Gitte Seeberg: Stop jagten - delfiner er mere værd i live!

I Japan er det en gammel tradition at fange og dræbe delfiner i denne tid, og det gør ondt at se delfinerne møde overmagten, skriver Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden
 

Sekulære grupper bør søge status som mindretalsreligion i Israel, mener samfundsdebattør. Israelsk diplomat kalder kritikken for ekstrem.
Sekulære grupper bør søge status som mindretalsreligion i Israel, mener samfundsdebattør. Israelsk diplomat kalder kritikken for ekstrem. Foto: AFP/ Denmark.

Dette indlæg er skrevet af Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden

Verdens opmærksomhed har igen rettet sig mod Taiji i Japan, hvor lokale i disse måneder gennemfører den ofte kritiserede jagt på delfiner, hvor dyrene drives ind i en bugt.

Her bliver nogle af delfinerne indfanget til brug i underholdningsshows i zoologiske haver og lignende, mens de resterende bliver slået ihjel for deres kød.

Det er voldsomt at være vidne til, og videoer af jagten giver de fleste i en dårlig følelse i maven, fordi det gør ondt at se, at delfinerne, der normalt er så legesyge og kommunikerer så tydeligt, møder overmagten.

LÆS OGSÅ: Det er slut med hajfinnesuppe hos Kinas regering

Fangsten i Japan er efterhånden begrænset til relativt få delfiner. Men jagten er for mig personligt stadig for stor.

Kødet har vist sig ikke at være godt at spise det er stopfyldt med kviksølv og jeg har den grundlæggende indstilling, at dyr skal opleves i den fri natur. Ikke i fangenskab.

Som dyreelsker er det altid tillokkende at komme så tæt på de dyr, vi elsker, som muligt. Men man må holde sig i skindet, hvis konsekvensen er, at eksempelvis delfiner må gennemgå det, som de må i Taiji i Japan.
Det må vi tage afstand fra.

Det er dog også afgørende nødvendigt at fastholde det rette perspektiv på tingene. Fangsten i Taiji i Japan er ikke en trussel med delfinbestandens bæredygtighed. Dertil er jagten for begrænset, og WWF Verdensnaturfonden, som jeg står i spidsen for, ser det som mest formålstjenstligt at fokusere på at forhindre, at over hundredetusinde delfiner hvert år drukner og dør, når de fanges i fiskeflådernes trawl og net.

LÆS OGSÅ: Havdyr betragtes som hellige

I forhold til Taiji og delfinerne, der er det bedste argument dog, at de lokale vil kunne få langt mere ud af delfinerne, hvis de stopper med at fange dem og slå dem ihjel.

I stedet kan man arrangere bådture, hvor turister kan se delfinerne lege i deres rette element. På den måde kan man tjene penge på delfinerne alle de gange, man sejler ud med turister, i stedet for blot at gøre det én gang.

Det har man gjort i en anden japansk by, Futo, hvor man tidligere også fangede delfiner som i Taiji. Efter internationale protester valgte man at droppe jagten og byder turister velkommen i stedet. Det har vist sig at være med profitabelt end jagten på delfiner. Så det bør også være vejen frem for beboerne i Taiji.