, hvor man gentager overtrædelse af en straf efter at være kendt skyldig, siger hun:

”Uden at forholde mig til sagen konkret vil jeg sige, at det typisk er strafskærpende, hvis man gør det samme så kort tid efter, at man er blevet dømt. Det vidner jo i rettens øjne om, at den første straf ikke har haft nogen effekt. Hvis man får en betinget dom første gang, er det ikke usædvanligt, at man bliver tildelt ubetinget fængsel, når man gentager forbrydelsen kort efter,” siger hun.