DR fjerner program efter jokes om voldtægt: Det er dybt beklageligt

En diskussion om den nye voldtægtslovgivning endte i en munter debat om en specifik voldtægtssag i radioprogrammet "Søndagsfrokosten på P1". DR har nu fjernet programmet efter massiv kritik. Det burde ikke være sket, siger P1's redaktionschef Judith Skriver

I søndagens udgave af programmet ”Søndagsfrokosten på P1” diskuterede panelet en specifik voldtægtssag. Programmet er efterfølgende blevet kritiseret så voldsomt, at DR i formiddags valgte at fjerne det fra sin hjemmeside.
I søndagens udgave af programmet ”Søndagsfrokosten på P1” diskuterede panelet en specifik voldtægtssag. Programmet er efterfølgende blevet kritiseret så voldsomt, at DR i formiddags valgte at fjerne det fra sin hjemmeside. . Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

”Ved du, hvordan det er at høre tre fremmede voksne mennesker grine sig igennem din voldtægtshistorie i landsdækkende radio? Det gør jeg.”

Sådan skrev sygeplejestuderende og debattør Liva Agger Jørgensen i går i et opslag på det sociale medie Twitter. Liva Agger Jørgensen har tidligere fortalt om den voldtægt, hun blev udsat for på Roskilde Festival i 2015, som hun aldrig har anmeldt.

I søndagens udgave af programmet ”Søndagsfrokosten på P1” diskuterede panelet udkastet til den nye voldtægtslovgivning, der lægger op til en stramning af loven. De tre gæster i studiet var direktør i reklamebureauet Advice og tidligere forsvarsminister for Venstre Gitte Lillelund Bech, jordemoder og debattør Karen West og lederskribent på dagbladet Information David Rehling.

I løbet af debatten blev Liva Agger Jørgensens historie bragt op. Der blev også afspillet et lydklip fra DR-programmet P1 Morgen, hvor hun tidligere har fortalt sin historie, som i den aktuelle udsendelse – ifølge Liva Agger Jørgensen – var klippet sammen således, at hendes citater var taget ud af kontekst og derfor var misvisende for hendes historie.

Panelet diskuterede blandt andet, hvorfor Liva Agger Jørgensen ikke sagde fra, løb eller råbte. Blandt andet spurgte vært Bille Sterll:

”Hvis I aldrig selv har været i den situation, hvordan kan I så sige jer fri fra, at det her (at fryse i en voldtægtssituation, red.) er en almindelig, naturlig reaktion?”

Her svarede jordemoder og debattør Karen West: ”Det kan du da ikke sige er naturligt – det kommer da an på, hvordan du er opdraget, hvordan du er. Er du en barsk person, som jeg er, så kommer du ikke ud for det. Er du én, der ikke er sådan, så kan du da lande i den – det er da fuldstændig rigtigt.”

Liva Agger Jørgensen kritiserer blandt andet programmet for at lade tre ”debattører” diskutere, hvorvidt hun blev voldtaget eller ej, samt tonen i programmet.

”At de tre deltagere sidder og griner sig igennem min historie og mine reaktioner er decideret ydmygende,” skriver hun blandt andet på Twitter.

DR har efterfølgende fjernet programmet fra sin hjemmeside og undskyldt over for Liva Agger Jørgensen.

Judith Skriver, du er redaktionschef på P1. Hvorfor valgte I tidligere i dag at fjerne programmet fra jeres hjemmeside?

”Der er meget lidt at rafle om i denne sag, som er dybt beklagelig. Vi har begået tre soleklare fejl. For det første griber vi sagen faktuelt forkert an. For det andet bliver det en personsag, hvor Liva Agger Jørgensen ikke får lov til at komme til orde. For det tredje foregår udsendelsen i en utilstedelig munter tone, som slet ikke er passende for emnets alvorlige karakter. Det er tre alvorlige fejl, som ikke burde være sket."

Du nævner selv den muntre tone undervejs i udsendelsen. Jordemoder Karen West slutter eksempelvis af med at spørge panelet "Hvorfor slog hun ham ikke bare?", hvorefter der bliver grinet. Har I nogle retningslinjer i forhold til, hvordan man præsenterer andres personlige traumer – i dette tilfælde en voldtægt?

”Ja, vi har vores programetik, som gælder for alt, vi producerer i DR. Hvis der forekommer anklager mod personer eller noget, der kan opfattes som anklager, eller andre tilfælde, hvor navngivne personer er direkte implicerede, så skal de have mulighed for at komme til orde. Derfor er det helt forkert, at Liva Agger Jørgensens sag bliver grebet an på den måde."

Hvordan burde I have håndteret udsendelsen?

"Man kunne på et mere overordnet niveau have diskuteret den nuværende voldtægtslovgivning og udkastet til den nye. Om der er behov for ændringer eksempelvis."

Har I lært noget af udsendelsen i forhold til, hvordan I vil producere programmer i fremtiden?

"Ja, selvfølgelig. Fremover vil vi i vores forarbejde indskærpe de mulige faldgruber ved de enkelte emner, panelisterne skal diskutere. Er der nogle af disse sager, som kan løbe af sporet af den ene eller den anden grund? Man kan aldrig være sikker på, hvordan et liveprogram vil gå, men vi har lært at gøre vores forarbejde grundigere. Og det gælder ikke bare i vores behandling af kriminalsager, men alle emner."