Prøv avisen
Folkets Europa

Dominika er vokset op under kommunismen: Fraværet af begræsninger er det bedste ved EU

"Man kan mærke, at man befinder sig midt i Europa og ikke behøver at flytte noget sted hen. Polakkerne er hårdt arbejdende, og vi har en chance nu for at gøre Polen til et meget stærkt land,” siger 45-årige Dominika Obutelewicz-Mejor forud for EU-valget

Kristeligt Dagblad besøger i artikelserien Folkets Europa en række EU-lande og taler med de borgere, der snart skal til stemmeurnerne i de 28 medlemslande. I denne artikel har vi talt med 45-årige Dominika Obutelewicz-Mejor fra polske Wroclaw, der er jurist og pro-europæer.

Dominika Obutelewicz-Mejor, 45 år, Polen

Føler du dig som europæer?

"Ja, absolut. Polen er jo lige midt i Europa. Europa er et sted med en særlig kultur og historie, Europa er for mig noget smukt og gammelt, et sted med mange veluddannede, kultiverede mennesker, gode universiteter og museer. Det er mit Europa. Jeg føler mig som en del af det."

Hvad er det bedste ved EU?

"Fraværet af begrænsninger. At kunne rejse frit omkring uden at skulle besvare spørgsmål om, hvor jeg skal hen og hvorfor, og hvor mange penge jeg har i min lomme – som under kommunismen. Jeg har næsten besøgt alle lande i Europa."

Hvad er det værste ved EU?

"At vores nationale forskelle er blevet svækket. EU består af franske og tyske og hollandske og polske nationaliteter, vi skal beskytte de forskelle og ikke forvente de samme moralske eller kulturelle normer. Det er også det, der gør os interessante for omverden. Folk fra USA oplevede det tidligere som noget prestigefyldt at besøge Europa, fordi det er så gammelt et kontinent med mange forskellige lande. Men jeg er ikke sikker på, at det længere er sådan. Jeg blev chokeret over alle de kampe i Paris’ gader og over folk, som ikke længere er glade for at bo der."

Hvilken forskel gør EU i din dagligdag?

"Jeg kan flyve og rejse og købe ting og se mig om efter et job hvor som helst. Mine døtre kan uden problemer studere i udlandet. Vi føler os ikke langt væk fra resten af Europa som under kommunismen. Jeg er ikke en eller anden Jedi (karakter fra filmserien Stjernekrigen, red.) fra det fjerne Østen. Vi er kommet tættere på hinanden. Det er fantastisk."

Hvad er EU’s største opgave?

"At integrere landene og gøre dem stærkere sammen. At gøre vores liv sikrere. Både i forhold til terror og i forhold til indvandringspolitikken. Jeg er ikke sikker på, at folk er så glade for at få så mange mennesker fra Mellemøsten hertil."

Hvorfor stemmer du ved EU-valget?

"Fordi det er en af vores vigtigste rettigheder, og vi skal bruge den frem for blot at brokke os senere over, at den politiske situation er dårlig. Selvom EU-valget ikke fylder så meget i medierne som de nationale valg, er det stadig meget vigtigt, for de mennesker, der bliver valgt ind, vil forme billedet af Polen i Europa, og det er vigtigt med politikere, som tør kæmpe for Polen. Min favoritkandidat er den tidligere premierminister Beata Szydo (PiS), en stærk kvinde, som ikke er bange for at stå fast, selvom hun er blevet angrebet af EU."

Foto: Tobias Stern Johansen