ECB holder fast i kæmpe hjælpepakke og rekordlav rente

Den Europæiske Centralbank, kendt som ECB, har hovedkvarter i den tyske finansby Frankfurt. (Arkivfoto)
Den Europæiske Centralbank, kendt som ECB, har hovedkvarter i den tyske finansby Frankfurt. (Arkivfoto). Foto: Ralph Orlowski/Reuters.

Den Europæiske Centralbank (ECB) holder fast i sin nuværende pengepolitik, som omfatter en rekordlav rente og et stort opkøbsprogram af obligationer.

Det oplyser banken torsdag i en pressemeddelelse.

Renten i ECB er fortsat på minus 0,50 procent, hvilket den har været de sidste cirka to år. Det er rekordlavt.

Det var på forhånd ikke ventet, at der ville komme ændringer fra banken.

Centralbanken skriver i pressemeddelelsen, at den vil holde renterne lave, indtil den opnår sit nye mål om en inflation på to procent.

ECB har under coronakrisen søsat en gigantisk hjælpepakke, der skal sparke gang i økonomien, og den pakke blev forhøjet så sent som i december.

Hjælpepakken har en værdi af 13.760 milliarder kroner, som består af opkøb af obligationer. Det er en størrelse svarende til omtrent fem gange Danmarks årlige bruttonationalprodukt, bnp.

Ifølge ECB står opkøbene i øjeblikket til at udløbe tidligst i marts 2022, eller indtil det vurderes, at den kritiske fase af coronakrisen er ovre.

De milliardstore opkøb af obligationer virker på økonomien ved, at de presser renterne ned.

Det skal få bankerne til at låne flere penge ud, hvilket igen sikrer flere og billigere lån for virksomheder og forbrugere.

Det kan for eksempel ske ved, at ECB køber statsobligationer fra banker, der dermed får penge i hånden, som kan lånes ud.

ECB's nuværende pengepolitik kan for mange boligejere opleves ved, at renterne på boliglån er rekordlave.

Til gengæld betyder renteniveauet, at man får ingen eller har negativ rente på sin opsparing i banken.

ECB er centralbank for landene i eurozonen, men ikke for Danmark.

Da Danmark har fastkurspolitik for kronen i forhold til euroen, er Nationalbanken nødt til at lægge sig tæt op ad ECB's rente./ritzau/