Læser: Drop krav om søndagsgudstjeneste

Højmessen behøver vel ikke at have større prioritet end alle andre gode tiltag, som finder sted i folkekirken, skriver en læser

I Danmark er det en 500 år gammel tradition, at gudstjenesten finder sted hver eneste søndag.
I Danmark er det en 500 år gammel tradition, at gudstjenesten finder sted hver eneste søndag. . Foto: Rasmus Baaner/ritzau.

Overalt i Danmark er der obligatorisk gudstjeneste på alle søn- og helligdage. I de større byer, hvor der er flere præster og andre medarbejdere til at dele disse søndagsgudstjenester mellem sig, er det da nok også udmærket, men i landkirkerne bruger præsten og de andre medarbejdere en temmelig stor procentdel af tiden på denne del af arbejdet.

I en tid, hvor højmesse‑ liturgien er fremmedsprog for flertallet af folkekirkens medlemmer, kunne vi så ikke godt få lov at ligestille andre kirkelige aktiviteter, så vi i stedet kan bruge kræfterne der, hvor vi møder folk?

Slip højmesseordningen og kravet om søndagsgudstjeneste fri, og hav tillid til, at vi kan forkynde, så det giver mening.

Søndagshøjmessen er vel ikke mere hellig og forkyndende end babysalmesang, sjælesorgssamtaler, hverdagsgudstjenester og alt det andet, så hvorfor skal den i den grad have førsteprioritet?